Astfel, Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, a solicitat primarilor din județ să își întrețină terenurile și să stârpească această plantă, susținând că va urmări personal dacă legea în acest domeniu este respectată.
„Cer respectarea de urgență a legii. Ambrozia trebuie tăiată! Am primit foarte multe sesizări pe adresa Consiliului Județean, dar și pe adresa mea personală. Având în vedere situația critică în care se află județul nostru la capitolul ambrozie și știind că această buruiană se răspândește foarte rapid și provoacă alergii severe, am solicitat de urgență tuturor primăriilor din județ să meargă pe terenurile unităților administrativ teritoriale și să taie planta. Asta în condițiile în care există și o LEGE în acest sens și trebuie aplicată. Voi urmări personal situația de pe teren”, a scris Călin Dobra pe Facebook.
Tot pe Facebook, însă răspunzând reclamațiilor venite de la timișoreni, primarul Nicolae Robu declară că are mâinile legate, însă face tot ce ține de el.
„Știu că «vă doare», doamnă/d-șoara, alergia la această plantă e foarte urâtă. Vă asigur ca eu am făcut și fac tot ce ține de mine, dar legea specială mă scoate din ecuație”, a spus și Robu.
Totuși, afirmațiile primarului sunt parțial contrazise de cei de la Poliția Locală Timișoara, care susțin că din dispoziția lui au intensificat verificările în oraș și, de la începutul verii și până acum au dat 127 de amenzi în valoare de 194.000 de lei proprietarilor de terenuri din municipiu care nu le îngrijesc și pe care a apărut această plantă.
Articole pe aceeași temă:
Problema ambroziei din Timișoara, o lacună în viziunea lui Robu. De ce nu s-a dat cu erbicid
Culmea ironiei! S-a găsit ambrozie și la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Timiș
Trimite articolul
Xsaracutul Robulache cum se spala el pe maini, el se considera scos din ecuatia cu ambrozia! Dar oare parcurile si terenurile publice nu sunt in grija Horticola, societate a primariei?! Fie neuronii lui Lae sunt scurtcircuitati, fie directorasul de la Horticola pregateste noi jardiniere pentru podurile si pasajele sefului
Poate il baga cineva acolo unde ii e locul!
Cum bai te scoate din ecuatie? Cele mai multe hectare de ambrozie sunt pe terenurile primariei. In fiecare an balariile si ambrozia sunt pana la piept pe langa drumuri, prin parcuri, pe spatiile verzi, prin cimitire. Tunsul ierbii de pe spatiul public nu este treaba primariei? Sau stransul gunoaielor? Zona Soarelui este cea mai afectata de polen. Eu daca trebuie sa merg prin acea zona trebuie sa-mi dublez doza de antialergic. Singura speranta ca sa scapam de ambrozie este sa capete si primarul aceasta alergie care chiar poate fi dobandita, nu innascuta. (pe blvd. Sudului plin, intre Heaven si Bis. Aletheia plin, pe strada cu Baza 2 plin).
Anul acesta a aparut ambrozia pentru prima data si i-a gasit pe “alesi; nepregatiti.
Primarul nostru MINTE cand apune ca a facut tot ce tine de el.
Am reclamat in urma cu mai bine de o luna existenta ambroziei si a balariilor de peste 1,80 m in curtea alaturata imobilului unde locuim. Suntem alergici mai multi vecini si ne este rau in propriile apartamente.
Raspunsul primariei a venit dupa 25 de zile si preciz ca s-a instiintat politia locala in vederea amendarii proprietarului.
Din pacate proprietarul casei este o banca … Si o sa fie ingrozita de amenda..ce sa mai spun…
Si uite cum trece vara cu ambrozia la geamurile noastre, fara sa putem face ceva…
O fi normal asa ? Intreb doar….
In tarile normale, in asemenea cazuri intervine politia sau primaria care trimit echipe care curata suprafata si plata o face proprietarul odata cu amenda si impozitul pe casa.
Pe terenul cultivat cu floarea soarelui de langa strada Praga (Dumbravita) – in spatele Decathlon, teren ce apartine deja Ikea (din cate am inteles), ambrozia este inflorita…”o frumusete”, ce mai…copilul meu si mai multi ai vecinilor din jur nu pot respira si nu pot dormi noaptea, ce sa mai vorbim de joaca afara, au interzis, e clar…ce sa facem, o sa ne apucam noi sa smulgem buruiana
In problemele orasului si ale cetateanului e scos de mult din ,, schema” ,, gospodarul “ CETATII
Nu va doresc sa fiți alergici ca mine e plin peste tot
Nu din ecuatie, ar trebui din conducerea primariei!!!!
le doresc multa sanatate oportunistiilor de terenuri de ambrozie, sa isi ia si ei in mox o alergie de care nu mai pot scapa
Degeba. Putem scrie ce vrem, tot nu întelege! Daca un Dr.Prof.Ing.Acad.etc nu pricepe, dar nici autoritatile sanitare, atunci le spun eu: NU amenzi si directive trebuie date!!! Trebui ca PRIMARIA orasului sa înfiinteze un departament municipal destinat eliminarii ambroziei. Cu milioanele de Euro (bineînteles, nu de Lei) care se arunca pe prostii, s-ar putea finanta acest serviciu: un coordinator (care detecteaza si noteaza pe harta detaliata a orasului zonele de ambrozie) si câte o grupa de doi-trei muncitori pe CARTIER care vor lucra EFECTIV la eliminarea ei (dupa instruire si antrenament pentru o eliminare eficace). Fiecare va fi înzestrat cu unelte specifice. Asta numesc eu LUARE de MASURI si nu labageala cu amenzi si instructiuni (de ani de zile) de pe scaunul capitonat. Adaug, cà pentru “optimizare”, acolo unde se va interveni, se amendeza imediat proprietarul respectiv, DAR întâi se elimina ambrozia cu sau fara voia lui. Ce drakkku, nici atâta nu sunteti în stare sa organizati?!
Ambrozia asta pur si simplu iti schimba viata ! E o drama, e oribil ! Nu poti sa te odihnesti, nu respiri cum trebuie, daca adorm 3-4 ore este un lux. Ochii, gatul..e insuportabil ! Suntem din ce in ce mai multi si nu facem nimic ! O asociatie ceva, donam aia 2%, protest ! E de 15 ori mai mult polen in Timisoara in comparatie cu Germania.
Am taiat iarba anul acesta pe terenul pe care il detin de 2 ori si de 2 ori am ierbicizat cu ierbicid Roundup,nu apa chioara de la glifosat .
Dupa prima taiere unde era o planta de ambrozie au rasarit 5,dupa a 2-a ierbicizare au murit toate plantele, am trecut dupa 40 de zile si ambrozia era de 1 m,numai daca te muti pe teren si urmaresti in fiecare zi poti sa o distrugi.
Singura solutie este cultivarea plantelor care sufoca ambrozia,genul trifoiul alb. Pe malul raului Bega dupa ce au taiat iarba,ambrozia a rasarit prima,s-a inmultit si tot creste
Legea 62/2018 Art. 5. –
Verificarea și constatarea nerespectării de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole a dispozițiilor art. 1, precum și aplicarea sancțiunilor potrivit prevederilor art. 3 se fac de către o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului, formată din specialiști desemnați din cadrul Direcțiilor pentru Agricultură Județene, respectiv a municipiului București, comisariatelor județene ale Gărzii Naționale de Mediu, Direcțiilor județene de Sănătate Publică și autorității publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul. Politia locala nu are competente in aplicarea legii 62/2018, cititi legea, se aplica sanctiune in baza HCL pt. cei care nu salubrizeaza si nu curata vegetatia lemnoasa si ierboasa strict in intravilan, in procesele verbale nu este mentionat cuvantul Ambrozie.
Lasa robica, mai putin si trece mandatul tau si esti scos de tot din ecuatie.
cauti “incompetenta” in DEX dai de poza lui robulache
Art. 1. –
(1) Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane.
Se pare ca Nea Nicu nu e la curent cu legile, cineva dintre aghiotanti lui sa il indrume spre site-ul ministerului de justitie ca s-a mai schimbat legea de cand a fost el copil si prin paduri cutreera.
Doamna Bogdan! TION nu ar putea sa contacteze serviciile sanitare ale orasului pentru a le cere parerea??? Ce masuri concrete au luat aceste servicii (în afara de a sta pe scaun si da directive)? SI daca dau “directive” si “scriu” recomandatii, CINE le executa?! Este o problema individuala sau a devenit o problema de sanatate generala? O interventie derizorie într-o gradina pentru a taia trei fire de ambrozie este absolut ridicola la scara orasului si cu efect ZERO. Câteva amenzi au acelasi efect.
Propunerea lui Magda (de mai jos) corespunde cu masurile luate în strainatate. Acolo nu se lasa la voia individuala ci exista servicii specializate care se ocupa numai cu aceasta problema.
Multa gargara, si cam tarziu. Ambrozia trebuie taiata in iulie. In August/ Septembrie e prea tarziu. ‘Specialistii’ ar trebui sa stie asta. In plus, daca o taie acum, se elibereaza si mai mult polen decat daca o lasa in pace. Sa fim seriosi, au gasit amandoi (si primarul si seful cjt) un subiect cu priza, si incearca sa castige puncte de imagine. Daca chiar ar vrea sa faca ceva, s-ar organiza impreuna, si s-ar vedea niste rezultate. La stadiul in care suntem acum, probabil vor dura peste 5-6 ani sa aducem sub control (nu sa eradicam) nivelul de polen de ambrozie. Dar e de munca, si trebuie rabdare si persistenta… dar cu cine?
Din pacate, toti punem umaril, prin indiferenta. Si cei care nu is curata terenul, si cei care nu cultiva numic pe terenuri, si cei care primesc sesizari si zic ca ‘nu pot identifica proprietarul’
Nu e usor. Se poate, dar trebuie facut un efort. Cand vor fi destui cu alergie, probabil presiunea va fi mai mare.
Din pacate problema ambroziei este pe cat de grava, pe atat de complexa.
Degeaba eu, ca simplu cetatean imi curat terenul, cosesc, dau cu ierbicid si fac tot felul de actiuni daca cei din jur nu fac nimic. Samanta se imprastie si o iau de la capat.
Degeaba dau autoritatile amenzi daca terenul vecinului ramane tot necuratat.
Cum scria Magda mai jos, doar cu un program foarte bine pus la punct si urmarit cu strictete se pot obtine rezultate. iar pentru asta trebuie munca, nu campanie electorala.
Este revoltator sa faci dintr-o problema atat de grava subiect de campanie electorala dar concret sa nu faci absolut nimic!
mergeti in Sacalaz pe terenurile primariei si o sa vedeti munti de ambrozie. De exemplu, langa bazinul de apa de la unitatea militara. Dar anul acesta nu se dau amenzi, nici la Sacalaz, nici la Timisoara …pentru ca e an electoral!
Problema este ca AMBROZIA trebuie smulsa nu cosita. Oricum semintele sunt aduse de vant si in 2 saptamani tufa este la loc crescuta. Este lucru in zadar . De amendat este usor cu solutiile este mai greu, mai ales ca si in curtile ,, institutilor responsabile ,, creste ambrozia. Sunt curios daca pe ei s-au autoamendat . Incapabili care lucreaza la STAT. Rusine.
Nu mai bine va intalniti voi doi (robu si dobra) si incercati sa va intelegeti pentru ca maine poimaine puteti si voi sa fiti alergici sau familiile voastre.
Nu mai fiti asa de rigizi (my way or the highway) si gasiti solutii ca nu cred ca legea aia spune la un articol ca responsabila e comisia mixta si la altul ca e responsabila primaria. probabil ca spune cine face primul o actiune si cine al doilea. cititi acea lege sau dati responsabililor din administratiile pe care le conduceti sa o citeasca si sa se clarifice situatia. si daca legea nu e buna faceti demersuri la parlamentari sa se schimbe cum trebuie. ca de aceea avem parlamentari de timis votati !!!!
Fiti responsabili pentru functiile pe care le detineti…inca…