Ochelarii de soare sunt un doar accesoriu dictat de modă sau chiar o necesitate pentru asigurarea protecţiei ochilor la radiaţiile ultraviolete?
Evident, sunt o necesitate. De la bun început, trebuie să menţionez faptul că există trei tipuri de radiaţii ultraviolete: UVA, UVB şi UVC. Odată cu subţierea stratului de ozon se poate remarca o creştere a problemelor oculare generate de radiaţiile UV, de aceea este foarte importantă protecţia ochilor. Expunerea la radiaţiile ultraviolete este benefică pentru producerea de vitamina D necesară pentru fixarea calciului în oase şi în dinţi, cu respectarea recomandării de evitare a expunerii la soare între orele 10 dimineaţa şi ora 16 după-amiaza. Dar expunerea la UVA şi UVB poate avea efecte diverse, temporare sau permanente, asupra ochilor şi vederii. Studiile arată că expunerea repetată a ochilor neprotejaţi la mici cantităţi de radiaţii UV pe o perioadă de mai mulţi ani creşte riscul de a dezvolta o cataractă sau o degenerescenţă maculară mai târziu, în decursul vieţii. Este important să purtăm ochelari de soare atunci când lucrăm în aer liber, sau luăm parte la activităţi precum ciclism, schi, golf, pescuit. Şi aceasta deoarece radiaţiile UV sunt radiate de soare, însă pot fi şi radiaţii reflectate de zăpadă, apă, beton. De exemplu, zăpada poate reflecta până la 80% din radiaţiile UV. Recomandarea este să purtăm ochelari de soare chiar şi în zilele noroase, deoarece radiaţiile UV penetrează prin nori. Şi copiii trebuie să poarte ochelari de soare cu protecţie bună, mai ales că ei petrec mai mult timp afară decât adulţii. Studiile arată că 80% din cantitatea de radiaţii UV la care este expus ochiul uman în decursul vieţii este atinsă până la vârsta de 18 ani. Pentru purtătorii de ochelari de vedere există opţiunea ochelarilor de soare cu dioptrii, care protejează suplimentar faţă de lentila de ochelar care a fost tratată antireflex.
Ce trebuie să urmărim atunci când achiziţionăm ochelari de soare?
În primul rând, calitatea produsului, şi prin calitate nu mă refer neapărat la preţul lui. Achiziţia unor ochelari de calitate înseamnă să fie cumpăraţi dintr-un cabinet specializat de optică, în cadrul căruia un specialist poate face toate recomandările necesare şi acordă garanţie pentru produsul cumpărat. Pentru a asigura o protecţie adecvată a ochilor, ochelarii de soare trebuie să blocheze în proporţie de 99-100% UVA şi UVB, să reducă fenomenul de orbire produs de razele soarelui, să nu distorsioneze imaginea şi să reducă intensitatea luminii fără să altereze culorile. Evident, trebuie să fie confortabili la purtat, iar lentilele să fie rezistente la impact, mai ales dacă persoana respectivă practică sport sau activităţi periculoase.
Spuneţi-ne mai multe detalii despre ochelarii de soare cu dioptrii. Cum se aleg, ce criterii se iau în considerare la alegerea ramei şi a lentilelor?
După cum spuneam, ochelarii de soare protejează ochii de razele ultraviolete. Un purtător de ochelari de vedere are protecţia asigurată prin materialul lentilei, care filtrează UV-ul. Pentru protecţie suplimentară, specialistul optician profesionist îi poate recomanda unui purtător de ochelari de vedere ramele potrivite şi tipul de lentilă care este cel mai indicat – lentile colorate şi cu tratament antireflex sau lentile polarizate.
Alegerea ramei se face în funcţie de dioptriile care i-au fost recomandate persoanei respective de către medicul specialist. Nu toate ramele se pretează la montajul lentilelor cu dioptrii. În acest scop, se foloseşte aparatul care se numeşte sferometru, ce permite opticianului să vadă curbura lentilei. Sunt indicate ramele cu şuruburi de demontare, dar trebuie evitate cele făcute din materiale prea casante, pentru că acestea vor crăpa la montaj. Un alt aspect de care trebuie ţinut cont în alegerea ramei pentru viitorul ochelar de soare cu dioptrii este curbura lentilei. Un purtător de ochelari de vedere nu va putea alege o ramă imensă, deoarece lentila cu dioptrii trebuie să ţină cont de distanţa pupilară şi de celelelate indicaţii ale oftalmologului.
Referitor la alegerea lentilei pentru ochelarii de soare cu dioptrii, se poate opta pentru lentile colorate, pe care se pot aplica toate tratamentele antireflex. Acest tip de tratament, care asigură confort sporit în orice mediu iluminat artificial, eliminând reflexiile deranjante pe lentilă, se poate aplica pe interiorul lentilei sau şi mai indicat, pe ambele feţe.
Recomandarea este spre lentilele care au şi filtru polarizant, deoarece lentila polarizată este special concepută pentru a reduce atât luminozitatea, cât şi să diminueze strălucirile deranjante de pe suprafeţele plane. Să lămurim puţin ce înseamnă lentila polarizată. Lumina atmosferică se propagă prin mişcări oscilatorii în toate cele trei dimensiuni ale spaţiului. În timpul zilei, lumina se propagă în valuri, mişcându-se în planuri verticale şi orizontale. Când lumina ajunge pe o suprafaţă orizontală sau plană, razele luminii se lovesc de suprafaţă şi încep să vibreze mai ales pe orizontală. Lumina orizontală sau polarizată se numeşte reflexie. Lumina verticală este utilă ochiului pentru că ne ajută să vedem.
Lumina orizontală bruiază imaginea, surmenează ochii şi maschează informaţii vizuale folositoare. O lentilă de soare polarizată absoarbe în mod selectiv valurile de lumină care se propagă în toate direcţiile exceptând planul vertical. Lumina reflectată orizontal, care provoacă reflexia, nu poate pătrunde prin acest filtru vertical. Lentilele poilarizate sunt de fapt două lentile lipite una peste alta. Ochelarii de soare cu lentilă polarizată sunt recomandaţi în special celor care conduc, celor care practică sporturi în aer liber, dat şi celor care doresc un confort vizual sporit. Dintre beneficiile acestui tip de lentile amintesc faptul că asigură vedere fără reflexie, imagini clare, culori naturale şi oboseală redusă la nivelul ochilor.
O menţiune aş dori să fac în legătură cu ochelarii de soare cu dioptrii pentru înot. În acest caz, există ochelari speciali, care au în interior o mică ramă pe care se montează dioptriile, iar rama la rândul ei se montează pe ochelarii de înot. Dacă lentilele sunt polarizate, persoana care îi poartă trebuie să reţină că apa cu sare va pătrunde printre cele două lentile lipite şi va produce exfolierea, ceea ce va determina degradarea şi diminuarea acuităţii vizuale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!