Se lucrează de zor la trotuarele din zona centrală. Toate zonele pentru pietoni, inclusiv pistele de biciclete sunt pavate de drumarii din SDM cu plăci de culori diferite, despre care primarul spunea că au fost alese de specialiști și că sunt de o calitate superioară.
„Modelul de trotuar este făcut de specialiști și cine răspunde optează. (…) Nu va fi același model peste tot, pentru că și lățimea trotuarului este diferită. Acolo unde avem piste de biciclete și o lățime de 2 metri, acolo vom merge pe modelul de la Hotel Continental. Unde avem trotuar mai îngust, modelul se modifică. (…) Eu mă mândresc cu ce am decis până la ora actuală. (…) Totul este cu piatră, special fabricată, nu știu eu să vă spun rețeta, dar cu o rugozitate foarte bună, și groasă, rezistentă. Pista de bicicletă este delimitată nu cu vopsea, este piatră de anumită culoare (…) Sunt convins că timișorenii cei mulți le vor aprecia”, explica Nicolae Robu la începutul lucrărilor.
„E din ce în ce mai frumos”
Direcția Județeană pentru Cultură Timiș a cerut oprirea lucrărilor, pe motiv că Societatea de Drumuri Municipale a început lucrările fără un aviz pentru detalii, pe care trebuia să îl obțină numai dacă îndeplinea anumite condiții.
Se lucrează însă în continuare. Mai mult, edilul-șef spune că e din ce în ce mai frumos ce se întâmplă în centru și ne dă asigurări că, dacă s-ar face un top al trotuarelor din România, Timișoara ar câștiga detașat.
„În zona centrală se lucrează la trotuare și e din ce în ce mai frumos. E clar cât de frumos va arăta această zonă când trotuarele vor fi finalizate. Vom avea cele mai frumoase trotuare din România și vă asigur de asta”, a precizat Robu zilele trecute.
Pe fir au intrat și arhitecții din OAR Timiș. Ei spun că primăria a ignorat toate sesizările pe acest subiect, astfel că s-au văzut nevoiți „să reitereze ideea intervențiilor neadecvate și a încălcării prevederilor legale privitoare la intervențiile din zona centrală”.
„Toate acțiunile din zonele protejate trebuie făcute unitar cu respectarea prevederilor legale pentru zonele de protecție a monumentelor istorice. Deși parțial, în urma numeroaselor sesizări, s-a renunțat la pavajele prefabricate pentru zona Palatului Dicasterial, acțiunea continuă și pentru alte străzi care se supun acelorași prevederi pentru zone istorice protejate”, transmite OAR Timiș.
Specialiștii din Ordinul Arhitecților România, Filiala Timiș, spun că zona delimitată de Piața Victoriei – Piața Iancu de Hunedoara – str. Telbisz Carol – Piața I.C. Brătianu – str. Dima – str. Oituz – str. Sf. Ioan formează Situl urban Cartierul „Cetatea Timișoara”, astfel că este considerat „monument de importanță națională”.
OAR: Materialele nu sunt conforme cu cerințele de calitate
„Străzile adiacente acestui sit fac parte din zona de protecție a acestuia și se supun aceluiași regim de protecție ca și monumentul în sine. Lucrările de înlocuire a finisajelor la trotuare au loc în majoritate în zonă de protecție a sitului TM-II-s-A-06095, drept urmare se supun unor condiții speciale de autorizare și execuție a lucrărilor de construcții, inclusiv cele la infrastructura de trafic rutier sau pietonal”, precizează arhitecții.
Mai mult decât atât, ei spun că primăria nu a prezentat public o Autorizație de Construire care să fie însoțită de un aviz de specialitate al Direcției pentru Cultură a Județului Timiș și că „orice lucrare de construcții în zonele de protecție a monumentelor, ansamblurilor și siturilor istorice se poate face legal doar în baza documentelor menționate”.
Primăria n-ar fi prezentat nici proiect tehnic care să fie asumat de un proiectant specialist prin semnătură, verificat conform legii, documentul fiind unul de bază și să stea la baza oricăror lucrări de construcție și cu atât mai important în cazul lucrărilor de bani publici. Primăria a anunțat însă că lucrările la trotuarele-șotron se fac pe bugetul de reparații, ceea ce înseamnă, potrivit celor din PMT, că nu e nevoie de astfel de documente.
Arhitecții reamintesc și faptul că Direcția pentru Cultură a Județului Timiș a cerut sistarea lucrărilor, decizie încălcată de PMT. Ei spun că acest fapt „atrage după sine consecințe penale”.
„Materialele folosite pentru înlocuirea finisajelor trotuarelor nu sunt conforme cu cerințele de calitate pentru zonele istorice și protejate, așa cum sunt ele specificate în Planul Urbanistic General al municipiului Timișoara, aflat în vigoare, și în Regulamentul de Urbanism «Cartier Cetate, Timișoara». În aceste condiții, Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș face un apel ferm la respectarea prevederilor legale în domeniu și la continuarea lucrărilor doar după rezolvarea corectă a tuturor aspectelor menționate mai sus”, mai transmit cei din OAR Timiș.
Arhitecții spun că doar prin dialogul constant între primărie, Direcția pentru Cultură și specialiști în domeniu poate fi găsită o soluție în acest caz. Lucrările continuă însă fără probleme.
Vă reamintim, SDM a cumpărat pavajul-șotron cu care amenajează trotuarele și pistele de biciclete din interiorul Inelului I de la o firmă din județul Alba, cu maximum 3,8 milioane de lei cu tot cu TVA, bani în care intră inclusiv montajul.
UPDATE. Arhitecții sunt ignorați de primărie
Arhitecții din OAR sunt pur și simplu ignorați de primărie. Reprezentanții primăriei spun că SDM are toată documentația pentru lucrările de la trotuarele din centru. Edilul-șef crede că alții încearcă să oprească lucrările, „probabil mânați în luptă de cine știe ce interese”.
„Există tot ceea ce trebuie legal pentru ceea ce facem. Noi ne vedem de treabă, iar alții, așa cum au făcut dintotdeauna, de fapt, probabil mânați în luptă de cine știe ce interese, încearcă să ne oprească. Veți vedea în curând, când vom putea cu toții ieși la plimbare, ce am făcut noi în acest timp în care pandemia ne-a ținut închiși. Am lucrat, desigur, cu respectarea regulilor, cu precauție și am mai adăugat la multele lucruri bune pe care le-am făcut în oraș, am adăugat destul de multe noi realizări. Iar trotuarele… o să vedeți, așa cum am spus eu la început, așa vor fi apreciate. Trotuarele și amenajările de lângă ele”, a explicat, joi, primarul Nicolae Robu.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XArata oribil!
-
Georgele, nu știu ce profesie ai. Dacă ești arhitect sau artist plastic profesionist, trebuie să vii și cu explicații, dar și cu exemple de cum NU ar fi oribil. La fotbal și la femei ne pricepem cu toții. Dar acum constat că Timișoara este un oraș de „arhotecți”. Nu se mai pune problema a fi fan anti-Robu, ci soluția corectă din punctul tău de vedere.
-
-
Adrian, de fapt, cui i-ai replicat? După câte constat, nu ești în stare să porți un dialog civilizat. Un timișorean civilizat se comportă normal. Adică civilizat. Sau după tine democrația înseamnă nazism? Că de la jigniri de genul celora exprimate de tine și până la un nou Auschwitz nu e decât un pas.
-
În primul rând, nu discutăm estetica (care se potrivește zonei ca nuca’n perete). Discutăm LEGALITATEA acțiunii. Spune robu că se execută pe “reparații” și că nu-i trebuie A.C. Încearcă tu să-ti adaugi un corp de clădire lângă cel existent, fără să ai A.C., să vezi ce pățești. Dar bănuiesc că nici nu ți-ar trece prin cap așa ceva, că doară nu ești robu, cel fără de morală și bun-simț.
-
-
Sunt foarte frumoase, sper sa termine de pavat.
Cat despre OAR se comporta ca niste bugetari degeaba, cer hartii peste hartii ca sa-si justifice existenta..
-
Din câte știu, arhitecții nu sunt bugetari (doar câțiva). Nu contest poziția OAR vizavi de ceea ce face acum Primăria, însă aș vrea să văd niște exemple (digitale) de trotuare propuse de ei, care să respecte legislația în vigoare. Referitor la trotuarele „șotron”, nu vă speriați, albul dalelor va deveni gri, iar griul va deveni și mai gri. Ar fi fost interesant de vizualizat un clip al proiectantului cu schimbarea nuanțelor în timp… Vă puteți imagina, însă, cum vor arăta orice fel de dale după refacerea fațadelor unor clădiri. Constructorii nu au obiceiul de a proteja pavajul, iar inspectorii Primăriei au orbul găinii. În concluzie, totul nu este altceva decât un joc al orgoliilor și al intereselor.
-
tu vrei sa faca niste exemple? pe banii si timpul cui? ca sa ce? sa nu se intample niciodata? ca robulache face cum il taie pe el capul ala prost
-
Dragă Tibi (orice nume propriu se scrie la început cu majusculă…), păi eu, nefiind arhitect, cum pot să aleg între bine și rău? Sau între frumos și urât? În calitate de contribuabil timișorean, eu pot alege acum între propunerile lui Robu și visele OAR. Da, iată o scuză pentru tine și alții de teapa ta (inclusiv a celor de la OAR): Primăria trebuia să fi scos pentru/în/la dezbatere publică cel puțin trei propuneri de design de trotuare în Centrul Civic. La care s-ar fi prezentat moș Tăgârță (adică tibi sau OAR), care ar fi spus că nu-i de acord. Și ce facem? Domnilor, ceea ce nu înțelegeți sau nu vă duce capul să înțelegeți este faptul că noi, contribuabilii timișoreni, nu suntem cu toții peneliști sau pesediști, arhitecți sau de oricare altă meserie. Vă doare capul să pricepeți un lucru atât de simplu? Vai și-amar de Timișoara dacă în trecut se ghida după mintea voastră de doi lei! Timișoara ar fi fost acum la nivelul orașului Twigmendew din Republica Budwiligmaw.
-
nu trebuie sa fii arhitect ca sa-ti dai seama ca pistele de bicileta NU se fac din dale, dar pentru unii e prea greu sa frece doi neuroni. mai mars in mm de idiot
-
Tu, la fel ca și ceilalți locuitori ai Cetății, poți să alegi între ce VREA robu, ce SPUNE robu și ce FACE robu. Pentru că pe EL îl doare fix în dos de ce VREM noi, de CUM vedem noi (cei ce-i plătim un salariu nemeritat) dezvoltarea viitoare a orașului.
-
-
-
Poate nu sunt bugetari, dar monopol sunt – daca nu te inscrii in noridin, pe baza de invitatie/cotizatie (denumita “examen”) degeaba ai terminat arhitectura, ca nu poti profesa de ei. Deci nu bugetari, ci privilegiati de pe urma bugetarilor, cam ca “institutiile de stat” care se “autofinanteaza”: dupa ce au rezolvat sa se puna in lege ca fara sa decartezi la ei nu misti nimic sa te tot autofinatezi. Desigur, privilegiile primite pot fi modificate, in lege, de majoritatea parlamentara (cum adica “a cui?”) deci monopolul arhitectilor e foarte sensibil cand vin sugestii de la proprietarul parlamentului, si chiar o atitudine proactiva cand vine vorba de faultat in teritoriu, ca sa arate ca isi merita privilegiul, ba poate chiar ar fi binevenite niste pensii speciale “de utilitate publica”.
-
Mă bucură acest răspuns la modul cel mai sincer! Este o atitudine de bun simț, la obiect, fără patimi. Acum este momentul propice pentru a-l lăsa pe împărat în curul gol. Pentru a da la iveală toate matrapazlâcurile de după 1989. Până la urmă, tot rău-i înspre bine. COVID-ul scoate la iveală gunoioul politic din România.
-
-
-
Esti doar lingau, sa le puna Robu la bunica-ta in curte daca iti plac. Hai sictir teneleu!
-
Cucule, eu sunt convins că n-ai citit în viața ta o carte. Și nici nu ai rumegat comentariul meu. Ai scris doar să te afli în treabă. Din cauza unora ca tine, tot mai mulți, se duce dracului țara asta. Sper să te văd la cules de sparanghel, că de altceva nu ești bun. Din păcate, ai și drept de vot. Cu ce notă ai luat bacalaureatul? Așa-i că te-am prins? Ar fi trist să devii părinte…
-
Bai nene cum facem sa il xeroxam pe Robu? Sa dam si altii cate o copie. Este expert in toate: arhitectura, peisagistica, asflat, sanatate, timp liber si horoscop.
Sa te dai tu cu bicla pe pistele alea. Nu acum, mai astepta juma de an sa se ridice placile alea in sus si sa fie numai denivelari.
-
De acord cu Gogu, dar și cu dumbo. În lipsa unei organizații care să ne apere interesele de contribuabili, Gogu le zice bine. Este îndeajuns o mașină de intervenție de tonaj mare și s-a dus dracului tortoarul… Ce să mai zic de părerile lui dumbo? Unde să fi fost onor OAR pe vremea când se clădeau palatele? De scărmănăm niște arhotecți, vai și-amar ce vom găsi. Deci, dragă OAR, mai moale cu acuzațilii…
-
In Timișoara se spune bițiglă, dar daca tu spui biclă e clar din ce zonă a țării ești… dar nah, e liber la comentarii
Unul din lucrurile care chiar arata bine si ne-am bucura sa cntinuati, in ciuda prostiilor emenate de OAR, care a tacut cand s-au facut palate tiganesti, dar acum sunt gica contra!!
-
Subscriu
-
Subscriu. Trotuarele arata foarte bine. Sa vina OAR cu o propunere daca tot sunt asa buni in a ne explica cum sa nu avanseze lucrurile.
-
Palatele tiganesti n-au fost facute pe domeniul publid sau din banii mei. Dar imi place comparatia intre tigani si tiganii de la primarie.
-
Da, OAR a tăcut și când s-au pus chestiile alea metalice, au tăcut și când Piața Libertății și imprejurimile au fost iluminate cu reflectoare de teren de fotbal si altele…Ca să nu mai vorbim de monstruozitățile de palate care au răsărit în diverse zone din oras. De fapt dacă vă uitați la cartierele cu vile vechi (clasice), au început să apară diverse construcții de 5-6-7 etaje (hoteluri) care arată ca nuca în perete față de zona respectivă. Timișoara a fost un oraș frumos. Ar putea să mai fie dacă OAR ar face puțină ordine! Dar, poate??!
Grotesc, Timisoara o sa ajunga cel mai timpit oras din lume, probabil facem concurenta cu India
“cele mai frumoase din România…” Frumos sau urât sunt notiuni subiective. Gusturile bocsiganului nu sunt neaparat si ale majoritati cetatenilor. Iar fiindca vorbim de trotuare, deja prin destinatia lor ele sunt în 99.99% din tari, de culoare unica, gris, fara desene.
De vreți să vedeți cum arată un trotuar după o intervenție, mergeți la podul Michelangelo (partea dinspre Parcul Copiilor). Inițial, fusese marcată cu vopsea pista de biciclete. După intervenție, însă, dalele au fost puse după cum a vrut Dorel nesupravegheat de șef. În pozele din articol, există o anumită logică a poziționării dalelor în funcție de nuanțe. Închipuiți-vă cum vor arăta imaginile după orice intervenție și după cum vor vrea mușchii lui Dorel. Gărzile civile trebuie să fie pe fază: la fiecare trotuar dat în funcțiune trebuie făcute fotografii/filmări. După care, la fiecare intervenție, trebuie silită Primăria să respecte proiectul inițial. Treaba ei cum se va descurca cu executantul intervenției. Treaba noastră e să determinăm Primăria să ne respecte pe noi, contribuabilii.
-
Subscriu ! Adaug, doar, că în Praga, Bratislava,Valencia, Sibiu, totul este în concordanță cu arhitectura ,,locului” !!!
cei mai multi sunteti veniti din sud si voi comentati despre ce face primarul in timisoara? comentati la voi pe tarla, aici face cum considera el de cuviinta.
Chiar nu pricepeti ca afacerile cu firmele de partid ale tovarasului Robu nu pot fi altcumva decat “superbe” ? Cine sa-l verifice ? Prietenul lui din DNA Timisoara ce tocmai a fost promovat datorita “calitatilor” lui de a inchide ochii acolo unde este necesar ?
O parere pur personala: in prima fotografie arata bine, modelul si culoarea se potrivesc cu vitrina de sticla, dar sa faci pista de biciclete nouaNOUA din dale in locul celei vechi din asfalt e bataie de joc. Si, dupa cum se vede, nici un trotuar nu e perfect daca nu are si o masina parcata pe el.
La Dicasterial insa situatia e alta, modelul si culoarea sunt foarte aproape de kitsch-ul absolut. S-a lucrat 2 ani sa se faca pietonala din Centrul Istoric, sa fim si noi (cumva) aliniati la tendintele din Vest, si acum ne dam cu mucii in fasole, doar pentru ca “cineva”, stim noi cine, n-are gusturi.
Este o mizerie infecta si ilegala ca orice lucru ce iese di mana vopsitului. Oriunde in lume intr-o zona istorica pavajul reflecta perioada respectiva, adica piatra naturala cum ar fi fost pe vremuri, nu Lego. Si nu faci piste de bicicleta intr-o zona istorica pentru ca este penibil.
-
artalecs no name @ in capul tau e varza, tocmai ca in Vest in aceste zone istorice este incurajata circulatia bicicletelor! Doar in unele zone foarte aglomerate, piatete, poduri sau strazi inguste sunt interzise bicicletele. Deci inainte sa ne aburesti cu aberatii baga picioarele in lighean sa poti judeca logic!
Sunt foarte frumoase si originale… te duc cu gandul la clapele unui pian
un bufon cu diploma universitara … inca un exemplu de angajat la stat care a fentat sistemul si oamenii ani de-a randul, a strins doar “diplome” si “titluri” pe care apoi le-a aruncat in ochii electoratului … un om care se crede un mic trump si care face ce vrea pe banii lui, scuze ai nostrii dar ce conteaza, ca doar lumea l-a votat … un om mic, parsiv, ipocrit, care face doar ce-i trece prin cap, face sondaje aiuristice (aprobate doar de pupincuristi), face fantini si trotuare cand e nevoie de alte lucruri in momentele acestea, cumpara floricele si palmieri, infrumuseteaza sau reabiliteaza doar zona in care traieste el, se cearta cu biciclistii, ecologistii, arhitectii, timisorenii … dar el isi apara doar propriile interese si este intr-un continuu razboi cu “haterii” care nu au aceleasi “idei” cu el … (nu, nu sint psd-ist, doar timisorean dintotdeauna de 44 de ani, hater al prostiei si ignorantei).
Mai conteaza?! Bine ca avem in sfarsit trotuare! Gropile erau conforme standardelor de calitate?!
Aici o firma a facut un gheseft gras cu livrarea de aceste placi, speciale!!!!
Mai bine ne-ar zice Robu cat a costat aici metrul patrat de dala, ca precis ieftin nu a fost.
Sa nu mai zic ca la proiectul asta trebuie desenat exact ce si cum si unde si c^t se taie din dala, va dati seama, ca e ca si cum ati pune un faiantar sa va faca desenul cum puneti placile de gresie acolo, la colt, la gaura de la WC, la pervazul de la usa, etc…. Va costa desenele mai mult ca faianta.
Si aici a fost la fel. Sa nu credeti ca Dorel a pus placile alea asacum credea el, Aici trebuie ca sa respecte proiectul.
daca punea dale toate de o culoare, mai putea si Dorel sa le puna, dar asa….
Plus ca pista de biciclete e cu dale?????? Nu-i bai ca se va repara in fiecare an de cateva ori… Ca sa aibe si firma lu Nashu de lucru.
Si eu zic ca arata oribil! Si nu trebuie sa fi arhitect sau nu stiu ce specialist sa zici asta. Pur si simplu nu imi place.
Mascariciul doctor in vaporetto, fantani si patinoare esuate, acum din nou isi arata incompetenta in privinta trotuarelor facute dupa cum ii dicteaza cei 2 neuroni scurtcircuitati! Lae din nou isi bate joc de banii publici, pentru el reglementarile si normativele sunt doar de decor. Cat de tampit sa fie incat sa picteze o pista de doar 2 dale latime, mai ingusta decat tot ce s-a facut pana acum. Cat despre planeitate sa nu mai vorbim, pentru tractoristi nu s-a inventat inca geometria!
O sa aparem iarasi in presa internationala la sectiunea funny. Este incredibil cum multi oameni ai iau apararea. Si cum e posibil ca orice om are nevoie de aprobabarea arhitecturala, si primaria nu? Oricine nu stie cum trebuie sa arate sa caute pe google: Markt Pflaster.
Amenda la PMT. fara ezitare! Nu se conformeaza, amenda iar. Dar ce doar cetateanul de rand sa plateasca!
Dar nu din banii publici, ci sa fie amenda pe numele persoanei care raspunde de proiect!
Arată bine… la mine-n curte.
Pe cei implicați trebuie să-i iei de mânuță, ca la grădiniță, să-i întrebi ce-i doare, ce doleanțe au, să cadă de comun acord, iar la final să-i pui să-și dea mâna, poate chiar să-și dea un pupic pe obrăjori, și dupaia inițiezi lucrările. Greșeli de amatori în ambele tabere. Penibil și , din păcate, tipic românesc comportamentul. Cât se poate de dizgrațios
Toate care se fac ptr urbe este bine venit,nu poti multumii pe toti,daca nu iti place nu treci pe acolo, dai un giro si treci mai hacana,iar daca iti place iti ei satra si te duci,orasul merge inainte si cu mine si fara mine,cu altul sau cu altii, s,a,m,d.