Doamna a reluat tratamentul, se ocupă în continuare de Asociaţie femeilor cu cancer de sân din Timişoara, este optimistă şi spune că orice persoană ar trebui să-şi ofere 15 minute odată la doi ani pentru a-şi face câteva analize preventive ce pot salva viaţa. Direcţia de Sănătate Publică Timiş a pus vineri la dispoziţia timişorenilor Declaraţia Mondială anti-Cancer pentru a fi semnată de toţi cei care doresc să lupte împotriva acestei boli. „Ea are ca scop crearea unui lobby la nivelul decidenţilor la nivel european, pentru că este nevoie de resurse astfel încât să luăm măsuri şi să reducem numărul acestor cazuri”, a explicat dr. Kalliope Silberberg, din cadrul DSP Timiş. Declaraţia poate fi semnată de oricine doreşte, în fiecare zi de, între orele 8.00-15.00, la sediul DSP Timiş de pe Bulverdul Victor Babeş nr. 18.
„Prin semnarea Declaraţiei Mondiale ne alăturam comunităţii internaţionale şi solicităm decidenţilor politici reducerea poverii prin cancer în întreaga lume. Spuneţi familiei, prietenilor şi colegilor să semneze Declaraţia Mondială anti-Cancer”, a fost îndemnul lansat vineri la sediul DSP Timiş, unde a avut loc o masă rotundă pe tema cancerului.
Datele din judeţul nostru pe ultimii 10 ani relevă că tumorile reprezintă a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare. „Se estimează că 40% din cancere pot fi prevenite. Riscul de cancer poate fi redus prin câteva măsuri simple: alimentaţie variată şi sănătoasă, menţinerea greutăţii corporale normale, activitate fizică regulată, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat şi evitarea expunerii la fumat pasiv, evitarea expunerii excesive la soare, protejarea împotriva infecţiilor care pot determina cancer. În România există o tendinţă de creştere lentă, dar progresivă, a îmbolnăvirilor şi a mortalităţii prin cancer, valabilă pentru mediile urban şi rural şi ambele sexe, cu precădere la cel masculin”, a precizat Bogdan Korbuly, din cadrul compartimentului de promovare a sănătăţii de la DSP.
La nivel mondial, cancerul determină unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc. În fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer şi 7,6 milioane oameni pierd lupta cu boala, iar fără îmbunătăţiri majore, multe din cancerele prevenibile şi curabile vor continua să ucidă. Declaraţia Mondială anti-Cancer este instrumentul prin care se atrage atenţia liderilor de guverne şi decidenţilor din sănătate asupra crizei generate de cancer, în scopul reducerii poverii globale a bolii până în anul 2020.
Scopul Uniunii pentru Controlul Internaţional al Cancerului este să adune un milion de semnături pentru „O lume fără cancer” şi să prezinte această susţinereliderilor mondiali la Summit-ul Naţiunilor Unite dedicat Bolilor Netransmisibile Prioritare din septembrie 2011. Tema campaniei este focalizată pe posibilitatea de prevenire a cancerului, cu sloganul „Cancerul poate fi prevenit. Împreună suntem mai puternici!” Acţiunea de vineri a fost organizată de Direcţia de Sănătate Publică Timişîn colaborare cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, Centrul Regional de Sănătate Publică Timişoara, profesionişti din domeniul prevenirii şi tratamentului cancerului, precum şi asociaţii şi organizaţii ale pacienţilor.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!