Tineri şi adulţi pe care o boală rară îi izolează de viaţa socială, de prieteni sau un loc de muncă beneficiază în Clinica II Ortopedie-Traumatologie Timişoara de tratament chirurgical şi de recuperare în Centrul Cristian Şerban din Buziaş. Un al 100-lea pacient cu hemofilie a fost operat, marţi, la Timişoara, şi următorul aşteaptă o intervenţie în Clinica II Ortopedie.
„S-a efectuat o intervenţie chirurgicală unui pacient cu artropatie hemofilică, pacient în vârstă de 32 de ani din Cluj –Napoca. Este căsătorit şi are un copil. Pacientul a lucrat până acum câteva luni, însă, starea lui de sănătate s-a agravat. Marţi, pacientul a beneficiat de o proteză totală de genunchi”, au precizat reprezentanţii clinicii. Practic, această intervenţie medicală îi oferă bolnavului şansa de a duce în continuare o viaţă normală şi chiar de a-şi continua serviciul.
Hemofilia este o afecţiune care, fără prevenţie şi tratament cu factor de substituţie, duce, la un moment dat, la invaliditate, iar intervenţiile chirurgicale – foarte delicate din cauza riscului ridicat de sângerare intraoperator – pot fi efectuate numai de specialişti în domeniu. „Intervenţia a fost efectuată de conf.dr. Jenel Pătraşcu, alături de care s-a aflat o întreagă echipă de specialişti, hematologi, implantologi. Clinica II ortopedie a Spitalului Judeţean Timişoara, prin compartimentul de specialitate, este singura autorizată de Ministerul Sănătăţii pentru astfel de intervenţii, în cadrul programului naţional de hemofilie. Operăm cam 10-12 pacienţi cu hemofilie pe an, datorită sprijinului primit de la parteneri germani, care ne asigură factorul 8, factorul de substituţie necesar în astfel de cazuri”, a precizat prof.dr. Dan V. Poenaru, şeful Clinicii II ortopedie-traumatologie din Spitalul Judeţean Timişoara. Un alt bolnav cu hemofilie va fi operat joi. Acesta are 43 de ani, este din Mangalia şi abia aşteaptă intervenţia, pentru a putea duce o viaţă normală.
Prima operaţie la un pacient hemofilic a avut loc la Timişoara în 2002. Dacă bolnavii cu hemofilie ar beneficia de factorul de substituţie necesar prevenţiei, intervenţiile chirurgicale nu ar mai fi necesare. Dar preţul foarte ridicat al factorului 8, face ca bolnavii cu hemofilie din România să nu beneficeze de prevenţia necesară. Pe an, costul tratamentului pentru un bolnav de hemofilie poate ajunge la 25.000 de euro. Centrul de recuperare Cristian Şerban din Buziaş asigură bolnavilor care merg în centru prevenţia necesară, dar 80 la sută din medicaţia necesară prevenţiei vine din sprijinul partenerilor germani ai centrului şi doar 20 la sută din medicaţie vine din programul naţional de hemofilie. „Conform statisticilor actuale, în România sunt în jur de 1500 de bolnavi cu hemofilie, iar în Timiş, numărul lor ajunge la 150. Un procent de 75 la sută dintre hemofilici, la vârsta adultă, prezintă un handicap locomotor şi necesită intervenţii chirurgicale”, a precizat şi prof.dr. Margit Şerban, din partea Centrului Cristian Şerban Buziaş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!