Ați trecut pe Podul Traian și v-ați lovit privirea de o construcție ceva mai mare pusă în mijlocul drumului? Am trecut și noi și am vrut să aflăm ce e cu ea acolo. Am încercat la primărie, care ar trebui să autorizeze astfel de apariții pe domeniul public, dar reprezentanții instituției de pe C.D. Loga spun că nu știu nimic despre această „operă” din mijlocul trotuarului. Lucrarea este din metal și prezintă două siluete îmbrățișate. Nu are nicio plăcuță de identificare.
Oficialii Primăriei Timișoara spun că nu știu cum a apărut „opera” în mijlocul trotuarului, dar ne asigură că o vor da jos. City managerul Timișoarei spune că nu s-a cerut niciun aviz de la Comisia de Ordine Publică.
„Nu există autorizație pentru amplasarea unui astfel de obiect pe Podul Traian. Comisia de Ordine Publică nu a autorizat așa ceva și, de altfel, nici nu ar fi autorizat amplasarea. Nu autorizăm decât obiecte de mobilier stradal, nicidecum fixarea lor în asfalt. Poliția Locală va încerca să-i identifice pe cei care au pus acel obiect pe pod, vor fi studiate și imaginile surprinse de camerele din sistemul de management al traficului, poate «bat» în acel loc. Oricum, urmează să-l demontăm”, a explicat Robert Kristof pentru Tion.ro.
Am căutat și în spațiul virtual proveniența lucrării apărute în mijlocul trotuarului de pe Podul Traian. Se pare că ar aparține artistului Bogdan Rața, care deschide, joi seară, expoziția „Perspective Shift”, cu un vernisaj ce are loc la Fundația Calina de pe str. Mărășești nr. 1-3.
„Expoziția este o răsturnare a experiențelor, regândește și reimaginează procesele hegemonice, poziționând în același timp orașul ca mediu eclectic de schimb și acțiune culturală. Psihanalitic percepem realitatea în moduri diferite. Nimeni nu aude sunetele identic. Nimeni nu vede la fel. Percepția ghidează simțurile. Rața ne confuzează ca într-o transă psihanalitică doar pentru a ne ajuta să pornim reconstrucția. Să interogăm relația eu-supraeu-realitate. Lucrările lui Rața ne determină să ne regândim reacțiile personale în relația cu lucrurile care nu sunt așa cum ni le imaginăm, să schimbăm perspectiva din care privim și să acceptăm existența unor alte posibile moduri de analiză”, transmit organizatorii, reprezentanții Fundației Calina.
Din evenimentul găsit pe Facebook înțelegem că expoziția lui Bogdan Rața se întâmplă în mai multe locuri din Timișoara: la sediul fundației, pe Podul Traian, la Bega Center, în Piața Sf. Gheorghe și pe str. Eugeniu de Savoya.
Citiți principiile noastre de moderare aici!