Statuia Sf. Gheorghe a fost luată de pe spațiul verde din Piața Sf. Gheorghe și pusă peste liniile de tramvai în noiembrie 2013, atunci când au început lucrările de reabilitare la centrul istoric.
Vineri, specialiștii care se ocupă de mutare au asigurat monumentul și s-au apucat de operațiune imediat după ora 18. Unele tramvaie au fost deviate, iar altele suspendate, RATT punând la dispoziția călătorilor și autobuze, mutarea statuii fiind estimată că durează două ore.
Angajații RATT au început să desfacă firele de curent, iar alți muncitori s-au pus să taie din păienjenișul de cabluri suspendate deasupra liniilor de tramvai.
O macara uriașă și-a făcut apariția în piață. O oră mai târziu, specialiștii încă mai tăiau cabluri și curățau locul din jurul statuii pentru a o putea fixa pe macara.
Monumentul care îl înfățișează pe Sf. Gheorghe va rămâne între vestigiile scoase la iveală de arheologi. Ruinele Bisericii Iezuite și ale moscheii din pașalâcul Timișoarei rămân expuse liber, pentru ca trecătorii să le poată admira. Ele au fost acoperite totuși cu o substanță care să le protejeze de intemperii. Amfiteatrul din Piața Sf. Gheorghe a prins și el contur, muncitorii contractați de primărie ajungând deja la faza de finisaje.
Statuia ecvestră a Sf. Gheorghe în lupta cu balaurul comemorează evenimentele din Decembrie 1989. Monumentul din bronz, ce cântărește aproximativ 5 tone, cu tot cu soclu, creat de artistul Silvia Radu și arhitectul Mihai Botescu, a fost dezvelit în anul 1996. Pe piedestalul realizat de Ștefan Călărășanu sunt trecute numele unor copii-martiri ai Revoluției din 1989.
Operațiunea este în plină desfășurare la ora transmiterii acestei știri.
UPDATE. După două ore, muncitorii s-au apucat să fixeze statuia cu lanțuri și chingi de macara și se pregătesc să o ridice.
UPDATE 2. A fost nevoie de aproximativ trei ore pentru ca statuia să ajungă la locul ei.
După ce a fost fixată, aceasta a fost ridicată peste cablurile din piață, la aproximativ 30 de metri înălțime, echivalentul a aproape zece etaje de bloc.
Muncitorii au mai avut nevoie de zeci de minute pentru a fixa monumentul pe soclul dintre vestigii.
Statuia Sf. Gheorghe a fost așezată cu fața spre viitorul amfiteatru, pentru ca soarele să bată direct pe ea în cea mai mare parte a zilei, ne-au dezvăluit reprezentanții Primăriei Timișoara. Lucrările în Piața Sf. Gheorghe vor fi finalizate în câteva săptămâni.
Articole pe aceeași temă:
RDS a lasat fara internet panourile informative din statiile RATT si o parte din centrul Timisoarei
RATT deviaza tramvaiele si introduce autobuze pentru mutarea statuii din Piata Sf. Gheorghe
Se opresc tramvaiele in centrul Timisoarei, se muta statuia Sf. Gheorghe inapoi in piata
A reinceput operatiunea de mutare a statuii Sf. Gheorghe
Citiți principiile noastre de moderare aici!