CanSat-urile sunt minisateliţi realizaţi de tineri de peste 14 ani, care trebuie urcaţi până la un kilometru de sol, cu ajutorul deltaplanelor, pentru a face o serie de măsurători, iar ulterior să coboare înapoi pe sol cu ajutorul unor paraşute. Provocarea lansată tinerilor constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit, cum ar fi alimentarea cu electricitate și aparatura de comunicații, într-un CanSat, o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare.
Cele opt echipe finaliste au fost selectate de ESERO România (Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială), în colaborare cu Departamentul de Educație al Agenției Spațiale Europene (ESA) pe baza calității propunerii, din rândul a 21 de echipe românești înscrise în prima etapă a competiției.
Lansarea CanSat-urilor va avea loc la Aeroportul Utilitar Timișoara – Aerodromul Cioca de la înălțimea de 1.000 de metri dintr-un motodeltaplan în cursul dimineții de vineri (orele 10.00-12.00) sau, în cazul în care condițiile meteo nu vor fi favorabile în acea zi, în cursul zilei următoare (sâmbătă, orele 10.00-12.00).
Misiunea principală este aceeași pentru toate echipele participante: de a construi un CanSat capabil să măsoare temperatura și presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi pe Pământ după lansare.
Datele trebuie să fie transmise de către CanSat cel puțin o dată pe secundă, astfel încât echipa să le poată analiza și afișa pe un grafic. În plus, fiecare echipă participantă a stabilit și o misiune secundară, în funcție de preferințe. De exemplu, aceasta poate consta în măsurarea unor parametri mai avansați, cum ar fi accelerarea, localizarea GPS sau nivelul de radiații din jur, sau aterizarea folosind un mecanism de control, pentru a ateriza cât mai aproape posibil de o țintă.
„Evenimentul CanSat este unul dintr-o serie mai lungă pe care Facultatea de Fizică le realizează împreună cu domnul profesor Golcea și Liceul C.D. Loga. Să ne amintim că de doi ani la Timișoara se selectează și se pregătește lotul României pentru IYPT – International Youth Physics Tournement. Prezența Agenției Spațiale Române alături de noi, prin domnul Virgil Pop, este o dovadă a preocupării UVT pentru o educație altfel”, a declarat prorectorul UVT Mădălin Bunoiu.
Competiția Națională de CanSat este organizată anul acesta pentru prima dată în România de către ESERO România — un proiect al Agenției Spațiale Române (ROSA) și ESA — și este sprijinită de către Universitatea de Vest din Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Aeroportul Utilitar Timișoara, Clubul Sportiv “ASALT” Timișoara, Universitatea Politehnică Timișoara, Colegiul Naţional C.D. Loga – Timișoara, Colegiul Naţional Bănățean – Timișoara și Inspectoratul Școlar Județean Timiș.
Echipa câștigătoare a competiției naționale se va califica direct în finala Competiției Europene de CanSat, care va fi organizată de către Agenția Spațială Europeană (ESA) lângă Lisabona, Portugalia, în perioada 25-28 iunie 2015.
Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina oficială ESERO România şi pe site-ul www.cansat.eu
Citiți principiile noastre de moderare aici!