Conform statisticilor oficiale, în unele țări europene, unul din trei adulți va fi obez până în 2025, dacă actualul val de obezitate în copilărie nu este oprit. Unu din zece copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani este obez în întreaga Europă de Sud, în unele părți din Europa Centrală și de Est și în Regatul Unit al Marii Britanii, respectiv unu din trei copii este supraponderal în țări precum Grecia, Malta și Italia.
Marți, a fost demarat noul proiect de cercetare, Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara fiind partener în România al acestui consorțiu. În Proiectul STOP sunt 31 de organizații din 12 state membre ale UE împreună cu Elveția, Statele Unite și Noua Zeelandă, care au la dispoziție 10 milioane de euro pentru a combate obezitatea în rândul copiilor. Cei implicați vor încerca să identifice și să testeze cele mai bune abordări pentru prevenirea și tratamentul obezității, în special în cazul copiilor mai mici, până la 12 ani. Efortul specialiștilor se va întinde pe următorii patru ani, până în mai 2022.
Proiectul STOP va fi coordonat de o echipă de la Imperial College Business School, iar organizațiile partenere ale proiectului vor include alte departamente de cercetare universitară, organisme guvernamentale, organizații internaționale (OMS, IARC și OECD), organizații ale societății civile interesate de sănătate și copii precum Consorții Europene (EIT Health and EIT Food), care promovează inovarea în sectorul alimentar și, respectiv, al sănătății.
Partenerul român din acest proiect este Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, iar echipa este coordonată de Maria Puiu, Centrul de Medicină Genomică al Universității, echipa având preocupări și vizibilitate internațională în domeniul nutrigenomicii și al obezității.
Specialiștii vor investiga 17 grupuri de copii, din întreaga Europă, vor încerca să găsească semnele timpurii ale schimbărilor biologice datorate acelor comportamente, care în cele din urmă duc la obezitate. România, alături de Suedia, Spania, va fi una dintre cele trei țări unde se vor testa dacă tehnologiile digitale pot ajuta copiii obezi foarte tineri și familiile acestora să realizeze îmbunătățiri durabile ale greutății corporale, în special copiii din mediile socio-economice dezavantajate.
Proiectul militează, de asemenea, pentru ca industria alimentară și alți reprezentanți comerciali să devină responsabili pentru ceea ce consumă copiii, pentru a-i stimula să găsească soluții inovatoare care să facă consumul alimentar al copiilor cât mai sănătos. În acest sens se propune chiar și o competiție care va acorda fonduri pentru a aduce cele mai promițătoare produse pe piață.
Citiți principiile noastre de moderare aici!