Noul număr al săptămânalului Agenda a ieșit pe piață vineri, 2 aprilie, iar pe lângă alte articole interesante îl găsiți și pe cel dedicat obiceiurilor și tradițiilor Paștelui catolic.
„Încă din anul 1582, sărbătorirea Paștelui a fost modificată, chiar dacă și ortodocșii și catolicii sărbătoresc același eveniment, și anume, Învierea Lui Iisus Hristos, în funcție de calendarul după care au decis să se ghideze, Paștele catolic și cel ortodox nu s-au mai serbat în aceeași perioadă. (…) Putem începe astfel cu Marea Britanie, a căror mâncare tradițională de Paște nu o reprezintă „vestitul” miel, animal de sacrificiu încă din Antichitate, ci porcul. Astfel că englezii, care consideră porcul un animal „aducător de noroc”, au pe masa de Paște jambon, alături de celebrele ouă, creându-se și un joc, un fel de vânătoare de ouă, activitate destinată atât celor mari cât și celor mici, regăsită în mai multe culturi catolice. În Franța, sunetul clopotelor din biserici nu se mai aude de joi până sâmbătă, pentru că acestea sunt „plecate” la Vatican. Duminică, după tradiționala slujbă de Paște, apare din nou jocul cu vânătoarea de ouă, organizată prin grădini, iar abia apoi familia se reunește în jurul unui platou cu friptură de miel. ”, scrie în materialul din Agenda.
În săptămânalul Agenda găsiți continuarea acestui material și alte articole interesante.
Săptămânalul Agenda îl găsiți la chioșcurile de ziare din Timiș, pe Internet (unde puteți citi Agenda online) sau în cutia poștală (vă puteți face abonament: Redacţia Agenda, Piaţa Ionel I.C. Brătianu nr. 1 (intrarea din Piaţa Ţepeş Vodă), O.P. 1, C.P. 265, Timişoara, e-mail: agenda@informmedia.ro, tel 0256/221 549).
Trimite articolul
Xde ce pentru romani cei ce nu sunt ortodocsi sunt catolici? mai sunt si alte culte civilizate care nu ssunt ortodocsi si sarbatoresc pastele in prima duminica dupa luna plina din martie.