Festivalul Internaţional de graffiti şi artă stradală din Timişoara a avut loc în perioada 15-17 septembrie. Timp de trei zile, 70 de grafferi din România şi din străinătate şi-au pus amprenta în opt locuri din Timişoara. Fie că şi-au pus tag-urile pe zidurile din oraş, fie că au desenat diverse creaturi, cu toţii au încercat să facă lucrări cât mai deosebite. La final de festival, cu bucurii sau cu nemulţumirii, participanţii şi organizatorii sunt de părere că astfel de evenimente ar trebui să se mai repete.
„Per total a fost super ok. Cam proastă organizarea cu zidurile. Trebuiau să fie dinainte aranjate, puse la punct un pic, date cu lavabilă. Timişoara este un oraş foarte tare. De obicei ne facem fiecare semnătura, avem un tag, un nume pe care îl desenăm de fiecare dată. Acum am făcut o producţie, am legat mai multe desene cu caractere, personaje şi multe, multe culori. E o idee bună că se organizează astfel de evenimente. În Timişoara văd că fenomenul are ceva amploare, în alte oraşe nu e aşa bine văzut. Lumea trebuie să vadă ce e graffiti, că nu e o simplă semnătură aruncată aşa, e mult mai complex, e nevoie de multă muncă, puţin talent şi… e şi puţin costisitor”, ne-a spus un graffer cu nickname-ul Sore, din Ploieşti.
Aspectul tuturor celor opt locuri a fost schimbat. Opera făcută în parcarea privată de la Hotelul Timişoara este considerată de organizatori una dintre cele mai bune. „Este cea mai importantă pentru că vine din partea străinilor, pentru că este făcută pe tablă ondulată şi este foarte expresivă. Pot să spun că lucrările au ieşit foarte frumoase, foarte creative, cu toate că, discutând cu o parte dintre ei, am aflat că nu toată lumea a făcut Liceul de Arte sau Facultatea de Arte. Am fost foarte impresionată că au făcut nişte lurări foarte reuşite”, a spus coordonatorul de proiect de la Facultatea de Arte şi Design, Corina Nani.
„Avem probleme cu poliţia şi la noi în ţară, dar e mai bine de la un an la altul, începe să se accepte arta stradală. Arta stradală este mai acceptată la noi în ţară decât în România. Am fost doar de câteva ori aici, dar din câte am văzut oamenii nu ştiu ce este graffiti, cred că este doar ceva desenat pe pereţi. Este artă, dar este artă stradală, nu o putem compara cu ceea ce există în muzee. Fac asta de 15 ani. Este numele meu desenat, nu e niciun mesaj politic. Pictez pe orice. Ceea ce am făcut eu aici durează cam două ore, fără pauză”, ne-a spus unul din grafferi din Germani, cu nickname-ul Omsk.
Pentru operele pe care le-au făcut grafferi au avut la dispoziţie 2400 de tuburi cu spray.
Timisoara prinde culoare: concurs de graffiti pe zidurile din oras
Citiți principiile noastre de moderare aici!