Stoia a afirmat că, în anul 2000, Primăria Timişoara a eliberat o autorizaţie de construire pentru consolidarea şi mansardarea clădirii respective, pe care o deţine în proprietate, astfel încât acolo să fie amenajate peste 100 de garsoniere, locuinţe sociale. Lucrările au început, dar iată că, în 13 ani, locuinţele nu au fost încă finalizate, chiar dacă au fost şi intabulate.
„E vorba de un proiect avizat, autorizat de primărie, mansardarea unei clădiri monument istoric din Piaţa Traian, de pe strada Ştefan cel Mare, spre Biserica Catolică din Piaţa Romanilor. În total, pe două nivele, având în vedere că înălţimea podului este de aproape 9 metri, s-au iniţiat nişte structuri de rezistenţă în urma cărora ar trebui să rezulte 111 garsoniere. S-a făcut o intabulare în urma faptului că unul dintre locatarii de la etajul II care avea repartizată o garsonieră în pod, în mansardă, a dat în judecată primăria pentru a face apartamentarea, s-a numit un expert care a apartamentat şi, în cauză, în acel proces, primăria a solicitat să se intabuleze şi garsonierele primăriei. Ele s-au intabulat fără să fie văzute. Tipul locuia la etajul II şi deasupra şi-a luat şi o garsonieră… El a obţinut o repartizare şi în acelaşi timp a dat în judecată ca să obţină ceea ce şi-a dorit, garsoniera care nu exista în momentul respectiv de fapt. Tot imobilul este al primăriei, la parter sunt spaţii cu altă destinaţie decât de locuinţă”, a prezentat situaţia viceprimarul Traian Stoia.
Cine este responsabil pentru această situaţie şi câţi bani s-au investit până acum în imobilul din cartierul Fabric? Edilul s-a ferit să dea nume, chiar dacă lucrările au fost iniţiate în timpul fostei administraţii, şi a afirmat că deocamdată nu are idee la cât se ridică investiţia, dar că va solicita informaţii în acest sens.
„Problema pe care eu n-am înţeles-o este de ce Dumnezeu s-a ţinut în secret această realizare. De ce trebuie să afli de la Cartea Funciară că ai nişte garsoniere intabulate în orb, fără să fie văzute? Noi până acum n-am ştiut nici că există investiţia asta, căutând alte lucruri pe la Cartea Funciară am găsit că există acolo 111 garsoniere (…) Autorizaţia de construire este din anul 2000. Proiectul iniţial nu era nici pe departe cel declarat, de locuinţe sociale. Acolo s-a făcut o investiţie care avea o dedicaţie cu totul alta. Asta-i părerea mea. Cred că s-ar fi repartizat pe criterii numai de anumite persoane ştiute, locuinţe sociale în niciun caz”, a mai declarat Stoia.
Viceprimarul spune acum că urmează să fie realizat un studiu de fezabilitate pentru a afla de câţi bani ar fi nevoie pentru continuarea lucrărilor şi amenajarea propriu-zisă a celor 111 garsoniere. Odată finalizate, în opinia lui Stoia aceste locuinţe ar trebui să fie repartizate unor tineri.
„Vom face un studiu să vedem care ar fi costurile să le transformăm într-adevăr în spaţii de locuit şi în urma acestui studiu vom decide când şi cum vom relua activitatea acolo, având în vedere că primăria este intabulată pe cele 111 spaţii ca spaţii de locuit, ceea ce nu e în regulă, pentru că acolo este vorba de o structură de rezistenţă din lemn, lucrată într-adevăr bine, s-au turnat nişte centuri laterale şi în final sunt convins că acolo ar putea rezulta nişte spaţii de locuit pentru care ar putea opta foarte mulţi tineri. Ar fi frumos să le repartizăm unor tineri care au absolvit nişte şcoli şi care pot să-şi facă o familie, să-i legăm cumva de Timişoara, e o zonă istorică, ar fi păcat să le folosim pentru locuinţe sociale.”, a adăugat edilul.
Viceprimarul a afirmat că a identificat în clădirea respectivă şi nişte spaţii ale Colterm şi că va solicita ca şi acestea să fie transferate la primărie.
Oficialii Primariei Timisoara au descoperit ca... ar trebui sa aiba peste 100 de garsoniere intr-un pod
Reactualizat la:
Viceprimarul Timişoarei Traian Stoia a anunţat, vineri, că a descoperit recent că primăria deţine un imobil monument istoric în Piaţa Traian unde au fost iniţiate demersuri pentru realizarea unui număr de 111 garsoniere, prin mansardare, în urmă cu 13 ani. Locuinţele sunt şi intabulate, dar nu... există, în sensul că spaţiul respectiv nu este locuibil. Ce lucrări s-au făcut până acum acolo puteţi vedea în imagini.
Citiți principiile noastre de moderare aici!