Suma maximă ce poate fi accesată pentru reabilitarea celor opt case în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se ridică la 480.000 de euro. Unele gospodării din sat au suferit degradări, altele intervenții neconforme cu statutul de monumente istorice. Restaurarea va crea modele de bune practică pentru toți ceilalți proprietari ai acestui tip de clădiri, spun reprezentanții CJ Timiș.
Satul Charlottenburg este declarat în integralitate monument istoric: are majoritatea caselor dispuse circular, în jurul unui parc (în trecut plantație de duzi) cu raza de aproximativ 210 m. Din cadrul comisiei de selecție a caselor vor face parte reprezentanți ai Consiliului Județean și ai Muzeului Satului Bănățean.
Conform cererii de finanțare, pe lângă reabilitarea celor opt case, se dorește un traseu turistic tematic, pedestru și velo pentru elevi, studenți, dar și pentru pasionații de arhitectură rurală și natură. Planul de valorificare turistică include organizarea de tururi tematice, ridicări cu balonul, organizarea de evenimente culturale, ateliere, evenimente gastronomice și multe altele. CJ Timiș vrea ca cetățenii să păstreze locul și să-l valorifice.
„De asemenea, prin cererea de finanțare sunt explicate și avantajele economice. Astfel, se așteaptă ca antreprenorii să fructifice oportunitățile date de serviciile complementare, vor produce și comercializa produse locale, vor dezvolta infrastructuri pentru cazare și masă pentru grupuri de participanți la evenimente. În plus, crearea de locuri de muncă și de oportunități de completare a veniturilor va asigura viabilitatea localității”, mai amintesc cei de la CJ Timiș.
Proiectul se află în prezent în perioada de evaluare. Dacă toate documentele vor trece de filtrul organismului finanțator, contractul de finanțare ar putea fi semnat în luna octombrie. Contractarea va fi realizată de către comuna Bogda, iar în procesul de implementare a proiectului, primăria va primi sprijin și asistență de specialitate din partea Consiliului Județean Timiș.
Trimite articolul
XAIA DA, sa-ti renovezi casa pe bani publici, fmm
-
Acuma dupa ce le renoveaza casele te duci si le stai la poarta si le admiri casa? O sa se calce turistii in picioare, chiar ai ce face in sat.
Si cate din casele alea sunt locuite de consilieri judeteni usl si cate de consilieri locali usl? Primarul de acolo si presedintele CJ cate case au acolo?
Interese la mijloc sau nu , ținând cont de faptul că e singurul sat de tip circular din România, nici nu am știut că există așa ceva, pot înțelege argumentarea accesării fondurilor respective. De precizat este că finanțarea fondurilor vine de la UE, deci nu cred că ar trebui să deranjeze pe cineva