Totul a început în urmă cu trei ani, când Milodrag a primit un aparat foto. De atunci poate fi zărit aproape zi de zi în centrul urbei ori prin zona Unirii, în timp ce surprinde chipurile oamenilor care trec prin pe stradă. Fotografiile le postează pe pagina personală de Facebook, care îi poartă numele, iar acum dă drumul unui nou proiect – o pagină de internet care a început deja să funcționeze – StradaEstrada.
Fotograful emoțiilor și chipurilor celor care trec prin zona centrală a Timișoarei a început să-i imortalizeze pe trecători acum trei ani. De atunci s-a creat un fenomen. Toți îi urmăresc fotografiile pe Facebook. Totul a pornit de la aparatul foto și a continuat și continuă încă cu multă pasiune.
„Am primit un aparat foto de la cumnatul meu din Germania și am fost uimit de posibilitățile lui. M-am bucurat că există posibilitatea internetului de a posta imediat fotografiile și de a avea feedback-ul necesar. Înainte puneai pe suport de hârtie, era filmul scurt, trebuia să ai laborator în casă. M-a atras faptul că ai răspuns, ai feedback imediat… Eu sunt născut în Timișoara, pentru mine Timișoara înseamnă enorm. Nu m-au interesat atât de mult clădirile, un om care a trăit atâta timp în Timișoara… parcă nu le vedem, rar ridicăm capul și le apreciem, să le privim, să stăm puțin cu ele de vorbă. Fiind timișorean, m-au interesat mai puțin clădirile, știam că le-am văzut și le voi vedea oricând vreau eu. M-au interesat oamenii, chiar dacă sunt timișoreni sau sunt în trecere. Omul e un microcosmos, îți oferă totul, nu mai trebuie să cauți compoziție, să faci fotografie conceptuală, să încerci să faci alte descoperiri, omul conține totul, e ca o hartă, îți oferă multe detalii, indicii, dar niciunul decisiv, dar îți oferă calea spre sufletul lui”, povestește Milodrag.
El discută cu cei pe care îi pozează și are parte de multe zâmbete din partea subiecților.
Milodrag Konstantinovici: Timisorenii sunt relaxati, parca locuiesc intr-o metropola
A vrut să vadă ce simt și oamenii, să comunice cu ei. A reușit, mult, prin intermediul fotografiei.
„Asta m-a atras la oameni, cunoașterea, să-i apropii, să-i înțeleg, chipul e o poartă excelentă pentru așa ceva. Am fotografiat mai ales chipuri. E foarte greu să faci portrete ale oamenilor în mișcare. Lucram cu zoom, de la distanță, și era destul de complicat. Cu atât mai mare era bucuria când reușeam poze, era un succes. Aparatul ăsta mi-a deschis mult orizontul, a fost o cale spre oameni, o cale chiar de comunicare, eu intru în dialog cu oamenii după ce-i fotografiez, dacă nu sunt foarte grăbiți, atunci vorbim. Ceea ce a fost o prezumție poate să devină certitudine sau să-ți infirme ceea ce ai crezut despre omul ăla. M-a bucurat la oamenii Timișoarei disponibilitatea lor extraordinară pentru așa ceva. În orașe mici ar fi foarte complicat. În trei ani de zile, de vreo șase ori am fost întrebat de ce fotografiez sau mi s-a cerut să șterg poza. Oamenii sunt foarte relaxați, disponibili, parcă locuiesc într-o metropolă, chiar dacă nu e, parcă sunt din Londra, Paris, Frankfurt, New York, oameni deschiși, oameni care sunt dispuși să înfrunte indiscreția aparatului foto”, spune Milodrag Konstantinovici.
Face, în medie, vreo 500 de fotografii pe zi, dar nu iese zilnic în zona centrală, din cauza serviciului.
„M-au întrebat oamenii unde pun fotografiile, au spus: „pot să le am și eu?”, le dădeam adresa, era ok. Așteptau pozele, dar nu întotdeauna le puneam, mă simțeam obligat, intram într-o obligație în raport cu ei. Dar nu întotdeauna era o reușită, îmi ceream scuze printr-un mesaj sau dacă îi vedeam pe stradă. Mie îmi părea mai mult rău. Pentru mine era pierdere mai mare decât pentru ei, ei pot face când vor poze…”, spune Milodrag Konstantinovici.
A auzit și de Humans of New York – o pagină de Facebook devenită deja celebră în lume. A auzit de ea la șase luni după ce s-a apucat să facă fotografii oamenilor Timișoarei.
„Am văzut că aproape în toate orașele importante sunt oameni care fac fotografie de stradă, există Humans of New York, Humans of Paris. Nu prea îmi plac mie grupările și să fiu etichetat, dar inevitabil undeva ești plasat, vrei, nu vrei. M-am bucurat că se face fotografie de stradă și că e apreciată. Probabil fiind deja în vârstă, nu voi face altceva în viitor, fiindcă nu mai am mult timp”, spune Milodrag, ajuns la 61 de ani.
„Fetele sunt mult mai expresive, dincolo de frumusețe, exprimă ceva”
Are o pasiune enormă pentru fotografie. Chiar și oamenii care îl văd pozând spun că observă că Milodrag se bucură atunci când apasă pe declanșator, deși nu este un zâmbăreț de meserie, dar îi râde sufletul. Care dintre fotografiile pe care le-a făcut îi plac cel mai mult?
„Sunt trei categorii de fotografii – Soldier of fortune, după marele hit al lui Purple, acolo e actorul Mircea Meglei – l-am prins într-o ipostază incredibilă, lângă catedrală, traversa strada, avea ținută de actor, era ca în războiul de secesiune, un fel de haine – uniformă, avea o pălărie în stilul american, a fost o apariție uimitoare. Am fost atunci la semaforul de la catedrală și l-am fotografiat. O altă categorie sunt fetele, dintre fete… sigur să sunt mai multe, fetele sunt foarte frumoase și mult mai expresive, dincolo de frumusețe exprimă ceva, spun ceva. Dintre oamenii marginali, homeless, oamenii bătuți de soartă, ei bine, aceștia sunt oameni extraordinari și extraordinar de expresivi. Îi cunosc deja aproape pe toți, cel puțin cei din zona centrală, am vorbit cu ei, le știu deja povestea. Dintre ei se detașează o femeie – Viorica. Are intelectualitatea aia întipărită pe chip, e un om al străzii, homeless, e păcat, aici instituțiile ar trebui să intervină. Oamenii o pot ajuta, dar e un ajutor pentru moment, neglijabil. Mie îmi plac fericiții și nefericiții, ei îți oferă totul, paradoxal ei sunt foarte asemănători, același firicel de sânge li se prelinge din colțul gurii. Nu sunt așa de diferiți, nu numai că sunt oameni toți…”, spune poetul – fotograf, ori fotograful – poet sau, mai bine, cel care face poezie din fotografie.
Acum, Milodrag colaborează cu poetul Aleksandar Stoicovici, un poet foarte tânăr, care s-a stabilit în Germania și lucrează acolo ca designer.
„Mi-a propus să îmi fac o pagină. Și mi-a făcut un site personal – StradaEstrada – Milodrag Konstantinovici Photography. E un proiect la început”, spune fotograful străzii din Timișoara. Așa că îl găsiți și aici, nu numai pe Facebook. Îl găsiți pe stradă în Timișoara, în centru, încercând să vă surprindă emoțiile. Zâmbiți-i!
Citiți principiile noastre de moderare aici!