Degringolada de la Recaş a început cu arestarea primarului Pavel Teodor în celebrul dosar de corupţie ce a vizat şi fosta conducere a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş. După acest moment, conducerea oraşului a fost preluată de către viceprimarul Alin Neamţu, însă opoziţia din localitate a profitat de moment şi a cerut schimbarea acestuia din funcţie. Puciul a şi reuşit, locul lui Neamţu în fruntea comunei fiind luat, prin decizia consilierilor locali, de consilierul local independent Daniel Nicula, care a obţinut 9 voturi din 15 posibile.
Practic, Nicula a devenit noul lider al oraşului Recaş. Însă doar pe hârtie, deoarece secretarul Primăriei Recaş, Ramona Miheţ, a refuzat să dea aviz juridic Hotărârii Consiliului Local Recaş de schimbare a viceprimarului.
„Noi am depus hotărârea de consiliu în atenţia Prefecturii Timiş, dar nu am primit niciun răspuns. Din punctul meu de vedere, hotărârea nu a fost vizată din punctul de vedere al legalităţii şi am făcut obiecţii la semnătură pe care le-am anexat hotărârii respective. Mai exact, obiecţiile au privit demiterea viceprimarului Alin Neamţu, cât şi alegerea noului viceprimar. Au existat vicii de procedură”, ne-a declarat Ramona Miheţ.
În opinia acesteia, schimbarea viceprimarului Alin Neamţu a fost nelegală, deoarece în referatul care a însoţit proiectul de hotărâre respectiv se vorbea despre demiterea acestuia, iar în acest caz, pentru ca hotărârea să fie validată, ar fi fost nevoie de votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali din Recaş.
Mai mult, doi membri ai comisiei de validare a votului, printre care chiar şi preşedintele acesteia, au lipsit din sală la numărarea voturilor consilierilor locali, iar Consiliul Local Recaş nu a dat o nouă hotărâre prin care să modifice componenţa acestei comisii de validare.
Prin urmare, deşi hotărârea a fost adoptată, ea nu are aviz de legalitate din partea secretarului. Acest lucru a fost comunicat şi Prefecturii Timiş şi Trezoreriei, în momentul în care noul viceprimar a cerut drept de semnătură pentru ca Primăria Recaş să poate efectua orice plată. Însă cei de la Trezorerie au considerat că fără aviz de legalitate nu pot acorda acest drept. Prin urmare, în acest moment, Primăria Recaş nu poate efectua nicio plată.
Întrebat dacă acest lucru este adevărat, secretarul comunei Recaş a răspuns: „Da, este adevărat. S-a făcut o adresă către Trezorerie din partea serviciului economic al instituţiei noastre prin care s-a depus acea hotărâre nevizată de mine şi dumnealor nu o iau în considerare (Hotărârea Consiliului Local Recaş de schimbare a viceprimarului – n.r.) până când nu vom primi un răspuns din partea prefecturii. Drept urmare, aşteptăm o soluţionare din partea Prefecturii Timiş.”
Blocajul este extrem de grav, deoarece Primăria Recaş nu numai că nu poate plăti facturile curente sau firmele cu care a încheiat contracte ajunse la scadenţă, ci şi salariile angajaţilor.
„Pentru salariul din luna ianuarie s-a putut face plata, pentru că încă era domnul Neamţu în funcţie. Dar în continuare nu ştim ce va fi sau cum va fi”, a concluzionat secretarul Primăriei Recaş.
Contactat de reporterii www.tion.ro, prefectul judeţului Timiş, Eugen Dogariu, a afirmat că în mod teoretic, faptul că hotărârea respectivă nu are aviz de legalitate nu ar trebui să conducă la un blocaj al plăţilor.
„Hotărârea de consiliu îşi produce efecte din momentul în care este comunicată celor vizaţi. Faptul că ea a semnat sau nu a semnat acea hotărâre nu înseamnă că ea nu îşi produce efectele. Deci, teoretic, din momentul în care hotărârea a fost comunicată celor interesaţi, ea îşi produce efectele. (…) Da (viceprimarul ar trebui să aibă drept de semnătură – n.r.)”, a spus Dogariu.
El a precizat că hotărârea Consiliului Local Recaş nu a ajuns încă pe masa sa, însă Prefectura Timiş va da un punct de vedere vizavi de legalitatea sau nelegalitatea acesteia în cel mai scurt timp.
Articole pe aceeași temă:
Puciul de la Recas a reusit, in ciuda protestelor. Un independent a devenit viceprimar al orasului
Citiți principiile noastre de moderare aici!