Pacienții cu diabet de tip doi sunt, de obicei, și supraponderali, sedentari, iar boala apare de obicei după 30-40 de ani, în special la adulți. Din păcate, mulți pacienți se adresează târziu doctorilor. O mare problemă a acestor pacienți sunt ulcerațiile care apar la picioare și care nu se vindecă deoarece bolnavii nu se adresează din timp specialiștilor. Atunci ajung pe masa chirurgului, care trebuie să găsească pe zi ce trece noi modalități pentru a salva piciorul de la amputare. În Timiș, cinci la sută din populația județului suferă de diabet, aproximativ 25.000 de persoane, iar 10 la sută dintre acestea ar avea nevoie de intervenții la nivelul piciorului.
Doctorul Mihai Ionac, cel care conduce Clinica de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Județean Timișoara, colaborează cu medici din toată lumea pentru a perfecționa astfel de intervenții care să salveze piciorul pacienților cu diabet de la amputare. Profesorul Mihai Ionac, împreună cu doctorul Frank Bowling, chirurg podiatru la Manchester University, Royal Infirmery, efectuează o serie de operații în premieră în aceste zile la Timișoara, tocmai în această cazuistică.
„Vom face sub ghidajul profesorului Bowling intervenții la pacienți cu diabet și cu probleme ale picioarelor, cele mai grele fiind ulcerele, care nu se vindecă în lipsa acestor tratamente și care dacă nu sunt tratate corect vor duce la pierderea piciorului” a spus doctorul Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară din Spitalul Județean Timișoara.
Două operații au avut loc joi, iar vineri au loc alte operații asupra unor pacienți cărora le va fi salvat piciorul de la amputare sau vor avea loc plastii asupra tendoanelor.
„În cazul pacienților cu diabet, tendonul lui Ahile devine mai rigid. Ca urmare a rigidității, pacientul apasă mai mult și face ulcer, și de aici se ajunge la amputație. Se fac amputații și pe laba piciorului. Putem lua tendoane de pe lungimea piciorului în față și le mutăm pe spate. E foarte ușor să tai, oricine o poate face. Ceea ce e greu este să balansezi piciorul. Am un pacient care are o amputație de gambă și una pe laba piciorului, și de 5 ani merge la birou cu bicicleta. (…) Când un pacient are diabet, dacă vine să ne consulte pe mine sau domnul Ionac, e târziu în acest caz… Când un pacient vine la clinică, mai întâi căutăm o altă variantă de vindecare, nu operăm direct. Obiectivul meu, alături de colegii mei, este să creăm un centru pentru această specializare. Un centru aici, unul la Chișinău, unul la Munster, în Italia. Noi trebuie să învățăm, când pacientul vine cu părți din picior distruse, să facem amputații minore, până la nivelul gleznei, și să încercăm să scădem amputația de coapsă sau de gambă”, a spus profesorul Frank Bowling.
În Europa are loc o amputare la fiecare 15 secunde, iar în Marea Britanie 40 la sută dintre copiii până la 16 ani sunt obezi, ceea ce înseamnă că au risc crescut de a face diabet.
„Aproximativ o treime din pacienții care se adresează clinici noastre suferă de diabet, și aproximativ jumătate din numărul de amputații pe care trebuie să le facem se fac la pacienți cu diabet. Piciorul este o structură foarte complexă, are foarte multe oase, articulații, tendoane. Când suntem nevoiți să facem o amputație creăm un dezechilibru major acolo. O parte din operațiile pe care le facem se referă la plastii de tendoane, tendoanele sunt ca niște sfori prin niște scripeți. Operațiile se referă la plastii ale acestor tendoane, care au ca și scop să readucă balansul în picior, să readucă echilibrul la mers. Acest lucru va preveni să apară alte ulcere. Alt tip de operații se referă la intervenții de prevenire a ulcerelor”, a spus profesorul Mihai Ionac.
Citiți principiile noastre de moderare aici!