În cazul de față este vorba de un transplant de ligament încrucișat.
„Astăzi, unui sportiv de perspectivă vom încerca să-i redăm funcția normală a genunchiului. Medicul de echipă este coleg cu noi și ni l-a descris ca un handbalist de perspectivă. Am optat pentru această procedură de transplant. Dorim să obținem performanța lui maximă și ne-am gândit că ar fi mai bine să folosim țesut din banca de țesuturi”, a spus dr. Tatu.
Pacientul este handbalistul Uruianu Ionuț, din Călărași, și a venit să joace handbal la Poli Timișoara.
„Am mai avut o fractură la tibie, acum trei ani, m-am operat de ligamente și în vară la menisc. După ligament mi s-a spus că după șase luni îmi pot relua activitatea și după menisc după trei luni. Acum, după această operație, voi putea juca din nou peste șase luni”, a spus pacientul, înainte de operație.
La Spitalul Militar din Timișoara activitatea de transplant a fost acreditată din 2014, iar în timpul scurs de atunci s-au realizat 100 de proceduri, cu tot cu cea care a început în dimineața zilei de miercuri.
Transplantul tisular are două izvoare de proveniență – donorul în moarte cerebrală (tendoane, os, cartilagiu), iar o altă parte a materialului recoltat este de la donorul viu – cum este proteza de șold, în care se recoltează capul femural, care se poate depozita în banca de țesuturi.
Doctorul Tatu spune că disponibilitatea oamenilor (respectiv a rudelor celor aflați în moarte cerebrală) de a dona țesuturi a scăzut în ultima vreme.
„Se pare că disponibilitatea de a mai dona țesuturi a scăzut, oamenii, în general, acceptă mai greu să doneze organe, dar disponibilitatea de a dona țesuturi a scăzut drastic și posibilitățile noastre de a face astfel de intervenții scad”, a spus doctorul Tatu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!