Programul va începe la ora 11, iar 70 de copii instituționalizați și din medii defavorizate, cu vârstele cuprinse între 7 și 16 ani, vor avea activități de integrare prin sport.
Proiectul „Ora lui Robert” a pornit de la pasiunea față de sport și din dorința de-a o insufla copiilor care au nevoie de ghidare și ajutor. „Ora lui Robert” presupune o serie de activități ce includ exerciții fizice, psiho-motrice, rezistența sau de testare a forței. La Timișoara, „Ora lui Robert” se desfășoară deja de trei ani, cu elevi din zone defavorizate și copii instituționalizați.
Așa cum spun inițiatorii proiectului, prin sport copiii sunt învățați ce înseamnă cooperarea și cum să se dezvolte sau să își facă un program. Rareș Leschian ne-a vorbit despre proiect.
Ce v-a motivat să vă îndreptați activitățile spre copiii instituționalizați?
Noi facem parte din clubul Rotaract și facem proiecte pentru comunitate, pentru a o ajuta. Eu și Robert suntem sportivi și înțelegem cât de mult înseamnă sportul pentru dezvoltarea copiilor, îi ajutăm să se integreze în comunitate, pentru a avea cât mai multe activități în contextul în care ei sunt. Cu cei care ajung în programul acesta putem lucra mult, iar ei învață apoi că sportul înseamnă educație, combinat cu mișcare, sănătate și distracție.
Care sunt mai exact activitățile cuprinse în „Ora lui Robert”?
Noi facem cu acești copii exerciții de coordonare, de forță, antrenamente de timp joc și activități psiho-motrice, jocuri de condiție fizică generală și dispunem și de echipamente pentru copii cu vârste între 6-17 ani. În plus, la aceste activități ei sunt sfătuiți cum să aibă o viață sănătoasă, cum să acorde timp mișcării și cât de important este sportul în viața lor.
Cum îi ajută „Ora lui Robert” pe acești copiii?
După prima noastră ediție de exemplu, aproximativ 15-16 copii din această categorie au continuat sportul și s-au legitimat la cluburi sportive, au învățat ce înseamnă să trăiești sănătos și să-și respecte corpul, au primit încurajare reciprocă și susținere și au fost integrați în aceste comunități.
Care sunt obiectivele voastre de viitor?
Noi, pe lângă faptul că facem sport cu ei și îi ajutăm și se dezvolte personal, vrem să îi ajutăm la școală și în educație. Avem mereu sponsori care au pregătit ghiozdane cu rechizite pentru ei. De exemplu, în acest an, avem susținere să facem traininguri și educatie non-formală cu ei. Vrem să continuăm programul anual, avem parteneri și ONG-uri care ne ajută să ajungem la acești copii. Și dorința noastră este să îi ajutăm pe cât mai mulți dintre ei.
Copiii vor avea parte și de surprize pe parcursul evenimentului, câteva dintre ele sub forma unor mesaje de încurajare, gustări dulci, dar sănătoase, muzică și multe altele. La finalul evenimentului, fiecare copil va primi un ghiozdan echipat cu toate rechizitele necesare pentru noul an școlar.
Trimite articolul
Xbravo ptr. initativa, avem nevoie de mai multi tineri ca si voi!!! felicitari!!!
-
Exact cum spune si Corina, as adauga si cat mai multe articole de genul.