„Grigore Gorduz s-a născut 11 iunie 1941 la Galați și a absolvit Facultatea de Arte din București. Și-a început activitatea artistică ca pictor scenograf la 25 septembrie 1969 la Teatrul de Păpuși din Brăila, mai apoi la Teatrul de Stat din Ploiești. S-a alăturat colectivului Operei timișorene în anul 1969, rămânând fidel acestei instituții, până la pensionare, slujind scena timișoreană timp de peste 37 de ani.
Debutul său ca scenograf de operă a avut loc la 12 iunie 1970, semnând alături de Dumitru Popescu scenografia spectacolului „Contesa Maritza”, apoi la scurtă vreme, alte două titluri importante din repertoriu instituției: „Ana Lugojana” și „Studentul cerșetor”.
De-a lungul carierei sale, Grișa – cum era alintat printre colegi, a abordat toate genurile spectacolului tradițional: operă, operetă, balet, pentru copii, dar a creat și ambianța scenografică a multor Gale de operă și concerte.
Din vasta sa creație, se desprind o serie de spectacole memorabile: „Răpirea din Serai”, „Don Pasquale”, „Gioconda”, „Ernani”, „În Labirint”, „Prometeu și Zamolxe”, „Văduva veselă”, „Prințesa circului”, „Silvia”, „Kalmaniana”, „O seară vieneză”, „Frumoasa din Pădurea adormită”, „Pinii din Roma”, „Silfidele”, „Magazinul de păpuși” etc.
Grație conceptelor sale unice, ne mândrim cu titluri care poartă semnătura sa și care au reușit să înfrunte trecerea timpului, regăsindu-se și astăzi pe afișele instituției: „Cavalleria rusticana”, „Paiațe”, „Otello”, „Carmen”, „Turandot”, „My Fair Lady”, și „Bal mascat” – ultimul său titlu.
Membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Grișa a participat la numeroase expoziții de pictură și artă decorativă.
Recunoscut printre colegi, ca un adevărat om de teatru, un bun profesionist și prieten, trecerea sa în lumea celor drepți, va lăsă mult timp de acum înainte, un gol în inimile noastre.
Cuvântul dictează imagine, iar pentru Grigore Gorduz, îmbinarea dintre cuvânt și muzică a înlesnit accesul spre magia scenografică, spre creație. În cei 37 de ani, Grișa a conceput decoruri, oferindu-ne imaginea irealului devenit realitate, urmând ca astăzi să devină personajul unui ultim decor mult mai înalt, mai divin”, stă scris în necrologul care străjuie, astăzi, intrarea Operei, la Timişoara.
Înmormântarea va avea loc joi, 23 august 2012, ora: 13.00
la Cimitirul din Calea Lipovei, Capela Mare. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Citiți principiile noastre de moderare aici!