„Oportunități de dezvoltare Regională prin Transport și Turism” este numele conferinţei organizate de eurodeputatul Maria Grapini, la Timişoara, vineri, la Palatul Administrativ. Invitaţii au fost din cele trei ţări componente ale Euroregiunii din care face parte şi Timişul, specialiştii din România, Ungaria şi Serbia încercând să descopere cele mai bune modalităţi de colaborare şi de obţinere a fondurilor europene în domeniile vizate de eveniment, turismul şi transporturile.
Sectorul turistic va genera venituri considerabile în perioada următoare, iar oportunităţile oferite de acest sector nu pot fi evitate, a declarat Loredana von Buttlar, şef adjunct de unitate, în cadrul Direcţiei Generale pentru Politică Urbană şi regională din cadrul Comisiei Europene. Ea a mai declarat în cadrul conferinţei că numărul turiştilor europeni, estimat la un miliard de persoane în acest an se va dubla până în 2030, ajungând la două miliarde.
România beneficiază de numeroase atuuri în domeniul turistic, poate avea acces la fonduri europene importante, dar trebuie să ştie să le acceseze, spune Maria Grapini, europarlamentar.
„Atuuri avem, dar depinde întotdeauna de cel care ştie să le folosească. Sunt ţări care pe domeniul Dezvoltare economică prin turism nu au atâtea oportunităţi naturale care să se poată dezvolta această industrie a turismului, dar totuşi au mai mult aport la produsul intern brut (PIB), mai multe locuri de muncă şi mai multă dezvoltare pe acest domeniu. Noi nu am ştiut să ne folosim aceste atuuri”, a declarat Grapini.
Dar, pentru a putea folosi oportunităţile de finanţare existente, România va trebui să realizeze proiecte de calitate.
„Uniunea Europeană nu dă banii dacă nu vii cu proiecte fezabile şi atunci, trebuie să învăţăm să le scriem, pentru că ţările care au această capacitate administrativă de a scrie proiecte fezabile au reuşit să şi ia banii”, a mai declarat Maria Grapini, organizatorul evenimentului.
La conferinţă au fost prezenţi şi reprezentanţi ai administraţiei locale din Serbia şi din Ungaria, iar situarea în această zonă transfrontalieră a Timişoarei este şi motivul pentru care oraşul a fost ales în vederea susţinerii dezbaterii. De asemenea, au fost prezenţi şi oficiali din Bulgaria, aceştia fiind în postura de a da un bun exemplu de bune practici în domeniul succesului atunci când vine vorba de turism.
Viceprimarul Timişoarei, Dan Diaconu, prezent la întâlnire, a vorbit despre problemele de infrastructură care afectează oraşul, el s-a referit mai ales la lipsa unei legături de calitate între capitala Banatului şi autostrada A1. Această situaţie trebuie rezolvată în perspectivă, mai ales dacă ne gândim că Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană, în cursul anului 2021. Turismul şi transporturile, infrastructura, merg mână în mână. Nu se poate face turism de calitate fără drumuri bune, este una dintre concluziile trase la dezbatere. Astfel, Maria Grapini a dat ca exemplu situaţia de la Cascada Bigăr, vizita la aceasta împreună cu oficialul european Michael Cramer a fost anulată, chiar din cauza drumului prost de acces.
Germanul, mare amator de ciclism, a vorbit despre una dintre rutele turistice care apelează exact la deplasarea pe două roţi pentru vizitarea fostelor ţări din blocul estic. Unul dintre punctele aflate în programul lui Cramer este exact vizitarea Timişoarei, sâmbătă, pe două roţi. Una dintre temele dezbătute la conferinţă a fost realizarea unei legături între reţeaua europeană de piste de biciclete, una extrem de bine pusă la punct, dar care, din păcate, se termină la Szeged, în Ungaria. De acolo spre Timişoara nu există o legătură, iar realizarea acesteia i-a fost propusă şefului Comisiei de Transport şi Turism a Parlamentului European, Michael Cramer urmând să susţină un asemenea proiect. El a mai vorbit despre drumul ciclist existent de-a lungul Dunării, unul extrem de bine pus la punct.
Maria Grapini a mai propus aprobarea unui proiect pilot pe turism, iar România va trebui să acceseze aceşti bani, dar totul va depinde de autorităţile române.
„Timişoara şi Novi Sad vor fi Capitale Culturale Europene în 2021 şi trebuie susţinute proiectele transfrontaliere comune, pentru că avem această oportunitate în plus”, a mai declarat Grapini.
Citiți principiile noastre de moderare aici!