Cei aproximativ 1.000 de locuitori ai localității Ohaba Lungă nu mai au medic de familie de 20 de ani. De-a lungul celor două decenii au venit câțiva medici, dar nu au stat mai mult de câteva luni. Astfel, Ohaba Lungă este singura comună din județul Timiş care nu are medic de familie.
Chiar dacă, de obicei, la țară echipamentele medicale performante lipsesc, banii sunt puţini, iar condiţiile de muncă lasă de dorit, nu este cazul și la Ohaba Lungă. Aici s-a renovat şi dispensarul, dar şi casa în care ar urma să stea medicul și totuși nu s-a găsit niciun doritor. De aproximativ 7 ani nu a mai venit vreun medic care să aibă grijă de locuitorii din Ohaba Lungă. Unul dintre motive este şi faptul că localitatea are doar 1.050 de locuitori, iar un medic ar avea nevoie pe lista sa de minim 1.500 pentru ca această activitate să renteze.
„Noi am aranjat şi dispensarul, l-am făcut cu locuinţă. Au venit, au sunat, au văzut, dar după aceea nu au mai venit. Ultimul a fost un doctor de la Lugoj, dar venea numai o dată pe săptămână, acum vreo 7-8 ani. A stat şase luni şi de atunci nu a mai venit. Au mai sunat vreo doi sau trei, când le-am zis câţi locuitori avem au zis că vin, dar nu ne-au mai sunat. O parte din oameni merg la doctor la Bethausen, alţii la Lugoj, fiecare unde poate. Am făcut o locuinţă în spatele dispensarului, tencuită, aranjată, am făcut şi dispensarul. Condiţii ar fi, dar să stea”, spune viceprimarul din Ohaba Lungă, Gigi Murărescu.
Situația s-ar putea schimba, în curând… Ministrul Sănătății a adus în discuţie, recent, sporurile între 100 şi 200 la sută pe care le-ar putea primi cei care aleg să muncească la ţară. Proiectul va fi pus în dezbatere publică şi ar putea intra în vigoare la 1 aprilie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!