Zilele trecute, primarul Timișoarei a scris pe Facebook un mesaj dur pentru proprietarii de clădiri care își lasă imobilele să se degradeze. Mai mult, a impus și un termen limită pentru reabilitarea clădirilor afectate de intemperii.
„Mie nu-mi face plăcere să vă amendez sau să vă supraimpozitez, dar vă spun cu respect: cine nu a început deja să-și reabiliteze clădirea încât lucrările să poată fi finalizate până la data de 31.10.2020, va fi amendat, începând de acum, în fiecare săptămână și, în plus, pus la impozit de 6 ori mai mare! Nu ne putem juca cu imaginea orașului nostru și a țării noastre! Nu ne putem lăsa prinși de anul 2021, când vom fi capitală a culturii europene, cu clădirile din cele trei piețe în halul în care majoritatea sunt acum! Vă rog să înțelegeți asta, stimați concitadini! Cine își iubește orașul, cine își iubește țara, înțelege, fără îndoială!”, a amenințat Nicolae Robu, în 2 decembrie, pe rețeaua de socializare.
În plus, edilul îi amenința și cu executări silite pe cei care locuiesc pe latura estică a Pieței Victoriei, cea cu statuia Reginei Maria.
„Mă îngrijorează lipsa de reacție a proprietarilor de pe latura estică (cea cu Statuia Reginei Maria). Ei ne obligă să-i amendăm în continuare și îi vom amenda fără menajamente! Dacă situația continuă, vom ajunge să-i executăm silit, scoțându-le proprietățile la licitație! Deși, o spun răspicat, ne-ar displăcea profund să avem de făcut așa ceva!”, mai scria primarul.
Poliția Locală sare la lucru
Poliția Locală aplică de ani buni amenzi, iar săptămâna aceasta au pus tunurile și mai rău pe asociațiile de proprietari din centru. Au dat 18 amenzi în doar câteva zile.
„Pentru zona centrală, în ultima săptămână, au fost aplicate un număr de 18 sancțiuni în cazul asociațiilor de proprietari și proprietarilor de imobile care nu și-au îngrijit proprietățile. Este vorba de sancțiuni de câte 1.000 lei pentru clădiri neîntreținute din Piața Victoriei, Piața Unirii și Piața Libertății. Totalul sancțiunilor de la începutul anului pentru astfel de fapte pe raza întregului oraș a ajuns astfel de 337. Poliția Locală atrage din nou atenția că toți proprietarii de clădiri au obligația să asigure periodic curățarea fațadelor locuințelor, clădirilor amplasate la frontul străzii, degajarea elementelor de construcție cum sunt ornamentele și tencuiala care stau să se desprindă de pe fațadele acestora și care reprezintă pericol pentru cetățenii care trec prin apropiere”, transmit reprezentanții Poliției Locale în 6 decembrie.
Înainte de această informare, Poliția Locală a anunțat ultima dată în octombrie că s-au dat peste 300 de amenzi de la începutul anului pe această temă.
Oamenii legii fac acum apel la timișoreni: să facă sesizări în cazul în care observă clădiri de pe ale căror fațade se desprind ornamente, la numerele de telefon 0256.968 sau 0256.246.112. Controalele continuă.
Agenții locali pot da amenzi în baza a două legi: HCL 371/2007 și Legea 422. HCL 371 spune, de anul acesta, și că este obligatorie împrejmuirea cu plasă de protecție a clădirilor care prezintă elemente cu risc de desprindere. Amenzile în baza legii locale sunt cuprinse între 500 și 1.000 de lei pentru persoane fizice și între 1.500 și 2.500 de lei pentru persoane juridice. În HCL 371/2007 nu scrie cât de des se pot aplica sancțiuni.
Conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, sancțiunile sunt între 4.000 și 8.000 de lei și se impune automat un termen de remediere chiar de către arhitectul-șef al orașului, ceea ce înseamnă că Poliția Locală nu va putea aplica amenzi săptămânale de până la 8.000 de lei.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/data-pana-la-care-trebuie-sa-fie-reabilitate-toate-cladirile-degradate-din-centrul-timisoarei-amenintarile-lui-nicolae-robu/2366190
Trimite articolul
XRobu sa incepi cu amenzile de la Primaria Timisoara ca sunteti plini de datorii la Asociatiile de Proprietari pentru lucrari facute de catre acestea si neachitate de Primarie conform cotelor parti care va revin .
De ce primarul Timisoarei (N Robu) comunica cu cetatenii Timisoarei pe PAGINA PERSONALA DE FACEBOOK ???
Functia de primar este o functie publica si persoana cere este in aceasta functie TREBUIE SA COMUNICA cu cetatenii Timisoarei NUMAI PE WEBSITEUL OFICIAL AL Primariei Timisoara NU de pe conturi private de FB.
Cetateanul N Robu poate face ce vrea pe Facebook.
Primarul Timisorii (care este un functinar public) comunica NUMAI pe websiteul Primariei Municipiului Timisoara NU pe conturi personala unde au access numai lacheii sai!
Pe cladirea primariei sunt mai multe olane (tigle de colt) ridicate de vant care pot cadea pe cine trece pe langa cladire intr-o perioada cu vant puternic. PMT si PLT s-au sesizat?
Domnule Robu, haideti sa facem asa, nu stiu daca ideea mea este aplicabila, cum ar fii ca aceste cladiri sa fie reabilitate pe fonduri europene, ca si asa Roman ia a consumat 3 % din bugetul total oferit de UE.
Este legal, se poate? e prea mare efortul din partea primariei?
Cu Primaria Veche cum ramane?
Cladirile trebuie amenajate de proprietari, nu de catre altcineva. Terminati cu prostia ca primaria trebuie sa amenajeze proprietatea mea privata. Da, sa ajute, sunt de acord; sa intermedieze un ajutor, sunt de acord, dar responsabilitatea e in ultima instanta a proprietarului. Nimeni altcineva nu e respon. Iar daca stai in o zona centrala a orasului care impacteaza mai mult decat un imobil necentral imaginea de ansamblu a orasului, ai o responsabilitate mai mare sa iti amenajezi imobilul. Si fi sigur ca o sa beneficiezi ulterior de toate beneficiile care decurg din a avea o cladire frumoasa in centrul orasului Timisoara, un oras extrem de bine cotat al Romaniei. Haideti mai fratilor sa intelegem ca avem si responsabilitati, cu atat mai mult daca suntem expusi si suntem cei care construim eticheta Timisoarei. Timpul e scurt ramas pana in 2021. Eu ca timisoarean m-as simti foarte prost sa vad turisti ajunsi in centru care se plimba pe langa niste cladiri superbe dar lasate in paragina.
poate acuma vor incepe si ei sa renoveze sutele de cladiri ce le sunt in proprietate si pe care afiseaza tot felul de postere cu atentie cade tencuiala…..si pentru care alte institutii ale statului gen ISC nu fac nimic la fel nici IPJ nici nimeni….ca doar na…guvernul ii liberal….
Cât de simplu d.p.d.v. financiar s-au amvelopat blocurile ceaușiste. De ce nu s-a aplicat aceeași rețetă și pt, clădirile istorice? Pt. proprietarii blocurilor ceaușiste totul a fost “obligatoriu”, “implicit”, facil, toul se plătește în rate mici, totul e cu un final fericit de ambele părți. Mă întreb de ce primăria nu a aplicat o soluție similară DIN TIMP, NU ACUM INAINTE DE IMEDIATUL 2012, și la clădirile istorice, cu împrumuturi și/sau fonduri UE și parțial rate eșalonate și suportabile din partea proprietarilor la fel cum s-a procedat și cu proprietarii blocurilor ceaușiste.