Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, președintele Klaus Iohannis a semnat luni, o serie de decrete privind decorarea unor personalități din sfera culturală.
Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în plasarea Operei Naționale Române în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta lirică a spiritului civic și democratic în Timișoara, președintele României i-a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler baritonului Cristian Rudic, manager la Opera Națională Română din Timișoara.
„Această prestigioasă distincție reprezintă o înaltă recunoaștere a meritelor excepționale ale directorului în slujba artei și culturii în cadrul instituției noastre. Această distincție onorează nu doar persoana artistului, ci și contribuția remarcabilă a Operei Naționale Române din Timișoara în dezvoltarea și promovarea artelor spectacolului, orientând instituția către excelență și inovație. Prin această distincție se subliniază eforturile depuse pentru menținerea și consolidarea standardelor artistice și a calității evenimentelor oferite publicului nostru devotat”, au transmis, marți, reprezentanții Operei timișorene.
Născut la Arad, Cristian Rudic a absolvit în anul 1995 Facultatea de Muzică din cadrul Universității de Vest din Timişoara, la clasa profesorului Emil Rotundu, urmând ca apoi să se perfecționeze cu K.S. Alfredo Kraus și K.S. Gottfried Hornik.
În același an a obținut Premiul al III-lea la Concursul internaţional de canto „Hariclea Darclèe” de la Brăila.
Cristian Rudic a fost angajat la Opera Română din Timişoara încă din anul III de Facultate. După ce a debutat în roluri importante de bariton liric pe scena Operei Române din Timişoara, şi-a îmbogăţit repertoriul cu participări numeroase în concerte simfonice sau de muzică sacră.
Repertoriul său bogat cuprinde atât roluri din opere cât și roluri din operete, precum: Valentin din „Faust” de Ch. Gounod, Enrico din „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, G. Germont din „Traviata” de G. Verdi, Sharpless din „Madama Butterfly” de G. Puccini, Alfio din „Cavalleria rusticana” de P. Mascagni, Papageno din „Flautul Fermecat” de W.A. Mozart, Don Giovanni din „Don Giovanni” de W.A. Mozart, King Arthur din „King Arthur” de H. Purcell, Roucher din „Andrea Chènier” de U. Giordano, Jago din „Otello” de G. Verdi, Escamillo din opera „Carmen” de G. Bizet, Klingsor din „Pasifal” de R. Wagner, Schaunard din „Boema” de G. Puccini, Regele din „Regele Berenger” de H. Sutermeister, Leontes din „Poveste de iarna” de fr. Boesmans, Faust din „Historia…” de A. Schnittke, Eisenstein, Falke și Frosch din „Liliacul” de J. Strauss, Homonay și Kalman Zsupan din „Voievodul Ţiganilor” de J. Strauss, Danilo din „Văduva veselă” de Fr. Lehar, Edwin și Boni din „Silvia” de E. Kalman, Kalman Zsupan din „Contesa Maritza” de E. Kalman, Tevye din „Scripcarul pe acoperiș” de J. Bock, prof. Higgins și Alfred Doolittle din „My Fair Lady” de Fr. Loewe.
În anul 2003, Rudic a fost distins cu Meritul Cultural al României în grad de cavaler.
Citiți principiile noastre de moderare aici!