Reprezentanții Primăriei Timișoara au pregătit hotărârea ce stabilește taxele și impozitele locale pe anul viitor. Dispar unele taxe, iar impozitele scad în unele situații, așa că timișorenii vor scoate mai puțini bani din buzunare.
Primarul Nicolae Robu a anunțat deja care sunt modificările, la începutul lunii octombrie. Acestea vor fi valabile abia după votul consilierilor locali.
Potrivit lui Robu, impozitul pe clădiri pentru persoane fizice va scădea la cota de 0,08%, de la 0,1%, iar în ceea ce privește clădirile nerezidențiale se va plăti doar 0,2%, de la 0,6%. Timișorenii care vor plăti în continuare impozitele anticipat vor beneficia de bonificația de 10% și anul viitor.
De asemenea, timișorenii care dețin mașini hibride nu vor mai plăti deloc impozit pe acestea. Vor fi scutite de impozite și muzeele sau casele memoriale, clădirile în care funcționează servicii sociale, clădirile restituite în baza Legii 10, cele afectate de calamități sau cele retrocedate, precum și cele pentru care proprietarii au făcut lucrări pentru creșterea performanței energetice sau au executat lucrări de reabilitare, pe cheltuiala proprie. Scutiri de impozite sunt anunțate și în cazul terenurilor.
Pentru că Timișoara este Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, va fi eliminat impozitul pentru spectacolele de teatru, balet, operă, operetă, circ, filme la cinema, concerte ale filarmonicii sau competiții sportive.
Mai dispar și alte taxe, cum ar fi cele pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor pentru lucrări de întreținere, reparare, conservare, consolidare, restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice sau pentru lucrări care au scop reducerea riscului seismic.
„Căutăm să acoperim diferențele printr-o colectare mai bună, modificările nu au un impact mare în ceea ce privește încasările. Taxa pe spectacol am eliminat-o pentru a încuraja dezvoltarea activităților culturale, în condițiile în care Timișoara este Capitală Europeană a culturii. Încasam anual din taxa de spectacol între 200.000 și 300.000 de lei, era 2% din valoarea biletului de intrare. Important este acest aspect general: se încearcă o relaxare care să sprijine Capitala Europeană a Culturii”, ne-a explicat Adrian Bodo, șeful Direcției Fiscale din cadrul Primăriei Timișoara.
Totodată, dispare și taxa de intrare la Grădina Zoologică, pentru copiii sub 14 ani și pentru persoanele cu dizabilități. Rămâne valabilă taxa pentru copiii peste 14 ani și pentru adulți, de 3 lei, dar și taxa de intrare pentru familii – de 5 lei.
În ceea ce privește taxa pe paragină, aceasta nu este cuprinsă în proiectul de hotărâre privind stabilirea taxelor și impozitelor pe anul viitor. Vorbim, de fapt, despre majorarea cu până la 500% a impozitului pentru clădirile și terenurile neîngrijite, situate în intravilan. Impozitul majorat pentru terenurile agricole care nu au fost lucrate doi ani consecutiv a fost prevăzut într-o hotărâre de consiliu ce a fost adoptată în luna octombrie a acestui an, dar reprezentanții primăriei nu au publicat-o pe site-ul instituției.
„Se propune ca această majorare să nu facă obiectul HCL privind impozitele și taxele locale pentru anul 2017, ci fie prevăzută în cuprinsul unei hotărâri de Consiliu local distinctă, prin care se vor stabili cota de majorare, procedura și condițiile în care se va aplica majorarea”, se arată în referatul ce însoțește proiectul ce va ajunge curând pe mesele consilierilor locali.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!