Perioada legală în care tinerii care nu au luat Bacalaureatul sunt aşteptaţi să-şi depună actele la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă nu a fost împlinită, în concluzie cei care au absolvit, dar nu au luat Bac-ul nu apar încă în statisticile oficiale. „Am avut doar 38 de absolvenţi care au adus adeverinţele de la şcoală pentru a fi încadraţi ca şi şomeri. Aceştia nu au susţinut deloc Bac-ul. Cei care au căzut la probele de examen vor veni în perioada următoare să depună documentele necesare. Unii pot alege să participe la cea de a doua sesiune, din toamnă, dar, din informaţiile noastre, numărul celor care au optat pentru un nou examen este, deocamdată, foarte mic”, ne-a declarat Ioan Ţăran, şef serviciu în cadrul AJOFM Timiş.
Dacă tinerii îşi depun documentele pentru a fi luaţi în evidenţele instituţiei, ei pot beneficia de sprijin financiar, să înveţe cum să se prezinte la un interviu sau cum să-şi întocmească un CV, dar mai ales vor avea posibilitatea să înveţe o meserie şi să se recalifice.
Toţi vor să fie manageri, informaticieni si secretare
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş se confruntă cu o mare problemă. Toţi cei care ar putea şi ar trebui să beneficieze de cursuri de calificare/recalificare îşi doresc domenii care sunt oricum deja ocupate sau în care nu există cerere. „Tinerii sunt deschişi la participarea la aceste cursuri. Ei vor să înveţe, chiar dacă se lasă convinşi mai greu. Probleme avem cu cei mai în vârstă, de la 45 de ani în sus. Aceştia nu par interesaţi de cursuri, ei sunt dezamăgiţi de situaţia în care au ajuns şi consideră că oricum nu se vor mai angaja, că nu mai are nimeni nevoie de ei”, ne-a mai declarat Ioan Ţăran.
Problema apare în momentul exprimării opţiunilor pentru un eventual curs de calificare. „Noi îi testăm şi le recomandăm, în funcţie de aptitudinile avute, să aleagă un anumit curs. Ei toţi cred că pot fi manageri de personal, IT-işti sau secretare. Sunt 20.000 de firme cu 20.000 de asemenea locuri, nu au cum să fie mai multe slujbe pe acest domeniu. Mulţi aud de la unchiul, verişorul, vecinul care e electrician sau mecanic că nu se plăteşte bine o anumită meserie şi brusc nu mai sunt interesaţi de asemenea posturi. Dar nici măcar nu încearcă să vadă cum sunt”, ne-a declarat Florin Unguraş, de la AJOFM Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!