Municipalitatea vrea să calce pe urmele primăriei lui Ilie Bolojan, astfel că pregătește documentația pentru ca Timișoara să devină, ca Oradea, stațiune turistică de interes național. Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, capitala Banatului ar avea foarte multe de câștigat dacă s-ar întâmpla acest lucru, mai ales în contextul TM2021. Chiar dacă ar fi vorba doar despre zona centrală sau despre tot orașul.
„Este pentru prima dată când Guvernul României arată deschidere către orașe, ca factori importanți în atragerea turiștilor și în dezvoltarea turismului și salutăm această decizie. Abordarea dă în fapt șanse la accesul fondurilor europene de dezvoltare a infrastructurii de turism din exercițiul financiar următor. În contextul acestui tip de abordare există interes pentru ca Timișoara să obțină acest statut, iar într-o primă lectură îndeplinește criteriile obligatorii și poate obține punctajul suplimentar necesar prevăzut de HG 852/2008, pentru o parte, sau pentru întreg orașul”, a explicat Diaconu pentru TION.
Potrivit edilului, beneficiile socio-economice pot fi semnificative, mai ales dacă sunt amortizate cu alte decizii viitoare ale guvernului.
„În contextul Capitalei Europene a Culturii, care poate fi unul dintre atuuri, respectiv al anilor ce vor urma capitalei, cu vizibilitate crescută pentru oraș, dar și în contextul în care industria HoReCa a fost afectată semnificativ de criză și în Timișoara, credem că acest demers poate fi de bun augur. Documentația este complexă, am studiat-o și pe cea de la Oradea, dar nu diferită cu mult în complexitate de ceea lucrăm în mod obișnuit pentru proiectele și strategiile mari”, ne-a mai declarat Dan Diaconu.
Cum s-a putut la Oradea
Săptămâna trecută, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care a declarat Oradea – Zona Turistică Centrul Istoric – Coridorul Crişul Repede drept stațiune turistică de interes național. Alături de alte localități din România și de Zona Turistică Borlova – Muntele Mic (comuna Turnu Ruieni, jud. Caraș-Severin).
Propunerea a venit de la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, după doi ani de demersuri făcute de Primăria Oradea.
„Este o premieră naţională deoarece niciun alt oraş mare din ţară nu are delimitată o zonă de acest gen în interiorul lui şi care să fie declarată staţiune de interes naţional. Există localităţi mai mici care sunt declarate astfel de staţiuni, dar niciun oraş mare nu are o asemenea suprafaţă declarată”, spunea, pentru presa centrală, Mihai Jurcă, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune.
Primarul Ilie Bolojan din Oradea a declarat că își dorește ca industria care se bazează pe turism să se dezvolte și mai mult în oraș. Primăria Oradea va putea să acceseze și mai ușor bani europeni.
În România sunt atestate 51 de stațiuni turistice de interes național și 71 de stațiuni de interes local.
Trimite articolul
Xuita-te cum arata noile “trotuare” …de rasul curcii, ca si primarul asta de 2 lei !
-
Vedeți pozele din articol, trotuare in Oradea si Timișoara.
“O poză cât o mie de cuvinte…”
Ce naiba e cu noile dale pietonale? Zici ca mergi prin gropi, una mai sus, alta mai jos, un ridicata de un colt, vecina ei cu coltul alaturat, lasata de coltul ala. Parca mergi pe o carare, nu pe un trotuar!
Si la noi punctele forte or sa fie: chitch-ul, prostia si incompetenta
Timisoara este statiune de interes peronal al lui Robu,. Asta ajunge.
Cat il veti tine pe Rob la Primarie veti avea ciuciu. Ne place sau nu ne place asta este realitatea.
daca PNL vrea sa faca ceva pentru Timisoara sa faca bine si sa puna alt candidat pentru Primarie. Altfel s-ar putea ca Timisoara sa aibe primar rosu, sau de alta culoare. Ceea ce nu au reusit altii ibn 30 de ani de la Revolutie, va reusi Robu.
Și Timișoara vrea…dar culmea, Oradea i-a luat-o înainte…Culmea ce înseamnă să ai în primărie oameni cu mintea deschisă, oameni care sunt lăsați să gândească, pozitiv, pentru urbea lor. Oare la Timișoara nu se găsesc astfel de oameni, sau, mai bine zis sunt ei lăsați să gândească liber?
-
Din moment ce chiar el a recunoscut ca sunt oamenii lui, ti-ai raspuns la intrebare. Sunt toti yesmeni si il deservesc sau chiar sustin.
-
Nu e rusine sa te iei dupa unul mai destept, important este sa se faca ceva pentru oras si oamenii lui. Nu trebuie sa inventam noi apa calda daca unul mai destept a facut-o deja.
-
Și ăla deștept ar fi nesimțitul din fruntea primăriei? Haida-de. Cu ce să atragem turiștii? Cu muzee închise de cinestie când, sau cu idioțeniile unui cretinoid care a distrus orașul prin desființări de spatii verzi și tăieri de pomi care erau sănătoși și aveau zeci de ani?
-
Oricum în comparatie cu alți primari care sau perindat prin Oradea Bolojan a fãcut lucruri bune și asta nu o poate nega nimeni
-
-
-
Din moment ce Rodu ameninta “haterii” si angajatii in judecata nu cred ca se poate vorbi de libertare… El prefera doar voie buna si pupici in dos.
-
Să mă pupe el pe mine in dos și să mă de-a în judecată, gunoiul!
-
-
Nu e nici o sfaraiala denumirea pompoasa de ,,statiune turistica de interes national,,…Va reamintesc ca si Buziasul e ,,de interes national, si Herculane la fel. Dupa cum stiti…miticii si-au batut joc de ele…
-
corect. nu este , dar prin simpla vizita in Oradea vei vedea ca nu ii nici Herculane nici Buzias , si ca un city break acolo poate chiar merita.
eu sunt timisorean si troturele noi mi se par oribile , nu se incadreaza deloc cu cladirile acelea.
-
gresit!sfaraiala e ca avand aceasta titulatura poti atrage fonduri europene mari ca sa investesti in telegondole amenajari de plaje rauri etc !buziasul nu poate folosi asa ceva ca e prea mic dar oradea avea nevoie de un jolly si l obtinut!aceste lucruri se fac pas cu pas aceasta titulatura pe viitor va fi folosita la maxim vei vedea!
-
Cat poate sa fie de frumos si de bun gust pavajul acela nou din Oradea. De ce in primaria tm trebuie sa avem incompetenti in frunte cu primatul vopsit
Nu ii deloc placut ochiului…. Iti i-a privirea, este prea ostentativ…. Dar na… mai bine sa te uiti in jos mereu decat sa te uiti la fatada cladirilor.
Ar trebui sa intre in circuitul turisitic si palatele din parcu rozelor.
Mare departare,intre a putea si a vrea ! Degeaba-i putinta ,daca nu-i vointa nici staruinta !
E si turismu o nisa…care trebuie exploatata…daaaar sa ai tu un oras cu o indistrie extrem de diversificata inainte de ’89, cu centre de proiectare din energie, utilaj greu, industria mecanica, optica, electronica cu centru universitar de prima mana si cu Politehnica, Universitate de Stiinte, Univ. de Medicina, Univ de Agronomie si a nu explodeze o constelatiie de centre de cercetare, de incubatoare, de start-up-uri in toate domeniile tehnologice care sa lase plus valoarea aici sa nu fie experotata…si sa lasi sa ne “dezvolte” sa ne trensforme investitiile germano/austriece in impletitori de cabluri si sclavi la banda sau call-center-isti e intoarcere la primitivism…la fel sa speri ca industria ospatarilor si chelnerilor ne va impinge inainte ….e la fel …super reductiv…Iar asta si cand avem primar fost Rector de Politehnica si mare PNL-ist care are la suflet capitalismul, antreprenoriatul, piata libera…samd…da ce-i mai grav e ca vine unu Fritz The Strutz pe care il antreneaza cabala germana sa preia primaria si care are la sufle acelasi model Robu doar mai extrem….companii germane la greu pe salarii de Nigeria…privatizarea sau ruinarea companiilor din subordine si aducerea gangsterilor germani sa le ia locul. Halal UE…si ne miram ca crapa sau ca ii bate Asia
-
gelule, daca imi vii aici cu “valoarea nou creata” , numai de la Stefan Gheorghiu poti sa vii. Inca nu te-ai despartit de cincinale, de directive trasate la congrese. De eficienta economica ai auzit?
Ce vrei sa reapara? Fabrica care facea Lastunul? Fabricile poluante de la Solventul? Uzina Mecanica care era falimentara? Crezi ca daca Gubanul mai vindea cateva prechi de pantofi la export, acoperea prin asta macar o parte din costurile de productie?
Nu le acopereai in fabricile de dinainte de 89.
De aia am ajuns in 89 sa nu avem nimica pe piata interna. Nu tu paine, nu tu carne, nu tu un robinet, nu tu vata medicinala sa-ti pui la gaura, nu tu o faianta sa-ti faci baia, nu tu un telefon. De toate trebuia sa-ti faci rost pe sub mana, de la vanzatoare “amabile”
Chiar crezi ca a fost mai bine atunci? Sa nu spun ca o butelie o primeai cu repartitie si aprobare de la Consiliul Oamenilor Muncii din fabrica. Goala, ca de umplut era alta poveste.
Si inca ceva, la internationale nu ai salar de NJigeria. Nici macar portarul nu are asa ceva. Am cunostiinte care lucra la internationale si au salarii babane. Cred ca nu esti tu la curent. Nu compara salariile de la internationale cu salariile de la vanzatoarele de butic din piata!
Salutare si numai bine. Bucura-te de pensia speciala ce o ai. Inainte de 89 nu exista asa ceva. Nu se strica “valoarea nou creata” cu pensii nemuncite.
O initiativa pe care o salut! Si totodata centrul cu cele 4 piete istorice ar putea deveni patrimoniu UNESCO, avem 14.500 cladiri istorice!
Care-i, a patra, că-mi scapă ?!
Imaginea orașului se asociază cu imaginea conducerii acestuia.
Cine oare l-a ales pe Robu și PNL în fruntea orașului pe parcursul celor două mandate ? Nu tot timișorenii ?
Asta au ales, asta au.
Degeaba se caută acum scuze în toate direcțiile. Ăsta e nivelul orașului și al alegătorilor.
Mai trist e faptul că se merge pe o pantă descendentă și toată lumea se preface că evoluează, iar alții își fac campanie pe treaba asta, pozând în “mari salvatori” ai orașului.
Timisoara e oras universitar. Ce sa vezi la el? Bastion, Muzeul satului si zoo pierdut in spatiu. Nimic spectaculos pentru ca.. nu a fost gandit sa fie asa. De multisor nu a fost investit in el sa fie turistic. Nici nu prea vad ce ar putea fi facut. Oradea are Felix langa
Asa cum zicea cineva mai sus, nu trebuie sa reinventam nimic.
Oradea are un stil european vestic in amenajari: inclusiv scurgerea apei, precum si acoperirea bazei copacilor pentru a nu se face noroi si praf sunt copiate din vest. La noi, nu stiu cu ce se aseamana. Pare o combinatie de stiluri facute de un amator sau unul cu inspiratii macar usor gresite. Daca e sa privim partea buna, acolo nu vad pista de biciclete bine delimitata(sau o fi pe partea dreapta dupa gura de scurgere. Din nou o parte rea: acolo se salveaza copacii vechi, la noi se pun arbusti. Noi platim o caruta de bani pe udarea gazonului care in afara de efect vizual nu salveaza planeta(mai utili erau copacii mari), ei nu platesc. Scurgerea apei nu pare a fi cea mai fericita la noi, pe cand la ei pare profesionista.
Ca si concluzie: si noi am preluat din vest si am facut cea mai proasta alegere in Libertatii. Dupa ce au taiat toti copacii, au incercat sa aduca altii. Nu poti sa lasi piete mega deschise la noi ca in vest, cand la noi e canicula in mult mai multe zile decat la ei(in general).
Asteptam profesionistii sa ne salveze orasul.
Un primar care sifonează bani publici directiva date clar de la vârful PNL.
Diferenta intre Timisoara si Oradea e ca aia si-au adus maistru pietrar din Italia ca sa puna piatra cubica, noi punem trotuare sotron ca asa ii plac lui Lae si lingailor neblocati pe facebook. Hai sictir Robu & clica de lingai notorii!
Doar ca Oradea e jumate cat Timisoara. In Oradea ai piata Unirii, cateva strazi pietonale prin jur si atat. Nu catedrale, nu cladiri impunatoare, nu Iulius Town, nu viata de noapte.
-
Jumate zici, da? Timisoara 130,5 km², Oradea 115,6 km².
Nicio cladire impunatoare? De exemplu, nimic impunator la palatul Baroc din Oradea?-
@XG Hai sa fim sinceri: Turistul obisnuit nu prea e interesat de arhitectura. Il doare in basca ca palatul e baroc sau nu
-
Si noi vrem ca Timisoara sa fie ca Oradea….la organizare