Bucuros nevoie mare, edilul-șef a tăiat luni seară un fir al operatorilor de servicii de pe Podul Mihai Viteazul. Angajații STPT au rămas să continue treaba și vor face asta în aproape fiecare noapte de acum înainte, ne asigură reprezentanții PMT. Operațiunea începută de Robu a avut primele victime: Inspectoratul Școlar Județean și mai multe școli din oraș, în plină simulare a examenului de bacalaureat, dar și o mai multe servicii ale primăriei.
Serviciul de Creșe, Serviciul pentru Situații de Urgență, Biroul Managementul Calității, Biroul Transport și Siguranța Circulației, Biroul Iluminat Public, Serviciul Financiar Învățământ, Biroul Salubrizare care își au sediul pe Piatra Craiului au rămas fără internet și telefonie fixă. De asemenea, ar fi fost afectat și Biroul de Cimitire din Piața Traian, dar și Direcția de Evidență a Populației, căreia nu-i funcționează nici la ora transmiterii acestei știri casieria. Biroul Transport nu poate elibera autorizații de transport, iar timișorenii care au treabă la Direcția de Evidență a Populației sunt trimiși la poștă să-și achite plățile.
„Astăzi (n.r. marți) nu a funcționat casieria, probabil este o altă conexiune, casieria este conectată pe alt cablu, dar internetul și telefoanele funcționează. Nu am sunat operatorul, că știam deja ce probleme sunt. Nu funcționează conexiunea cu Direcția Fiscală, din cauza cablului de internet. Noi am avut probleme și cu baza de date, pe o rețea securizată, dar nu s-a atins nimeni de ea, problema este la nivel național, de la București se face mentenanță. Funcționează, dar foarte greu, nu se pot conecta toți angajații în același timp”, ne-a declarat Bogdan Sperneac, directorul Direcției de Evidență a Populației.
De problemele de internet din primărie se ocupă city managerul Robert Kristof, care ne-a declarat însă că nu știe ce servicii nu funcționează. „În primărie funcționează tot”, ne-a mărturisit administratorul public al orașului. De menționat că serviciile despre care vorbim își au sediile în altă parte a orașului, nu în instituția de pe C.D. Loga. Fac însă parte tot din primărie.
Continuă tăierea cablurilor, dar noaptea
Reprezentanții primăriei susțin că se merge mai departe cu operațiunea „Ghilotina” demarată luni seară. Cablurile se vor tăia doar noaptea, dar încă nu se știe unde exact ajung foarfecele angajaților Societății de Transport Public. Ni se dau însă asigurări că atunci când se va ajunge în cartiere, pentru că momentan se vor reteza fire doar în centru, timișorenii vor fi anunțați din timp.
Potrivit primarului Nicoale Robu, doar RDS, Telekom și UPC au făcut canalizații subterane pentru păienjenișul de cabluri. Sunt însă 12 firme în oraș care au fire pe stâlpi.
„De când sunt eu primar, la toate lucrările de anvergură pe care le-am avut, s-au realizat canalizații dedicate cablurilor. Există ale primăriei. Noi nu avem obligația să facem și sunt povești ce spun unii și alții (…) Unele firme, cum sunt RDS, Telekom și UPC au propriile tubulaturi. Pentru ele și probabil și pentru cei ce nu au și nu doresc să își facă, ci optează pentru închiriere. Nu este problema noastră cum se rezolvă această solicitare imperativă acum, de scăpare a orașului de cabluri. E problema firmelor. Aseară am vrut să dau un semnal de fermitate, să spun «Gata! A fost de ajuns!». Pe unii i-am primit în audiență și ne-au cerut politicos să amânăm, am amânat. Ne-am înțeles că până la 1 martie, iată că a trecut 1 martie și nu s-a întâmplat nimic. Dacă tu, ca firmă, urmărești doar profit maxim și nu-ți faci datoria față de orașul în care realizezi acel profit, ai o problemă. Ești incorectă ca firmă în raport cu acel oraș”, a explicat, marți, primarul Timișoarei.
Problema păienjenișului de cabluri este una mai veche. Robu a aflat încă din 2013 despre hotărârea de consiliu local care-i obliga pe operatori să-și îngroape firele, dar n-a făcut nimic concret până acum. În momentul în care s-a lucrat în Piața Mărăști au fost tăiate mai multe cabluri, printre care și unele conexiuni securizate. De data aceasta, spune Robu, nu se pune problema să se taie legături STS. Culmea, Inspectoratul Școlar Timiș și-a pierdut legătura securizată cu Ministerul Educației.
„E în regulă, nu este niciun cablu al STS. Nu discutăm detalii despre Comunicațiile Speciale, dar vă asigur că totul este în regulă. Mulțumiți-vă cu atât, nu discutăm detalii. Îmi pare foarte rău pentru timișorenii care au de suferit, înclinația este ca supărările să fie la adresa primăriei, și nu la adresa abstracției numite primărie, ci la adresa primarului, care este palpabil. Eu am asumat asta, chiar dacă nemulțumirile nu sunt la adresa operatorilor. Fiecare timișorean ar trebui să fie nemulțumit de starea orașului în această privință. Și în această privință. Haideți să fim solidari în a determina acești operatori să-și facă datoria. Cel mai simplu este să învinuim primăria, să-l învinuim pe primar. De ce? Pentru că-și face datoria?”, a precizat Robu, care a ținut să specifice că se simte mult mai confortabil cu pixul în mână decât cu ghilotina.
Robu: Decizia este să tăiem toate cablurile
„Aseară am luat ghilotina ca să fie limpede că nu mai discutăm, că nu mai negociem. Îmi pare rău pentru cei ce suferă pe nedrept, sunt cetățeni nevinovați, firme nevinovate, clienți ai acestor operatori, care ar trebui să-și îndrepte nemulțumirile față de operatori, nicidecum față de primărie. Noi vrem să începem lucrările de reabilitare a trotuarelor și a carosabilului în toată zona centrală. Normal este ca după ce noi terminăm aceste lucrări, operatorii să vină și să spargă tot, să facă în stilul lor de fușereală și să-și lase amprenta pe tot ce facem noi, așa cum s-a întâmplat în aproape tot orașul? Parcă e o bucurie să vină în urma noastră și să nu remedieze așa cum au obligația să facă”, a mai spus edilul-șef.
În cei aproape șapte ani de când liberalul Nicolae Robu conduce Timișoara primăria ar fi putut să amendeze pe bandă rulantă operatorii de servicii, pentru a-i obliga să-și introducă firele aeriene în subteran. Până acum nu s-au dat însă amenzi sau cel puțin nu se știe despre amenzi. În orice caz, primarul recunoaște că nu s-a axat pe amenzi.
„Noi în general nu am avut aplecare înspre a da amenzi, am tot încercat cu vorba bună, dar se pare că nu funcționează. Știți că întotdeauna am încercat cu vorba bună, nu știu dacă în aceste cazuri s-au dat amenzi. Decizia este să tăiem toate cablurile, nu avem preferințe, nu avem nimic cu nimeni. Vrem să scăpăm orașul de cabluri aeriene și cred că trebuie apreciată acțiunea în acest sens. Toți au fost înștiințați și super, super notificați”, a conchis Robu.
UPDATE. Primarul, după ce a tăiat cablurile unor servicii din primărie: Ghinion!
Întrebat despre situația de marți dimineață, când mai multe servicii și birouri ale primăriei au rămas fără internet și telefonie, primarul Nicolae Robu a răspuns că nu a fost informat despre această problemă. „Ghinion”, a spus edilul-șef, după care s-a lăudat cu un nou sondaj lansat pe rețeaua de socializare.
„Nu am fost informat, dar vorba unui clasic în viață «Ghinion!». Se va rezolva, în mod sigur. Lucrurile se vor rezolva și vom intra în normalitate. În trei ore sunt 2.600 de votanți, 91% au spus «Vă susținem, curaj!», 9% au spus «Nu vă susținem, opriți-vă!»”, a spus primarul.
Marți după prânz, edilul-șef a lansat pe Facebook sondajul cu nr. 16 pe anul acesta. Le-a spus timișorenilor, după aproape șapte ani de când e primar, că ține prea mult la Timișoara să o lase în continuare urâțită de oribilele cabluri aeriene. Oamenii sunt îndemnați să voteze dacă îl susțin sau nu îl susțin în demersul început.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/robu-a-dat-startul-operatiunii-ghilotina-din-nacela-a-urlat-victorie-si-a-lasat-centrul-fara-net-si-cablu-tv/2217246
Citiți principiile noastre de moderare aici!