Medicii de la Clinica II Chirurgie de la Spitalul Judeţean au realizat, pentru prima dată, o reconstrucţie arterială laparoscopică. Dr. Lazăr Fulger a explicat că, în loc ca pacientul să fie „desfăcut ca o carte”, aşa cum se proceda până acum, echipa de medici care a realizat operaţia a făcut patru incizii în zona abdomenului, fiecare incizie având câte un centimentru, iar apoi a introdus o cameră prin ombilicul pacientului. Intervenţia propriu-zisă a constat în montarea unei proteze cardiovasculare care acţionează ca o punte ce asigură fluxul sângelui ocolind zona obturată de artrită.
Potrivit medicilor, metoda de ultimă generaţie creşte confortul pacientului care, va sta la pat doar două săptămâni, în loc de patru, ca până acum. În plus, din cauza faptului că intervenţia este minim invazivă, perioada de spitalizare a pacientului se reduce la o săptămână, acesta putând să se mişte după numai 24 de ore de la operaţie. De asemenea, pe perioada de recuperare sunt necesare mai puţine analgezice şi antibiotice.
Primul pacient care a beneficiat de această intervenţie este un bărbat de 73 de ani din Turnu Severin. „Nu am crezut niciodată că voi ajunge să mă operez şi nu mă va durea nimic nici înainte, nici după operaţie”, a declarat el.
Costurile intervenţiei au fost suportate de Casa de Asigurări de Sănătate, însă pacientul a trebuit să plătească proteza cardiovasculară, care a costat 460 de euro.
Potrivit medicilor, artrita este o boală întâlnită mai ales la persoanele vârstnice, care afectează cinci la sută dintre români.
Citiți principiile noastre de moderare aici!