Indiferent de regiune, fiecare cultură are propriile ritualuri pentru noaptea dintre ani. Fie că este vorba despre mâncăruri specifice, superstiții legate de curățenie sau simboluri care promovează bunăstarea, toate aceste obiceiuri creează o punte simbolică între vechiul și noul an.
Fiecare cultură are diferite obiceiuri și credințe legate de noaptea dintre ani. De exemplu, una dintre cele mai răspândite tradiții de Revelion este focul de artificii la miezul nopții. Despre acesta se spune că alungă spiritele rele și aduce lumină și bucurie în noul an.
Pe glob, diverse popoare asociază anumite mâncăruri cu prosperitatea. De exemplu, în Spania, oamenii mănâncă 12 boabe de struguri la miezul nopții, fiecare reprezentând o lună a anului și o dorință pentru acel an. În Italia, lintea este un simbol al bogăției, iar în multe țări asiatice se consumă pește pentru belșug.
O altă tradiție întâlnită în mai multe țări constă în curățarea casei înainte de Anul Nou pentru a elimina energiile negative. Totodată, mulți oameni aleg să poarte haine noi în noaptea de Revelion pentru a marca un nou început plin de noroc.
Tradiții de Revelion în Banat
În Banat încă se păstrează o mulțime de datini legate de sărbătorea de Anul Nou.
În unele localități din Banatul Montan, județul Caraş-Severin, sătenii folosesc calendarul din foi de ceapă pentru a prezice dacă noul an va fi ploios sau secetos. În noaptea de ajun de An Nou se taie din ceapă doisprezece foi, care sunt botezate cu numele lunilor din an. Foile se aşează pe pervazul unei ferestre şi se pune sare în cantităţi egale în fiecare coajă. După miezul nopţii, sătenii încep să aprecieze lunile ploioase după cantitatea de apă care se strânge în fiecare foaie de ceapă.
Nici bănăţenii nu mănâncă la masa de Revelion găină, pentru că se spune că nu le va merge bine. Preferă cocoşul, curcanul sau raţa, ca să aibă noroc în noul an, piftia, pentru ca fetele să aibă tenul curat, peştele, care semnifică prosperitatea, şi gogoşile, semn al hărniciei.
De asemenea, bărbaţii din satele bănăţene beau în noaptea de Anul Nou câte un pahar cu ţuică din prune fiartă, îndulcită cu zahăr ars şi în care se pun sâmburi de nuci, ca să fie sănătoşi.
Potrivit tradiţiei, fetele din Banat se piaptănă şi se uită într-o oglindă care are câte o lumânare în fiecare din cele patru colţuri şi sunt convinse că astfel îşi vor vedea ursitul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!