UPDATE ORA 12. Niciun incident la urne, în Timiș
Conform datelor centralizate, până la această oră, la nivelul județului Timiș nu au fost înregistrate incidente grave care să afecteze procesul electoral.
„Astăzi, a fost sesizat un posibil incident electoral cu privire la continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, incident aflat în curs de verificare. De la începerea votării, nu a fost nicio persoană sancționată contravențional”, transmit reprezentanții IPJ Timiș.
*
Polițiștii timișeni au aplicat o amendă și un avertisment referitoare la continuarea propagandei electorale. Nu au fost întocmite dosare penale cu privire la posibile infracțiuni.
„Persoana care continuă propaganda electorală, după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, considerate spațiu public, poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei. Vă asigurăm că fiecare sesizare cu privire la încălcarea legii a fost tratată cu imparțialitate de angajații MAI, indiferent de persoanele implicate. Peste 1.200 de angajați ai MAI sunt mobilizați astăzi pentru a asigura desfășurarea în condiții de siguranță a alegerilor”, au transmis, duminică, reprezentanții Centrului de Comunicare Județean Timiș.
Sunt pregătite echipe care să asigure intervenția și verificarea imediată a sesizărilor privind producerea unor incidente electorale, respectiv comiterea unor contravenții și infracțiuni care au legătură cu procesul de vot.
Iată principalele fapte interzise în ziua votului, precum și pedepsele prevăzute de lege:
- Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
- Tot cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 lei poate fi sancționată persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi.
- Nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 lei și 10.000 lei.
De asemenea, prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Conform legii, alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoțitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților
Totodată, comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, între orele 7,00 – 21,00 se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.
Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Nu intră în categoria bunurilor interzise cele cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.
Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă, însă atunci când fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Pentru a veni în sprijinul alegătorilor care doresc să voteze, dar nu au documente valabile, Direcţia de Evidenţa Persoanelor Timișoara, dar și serviciile de evidență din județ, asigură program de lucru cu publicul inclusiv astăzi până la ora 21.
Citiți principiile noastre de moderare aici!