Cum, de altfel, este și normal, trebuie să acordăm atenție fiecărui aspect care tinde să devină repetitiv în ceea ce privește stilul nostru de viață. Pentru că, așa cum deja știm, o viață echilibrată înseamnă mai puține riscuri medicale și, implicit, o stare de bine generală.
Obiceiurile zilnice au, de cele mai multe ori, un impact direct asupra sănătății dentare. Desigur, există atât obiceiuri care susțin o bună sănătate orală, cât și altele care, în timp, pot determina apariția cariilor, alături de alte afecțiuni stomatologice. Cum, de altfel, este și normal, trebuie să acordăm atenție fiecărui aspect care tinde să devină repetitiv în ceea ce privește stilul nostru de viață. Pentru că, așa cum deja știm, o viață echilibrată înseamnă mai puține riscuri medicale și, implicit, o stare de bine generală.
Nu uita, când vrei să fii sigur că ai o dantură sănătoasă, trebuie să faci o programare pentru un control stomatologic de rutină. Pe lângă depistarea și tratarea problemelor incipiente, medicul stomatolog îți va da sfaturi despre cum anume să ai grijă de dinții tăi. În clinica din Timișoara găsești tot suportul de care ai nevoie atunci când vrei să elimini acele obiceiuri care pot avea consecințe neplăcute pentru dantura ta.
Obiceiuri care duc la apariția afecțiunilor dentare
- Consumul excesiv de zahăr: zahărul susține dezvoltarea și multiplicarea bacteriilor din cavitatea bucală care, mai apoi, produc acizi ce vor eroda smalțul dentar și, în final, duc la formarea cariilor. Evită alimentele procesate, bogate în zaharuri și îndulcitori. Înlocuiește-le cu fructe proaspete atunci când simți nevoia unei gustări dulci.
- Consumul de alimente acide: alimentele și băuturile acide erodează smalțul și cresc riscul de sensibilitate dentară. În timp, băuturile cu acid și cu un conținut ridicat de zahăr, vor duce și la apariția cariilor dentare. Este bine să reduci sau să elimini consumul de băuturi carbogazoase, sucuri acide și alimente, inclusiv sucurile din citrice.
- Fumatul: acest viciu, des întâlnit, provoacă decolorarea dinților, inflamații ale gingiilor, pierderea dinților și creșterea riscului de afecțiuni grave precum cancerul oral. Medicii stomatologi recomandă renunțarea la fumat, sub orice formă, pentru menținerea sănătății dentare.
- Periajul incorect: dacă nu periezi dinții corect, nu faci decât să susții acumularea plăcii dentare și formarea tartrului. Este important să folosești o periuță de dinți cu peri moi pentru a preveni deteriorarea smalțului dentar și a gingiilor.
- Utilizarea incorectă a aței dentare: când nu folosești corect ața dentară poți să-ți provoci leziuni ale gingiilor și deteriorarea smalțului. Este bine să folosești ața dentară cu delicatețe, pentru a curăța eficient spațiile dintre dinți.
- Scrâșnitul dinților: de multe ori, când ești stresat poți avea tendința să scrâșnești dinții fără să îți dai seama. Bruxismul, așa cum citim și aici, poate provoca uzura smalțului dentar, sensibilitate dentară și dureri mandibulare.
- Ignorarea vizitelor regulate la medicul stomatolog: vizitele regulate la dentist sunt importante pentru detectarea precoce a problemelor dentare și prevenirea complicațiilor. Este recomandat să te programezi cel puțin o dată la șase luni pentru un control și o igienizare profesională.
După cum vezi, menținerea unei igiene dentare riguroase și evitarea obiceiurilor dăunătoare te vor ajuta să menții sănătatea dentară pe termen lung. Nu uita să mergi la medicul stomatolog periodic, dacă vrei să eviți agravarea afecțiunilor stomatologice. Desigur, poți cere mai multe sfaturi de la medicul specialist, dacă vrei să știi ce obiceiuri din viața ta îți afectează sănătatea dentară.
(2803)
Citiți principiile noastre de moderare aici!