Operația în premieră pentru această parte de țară a avut loc la clinica Chirurgie II de la Spitalul Județean Timișoara, acum câteva zile. Pacientul, Gheorghe Cuth, de 64 de ani, din Bethausen, este pe picioarele lui și abia așteaptă să meargă cu bicicleta.
Prin operația efectuată de doctorii Ciprian Duță și Dan Brebu, pacientului i-a fost îndepărtată o tumoare esofagiană. A pus „umărul” la această operație, în mod determinant, robotul Da Vinci, care a ajuns acolo unde chirurgii cu greu puteau ajunge. Iar pentru această operație pacientul nu a trebuit nici să sufere multe tăieturi, iar acelea de care a avut parte au fost incizii mici.
„Operația clasică ar fi însemnat deschiderea toracelui, a abdomenului, o operație care este extraordinar de grea, se deschid două regiuni anatomice. Având acest robot, care a permis o manevrabilitate deosebită, profesorul Duță împreună cu doctorul Brebu au făcut această intervenție, care cred că s-a mai făcut doar la Fundeni, dar în restul țării nu s-a mai făcut. Operația a fost minim invazivă, nu a fost nevoie de niște deschideri mari”, a spus prof. dr, Lazăr Fulger, șeful Clinicii de Chirurgie II de la Spitalul Județean Timișoara.
La ora actuală sunt efectuate peste 70 de intervenții cu robotul performant de la Spitalul Județean din Timișoara, care se află aici din anul 2015.
„Unul dintre multele avantaje ale acestor proceduri înseamnă lucrul în spații extrem de mici. Poți să lucrezi cu precizie în spații extrem de mici, s-a putut face această operație din sfera abdominală mergând în sus, în torace, cu acest aparat”, a spus doctorul Duță.
Formațiunea tumorală a pacientului a fost situată într-o zonă dificil de abordat de mâna unui chirurg. Aici a intrat robotul în acțiune. Dirijat de la o consolă de cei doi chirurgi, cu o echipă de aproximativ 20 de cadre medicale în spate, robotul i-a ajutat pe chirurgi să facă o operație de succes, minim invazivă.
„Timpul de abord al acestei afecțiuni poate fi pe cale abdominală. Normal, în cazul operației clasice, există o incizie foarte mare, peste care pacienți trec destul de greu, cu dureri mari și de lungă durată”, a spus doctorul Brebu.
Acum, cu ajutorul robotului, incizia este minim invazivă și timpul de recuperare scurt. Cu ajutorul robotului, chirurgii au avut un acces foarte bun în spațiile înguste, abordul a fost pe cale abdominală. S-au introdus brațele robotului prin patru mici incizii, de opt milimetri.
Capetele operatorii ale robotului au o mișcare de 360 de grade, iar brațele robotului sunt de opt milimetri trocarele și cinci milimetri instrumentele de lucru. Brațele robotului înlătură tremolul mâinii, instrumentul nu tremură în cavitatea peritonială sau toracică și nu-ți dă voie să faci mișcări bruște.
Robotul este unul de ultimă generație, iar spitalul îl are din 2015. Cu acest robot se fac operaţii de urologie, dar mai sunt şi alte operaţii care pot fi făcute. Se poate interveni la cancerul de prostată. Operaţiile robotice sunt rezervate în primul rând pelvisului pentru că e un spaţiu strâmt şi nervii care asigură funcţia sexuală şi urinară sunt foarte sensibili. Robotul achiziţionat este parte a unui proiect mai mare, în valoare de 4 milioane de euro. Preţul acestuia ajunge la suma de 1,5 milioane de euro. Suma de 4 milioane de euro este destinată pentru întreg proiectul. Este vorba de un proiect european de cercetare.
Deocamdată, cele peste 70 de operații au fost decontate cu ajutorul proiectului și cu ajutorul fondurilor direcționate de conducerea Spitalului Județean Timișoara, care a pus bani pentru instrumentalul necesar. Pentru a se desfășura în continuare operații se va accesa un nou proiect, pentru că statul român nu decontează, deocamdată, astfel de intervenții robotice. O intervenție robotică poate costa între 2.000 – 3.000 de euro, pe când una clasică costă 400 – 500 de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!