„Vom reveni şi la peştii cei mari care au început să cureţe Abatorul de exemplu, dar s-au oprit înainte de a începe reparaţia acoperişului. La începutul săptămânii viitoare vom avea o discuţie cu reprezentanţii Ţiriac Holding. Îi vom aborda telefonic, pentru că următoarea măsură nu mai e amenda, ci dosarul penal şi pedepsele sunt de la 1 la 10 ani. Oamenii trebuie să repare acoperişurile, să le aducă la forma iniţială, s-au oprit la defrişări… Avem un monument istoric care are doi proprietari, o firmă spaniolă şi Ţiriac Holding. Reprezentantantul firmei spaniole a fost la noi, însoţit de un delegat de la Ţiriac Holding. Am crezut că lucrurile vor continua într-un mod corect, probabil că multitudinea de probleme pe care le au oamenii ăstia în business-urile pe care le produc i-au împiedicat să-şi facă treaba. În mod normal, trebuiau să se ţină de cuvânt, poate luaţi de val au transmis sarcina cuiva care nu s-a ocupat…”, a declarat, vineri, Stoia.
Proprietarii Abatorului de pe bulevardul Eroilor de la Tisa au fost amendaţi cu 8.000 de lei de reprezentanţii municipalităţii timişorene, la mijlocul lunii trecute, pentru încălcarea Legii 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice, dar şi pentru nerespectarea unei autorizaţii de construire din 2008, autorizaţie a cărei valabilitate a expirat fără ca societatea să solicite alta nouă, potrivit autorităților locale.
Viceprimarul Traian Stoia s-a întâlnit atunci cu reprezentanţii firmei Goldale Real Estate, membră a Ţiriac Holding, proprietara terenului pe care se află fostul Abator şi le-a solicitat acestora să pună în siguranţă monumentul istoric, să obţină o autorizaţie de construire şi să pornească de urgenţă reabilitarea clădirilor din ansamblul istoric, precum şi să igienizeze cele cinci hectare de teren aferente construcţiilor. Edilul anunța că s-a discutat despre un set de măsuri care să fie puse în practică până în 16 ianuarie 2014. Oficialii primăriei au anunțat apoi că au început lucrările în zonă, ba chiar l-au felicitat pe omul de afaceri Ion Țiriac pentru că a înțeles importanța conservării unui monument istoric.
Abatorul Orăşenesc din Complexul Studenţesc a fost construit la începutul secolului XX şi şi-a încetat activitatea în 1989. Clădirile respective stau în paragină de mai bine de 20 de ani, deşi înainte de izbucnirea crizei economice se intenționa construirea unui mall acolo.
Într-o stare dezastruoasă se află în continuare şi clădirea unde era fosta fabrică de ciocolată Kandia. Autorităţile locale spun că şi în acest caz au fost aplicate amenzi şi că se va trece la pasul următor.
„Kandia este în zonă protejată. Firma care a cumpărat-o deţinea şi fabrica de ciocolată de la Braşov. Acum s-au mutat în Bulgaria, unde au avantaje economice vizavi de taxe şi condiţii, spun ei, mai bune. Oamenii ăştia sunt proprietari, au avut două autorizaţii de demolare, n-au făcut-o, urmează ca în perspectivă să aplicăm ceea ce scrie în lege. Amendă au avut, urmează să îi consultam şi, probabil, dosar penal. Dacă au plătit amenda, înseamnă că au luat la cunoştinţă că nu-i de joacă”, a conchis Stoia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!