Ora Pământului va fi marcată în data de 31 martie, între orele 20.30-21.30. „Mesajul Earth Hour este atât unul simbolic, de încurajare a simplului gest de a stinge lumina, în efortul global de a opri schimbarea climei pe planetă, cât şi unul practic, prin promovarea economisirii energiei prin mijloace simple atât la nivelul fiecărei familii, cât şi a companiilor şi instituţiilor”, spun reprezentanţii Primăriei Timişoara.
În acest an, organizatorii evenimentului, World Wide Fund for Nature (WWF) România, au provocat oraşele la o competiţie care are drept scop desemnarea Capitalei Earth Hour România. Aproape 20 de oraşe vor intra în competiţie, printre care şi Timişoara. Fiecare primărie a întocmit un dosar în care au fost prezentate proiectele şi iniţiativele din domeniul protecţiei mediului derulate în anii precedenţi, cât şi pe cele viitoare, inclusiv planurile pentru organizarea Earth Hour 2012.
După evaluarea dosarelor, primele trei oraşe care vor întruni cele mai bune punctaje vor participa, în 17 martie, la finala competiţiei pentru Capitala Earth Hour. Contribuţia locuitorilor va fi esenţială, pentru că oamenii vor fi invitaţi să aducă, într-un punct al oraşului comunicat de către municipalitate, cât mai multe PET-uri. Oraşul în care va fi colectată cea mai mare cantitate de PET-uri va fi desemnat Capitala Earth Hour România în 2012.
Pe pagina web a Primăriei Timişoara, primariatm.ro, se va elabora un formular de promovare a campaniei Earth Hour, de înregistrare a susţinătorilor/ promotorilor/ participanţilor, cu menţionarea modului în care va fi marcat evenimentul.
Reprezentanţii municipalităţii timişorene vor declara Piaţa Victoriei ca punct zero al evenimentului „Earth Hour Timişoara 2012” în 31 martie. În centru vor fi organizate diverse acţiuni de la ora 20.00. La 20.30, Timişoara este invitată să stingă lumina. Se va întrerupe iluminatul public stradal şi arhitectural din zona centrală a oraşului şi se vor stinge becurile în mai multe parcuri – Poporului, Central, Bucovina, Pădurice, Adolescenţilor, Petöfi Sándor şi Zürich. Bisericile iluminate arhitectural şi unităţile de alimentaţie publică vor fi invitate să se alăture acestui demers.
În aceeaşi seară sunt programate un concert cu instrumente de percuţie, jonglerii şi jocuri cu foc, precum şi diverse activităţi pentru copii – poveşti, dansuri şi concursuri la lumina lumânărilor. La Timişoara se vor organiza şi plimbări la lumina lumânărilor ori a lanternelor prin centrul istoric. În cazul în care condiţiile meteo o vor permite se vor face şi observaţii astronomice, timişorenii fiind invitaţi să descopere corpurile cereşti vizibile în această perioadă.
Primăria Timişoara invită locuitorii de toate vârstele, instituţiile publice şi companiile private să participe într-un număr cât mai mare să marcheze Ora Pământului, atât în spaţiul public cât şi în cel privat, pentru ca între orele 20.30 şi 21.30 luminile să fie stinse în oraş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!