Proiectul se referă la „Reducerea poluării cu substanţe toxice prin îmbunătăţirea managementului deşeurilor de surse de lumină în judeţele de la graniţa dintre Ungaria şi România”. Mai exact, va fi pus în practică în judeţele situate la graniţa dintre cele două ţări partenere: România – Arad, Timiş, Bihor, Satu-Mare şi Ungaria – Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg.
Proiectul beneficiază de finanţare europeană, având alocat un buget de 1,6 milioane de euro, care vor fi investiţi în producerea şi amplasarea de containere specializate de colectare, precum şi în construirea unei fabrici de reciclare a deşeurilor de becuri şi tuburi fluorescente.
În urma instalării noilor containere, deşeurile colectate vor fi reciclate în cadrul unei fabrici amplasate în Ungaria, la Mezőkovácsháza.
Unul dintre scopurile principale ale proiectului este legat de informarea oamenilor din judeţele ţintă asupra importanţei reciclării acestui tip de deşeuri.
„În Ungaria am ajuns la un grad de 40% în ceea ce priveşte recuperarea deşeurilor de acest tip. Avem peste 5.000 de containere de colectare selectivă pentru becuri şi alte surse de iluminat. În urma acestui proiect vom instala şi în România alte câteva sute de asemenea containere”, a declarat Zoltan Toth, reprezentantul organizaţiei din ţara vecină.
Raul Pop, reprezentantul organizaţiei Recolamp, specializată în domeniul colectării şi reciclării deşeurilor electrice, a declarat că în zona Timişoarei mai puţin de un sfert din deşeurile rezultate din utilizarea becurilor sunt recuperate de la utilizatori. Aceasta chiar dacă există contracte pentru ridicarea acestui tip de deşeuri cu diferite firme.
Evenimentul este bine primit şi de Primăria Timişoara, instituţia fiind parteneră în acest proiect. Viceprimarul Adrian Orza a fost prezent la lansare, declarând că instituţia pe care o reprezintă va sprijini în totalitate intenţiile de reciclare a deşeurilor provenite din realizarea iluminatului.
Promovarea programului de reciclare a becurilor şi a neoanelor este realizată prin intermediul unui show-room mobil. Acesta este amplasat în Piaţa Unirii şi în cadrul acestuia este amenajată o mini-expoziţie care prezintă numeroase informaţii legate de utilizarea luminii, dar şi despre modalităţile de recuperare a deşeurilor de acest tip. De asemenea, un grup de „omuleţi verzi” va promova evenimentul în Piaţa Unirii prin împărţirea de pliante. Punctul culminant al campaniei va avea loc sâmbătă, 23 iulie, de la ora 20.15, atunci când tot în Piaţa Unirii va avea loc un concert al trupei Sistem.
Caravana Recolamp va pleca săptămâna viitoare, urmând să viziteze şi alte localităţi din judeţele de la graniţa cu Ungaria.
Invatati sa reciclati becuri si puteti castiga premii alaturi de Sistem
Citiți principiile noastre de moderare aici!