Din punct de vedre juridic, doar siturile identificate, cartate, inventariate sunt cu adevărat protejate de lege. Pentru 90 la sută din teritoriul județului Timiș nu există situri arheologice cartate. Descoperirea lor se anunță în 72 de ore primarului, ori serviciilor deconcentrate. Din ce spun reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Timiș, din rea credință, ori necunoaștere, multe dintre descoperirile arheologice nu sunt anunțate la timp.
Potrivit reprezentanților Direcției Județene pentru Cultură Timiș, sunt 15.000 de sit-uri arheologice la nivelul întregii țări, dintre care 873 sunt în județul Timiș, 150 dintre acestea fiind adăugate în ultimul an. Pentru 90 la sută din teritoriul județului nu există informații. Asta deși fiecare sit trebuie să fie identificat precis, prin număr cadastral.
„E foarte important să avem evidențe foarte clare și faptul că la Direcția Județeană pentru Cultură, cu sprijinul arheologilor, începem să clarificăm un pic situația patrimoniului arheologic, a siturilor care sunt sau nu cercetate, e extrem de important, legea ne obligă, dar dincolo de lege este vorba de faptul că o astfel de hartă arată cât de densă a fost întotdeauna locuirea în zona aceasta”, spune Sorin Predescu, directorul Direcției Județene de Cultură Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!