Transfuzia s-a făcut când micuțul se afla încă în burta mamei sale. Astfel, s-a reușit prelungirea vârstei de gestație a acestei sarcini până în momentul în care fătul a fost extras în condiții foarte bune. Bebelușul și mama, de 44 de ani, sunt din Hunedoara.
„În luna noiembrie, în urma examinărilor ecografice am constatat că fătul prezintă o anemie în scădere. Singura formă de tratament era transfuzia intrauterină, pe care am efectuat-o în 19 noiembrie. Am administrat anestezicul, s-a făcut transfuzia copilului pentru prima dată atunci. La două săptămâni a revenit, este intervalul la care trebuie reevaluat copilul. O transfuzie a avut loc în 24 decembrie, la 32 de săptămâni. După anul nou, la 35 de săptămâni, am făcut o nouă transfuzie. Copilul s-a născut în 8 ianuarie, sub operație cezariană. Pentru spitalul nostru este o premieră. Se mai fac la Iași, Craiova și la București”, spune doctorul Alin Murariu, care face parte din colectivul de cercetare al spitalului, una dintre persoanele care s-a consacrat pe medicină materno-fetală.
Tratamentul a fost gratuit pentru mamă și copil.
„Aceste intervenții în străinătate se fac demult. Este o premieră pentru noi, dar sunt convins că această premieră va deveni rutină și pentru alte intervenții specifice”, spune Dorin Grigoraș, medic șef secție Obstetrică – Ginecologie II la Clinica Odobescu.
Această operație a fost realizată recent și la o clinică particulară din Timișoara. Cazurile sunt puține, 50-60 pe an, la nivel național, dar puțini medici acționează în astfel de cazuri. La Timișoara se se realizează astfel de proceduri , atât în spitalele de stat cât și la privat.
Când părinții au RH-ul sângelui diferit și mama obligatoriu RH negativ, corpul mamei este capabil să producă anticorpi împotriva celulelor roșii din sângele fătului, pe care le distruge, determinând anemie fetală. La rândul lui, fătul se apără și luptă cu anticorpii mamei, cu eforturi foarte mari care, în timp, duc la hidrops fetal – o stare terminală caracterizată prin acumularea de lichid în exces în diverse compartimente extravasculare și, ulterior, la oprirea în evoluție a sarcinii. Dacă ajunge la termen, copilul se poate naște cu handicapuri ori poate deceda. Toate lucrurile se pot rezolva prin transfuzia intrauterină.
Clinica Odobescu, care ține de Spitalul Municipal Timișoara, este o maternitate de gradul trei, iar toate cazurile de nou-născuți sub 32 de săptămâni sunt îndrumate spre acest centru pentru terapie obstetricală și neonatală. Medicii de la clinică fac apel la femei să vină la consultații periodic, în momentul în care simt că au anumite probleme, ori în momentul în care sunt însărcinate.
„Avem infrastructura, capacitatea și dorința de a ne pune la dispoziție serviciile medicale. Acest spital, sistemul nostru de sănătate vă așteaptă. Din păcate, sunt încă foarte multe gravide care se adresează spitalului doar în momentul în care nasc, ceea ce nu mai este permis în secolul XXI. Sistemul nostru le pune la dispoziție, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, acces gratuit la sistemul de sănătate”, spune doctorul Girgoraș.
În anul 2015, în cele patru secții ale clinicii au fost tratate 10.000 de paciente, în jur de 3.000 de nașteri, clinica având cel mai mare număr de nașteri în județul Timiș.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!