Colegii Ioanei de la Colegiul Național Bănățean, acolo unde aceasta a predat timp de 10 ani, își amintesc de ea, cea care a fost admirată și prețuită deopotrivă de elevi și de colegi din toate generațiile.
„Johanna Ioana Schweighoffer, profesor de filosofie și logică, înrobită a explicației și demonstrației riguroase, a plecat definitiv dintre noi fără nici o explicație. După absolvirea Colegiului Național Bănățean, a urmat cursurile Facultății de Filosofie care a așezat-o pe un drum ascendent al dezvoltării personale și profesionale încununat cu obținerea gradelor didactice și a doctoratului.
Întâlnirea cu filosofia a avut loc la începutul anilor „90”: din mărturisirile ei am aflat că a fost ca o dragoste la prima vedere, care avea să crească exponențial de la un an la altul. Era predestinată parcă să fie o slujitoare a Sophiei; a îmbinat ascensiunile îndrăznețe spre vârfurile metafizicii cu menținerea controlată în rigorile austere și reci ale logicii.
Așa s-a îmbogățit spiritual în mod progresiv, citind, trudind spre a se desăvârși în profesia de dascăl, de modelator al profilului intelectual și moral al tinerei generații”, transmite profesorul Petru Balica, în numele cadrelor didactice de la Colegiul Național Bănățean. Petru Balica i-a fost Ioanei profesor și șef de catedră.
Ioana s-a înscris în dificila și epuizanta muncă a elaborării unei teze de doctorat: ,,Tradiție intelectuală și conceptualizare politică. Națiunea în scrierile lui Alexandru Papiu Ilarianˮ.
„Citindu-i lucrarea, constați cu admirație că ai parcurs un discurs coerent, plurivalent, cu o densitate remarcabilă de idei novatoare, cu perspective lămuritoare asupra unor subiecte de maximă dificultate, de valoare evidentă pentru abordările unor subiecte sensibile pe tema națiunii. În aceste timpuri, când multor semeni de-ai noștri le scapă ideea cu valoare axiomatică că limba reprezintă coloana vertebrală a unei națiuni, Ioana a trudit pentru clarificări lingvistice și conceptuale de mare valoare pentru edificarea unei filosofii politice și istorice românești autentice”, mai spune Petru Balica.
Ca profesor la clasă, Ioana a slujit logica și filosofia cu profesionalism, și a promovat elevii spre diverse concursuri și olimpiade. A fost prețuită de elevi și de profesori.
„A fost admirată și prețuită deopotrivă de elevi și de colegii din toate generațiile active, de toate specializările. Prin tot ce a făcut, prin atitudine și mentalitate a fost, un promotor energic al valorilor universale ale lumii civilizate: adevărul, libertatea, dreptatea și umanismul.
Ioana a fost incompatibilă cu mediocritatea, nu a făcut compromisuri de nici un fel, a respins pseudovalorile și improvizațiile. Ioana trebuie să rămână pentru profesorii de azi și de mâine, pentru noile generații de elevi un reper moral autentic, un model de dăruire profesională, o pildă a normalității relației constructive dintre profesor și elev, dintre profesori și profesori”, transmit profesorii de la Colegiul Național Bănățean din Timișoara prin vocea lui Petru Balica.
Înmormântarea va avea loc joi, 8 martie, la cimitirul de pe strada Rusu Șirianu. Trupul neînsuflețit va fi depus la capela cimitirului în aceeași zi, la ora 13. Slujba de înmormântare va fi oficiată începând cu ora 14.
Citiți principiile noastre de moderare aici!