Localnicii din Anina sunt transformați în personaje prin care putem afla cum se desfășoară acum traiul în acest oraș, devenit fantomatic după plecările în masă ale muncitorilor mutați să lucreze acolo.
„Din Subteran La Suprafața – Istoria unui oraș post-industrial” este un „docufiction” care a fost scris în urma unui atelier de documentare creativă organizat în 2018 de One World România. 18 elevi din toată țara, alături de traineri de regie, antropologie și imagine au documentat realitatea Aninei post-industriale. Unul dintre ei a ajuns chiar să fie co-autor al benzii desenate.
De la idee la rezultat
„În timpul atelierul de documentare creativă de la Anina din vara lui 2018 am făcut primele schițe și un prim scenariu. Între timp, viața a bătut la ușa mea și am născut la finalul lui 2019, iar proiectul a luat pauză. Angajamentul față de toți cei implicați în continuarea proiectului a dus la rescrierea poveștii, astfel încât, la începutul lui martie 2020, am făcut primul storyboard. Cu tot haosul pandemiei, jobul Dalesiei (co-autoare și participantă la atelier) în producția de film, concediu meu postnatal și celelalte proiecte ale ilustratorului Octavian, nuvela grafică a fost finalizată în format digital. Acum am revenit asupra cărții și am găsit vremea perfectă pentru a o lansa în format fizic”, spune Petra Dobruska, autoarea benzii desenate, președinte al Asociației Blocz Zero.
Cartea există deja în format PDF, dar mai e nevoie de bani pentru tipar. Asociația Bloc Zero organizează o strângere de fonduri.
„Obiectivul campaniei este de a strânge fonduri (15.000 lei) pentru producția cărții, costurile de tipar a 500 de exemplare, o parte dintre onorariile autorilor și promovarea acestei producții independente de bandă desenată. Cartea a fost scrisă de Dalesia Cozorici (participantă la atelier), Petra Dobruska (antropoloagă și scriitoare) și Octavian Curoșu (autor de bandă desenată din Chișinău)”, spun cei de la Bloc Zero.
Creatorii vor să-i încurajeze pe tineri, precum și pe adulți să lectureze benzi desenate. Chiar și așa se pot atrage turiști în Anina, oameni curioși de trasee post-industriale.
Cum poți obține banda desenată
Dacă dorești să ajuți la lansarea fizică a cărții, ai la dispoziție o serie de recompense: donațiile până în 35 de lei primesc cartea în format digital; primii zece susținători primesc cartea mai devreme, la un preț special de 40 de lei; sprijinul de 55 de lei garantează cartea acasă începând cu luna mai; pentru 60 de lei ai cartea alături de un semn de carte; susținerea de 80 de lei este recompensată cu un set de cinci vederi și cartea; o donație de 100 de lei aduce și un autograf împreună cu banda desenată, un semn de carte și un set de cinci cărți poștale.
În funcție de recompense, acestea se vor trimite începând cu finalul lui martie, în luna aprilie și mai 2021.
Donațiile se fac pe platforma sprijina.ro.
În Anina, singura sursă de venit a zonei era mina. A fost închisă în 2006, după un accident în urma căruia şi-au pierdut viaţa șapte oameni. La momentul închiderii, mina Anina era cea mai adâncă din Europa, 1250 de metri. În ultimii ani, nu s-au creat alte locuri de muncă. Se pune problema regenerării urbane, ca oraş post-industrial, prin căutarea unui nou model de dezvoltare.
Trimite articolul
XEsența articolului este aceea de a transmite o informație. Cineva dorește să aducă în atenție , orașul Anina.Pana aici ,sunt toate bune….DAR, VA ROG FRUMOS SA NU MAI DENATURATI LUMBA ROMANA CU ….JOB, STORY……ESTE UN AFRONT ADUS LIMBII ROMANE!!! articolul rămâne interesant și fără ,,ciuntirea” limbii romane!!!
job si story sunt doar o parte din perpetua schingiuire la moda a limbii romane.doar mergem in vichend la soping la marchet pentru a introduce cu bechendul spre forhend fuudul in jachet. pruteanu se rasuceste plangand.