Piațeta din fața Școlii Generale 30 din Soarelui s-a umplut de părinți, copii și bunici, în prima zi de școală. La festivitatea de deschidere au luat parte atât primarul Nicolae Robu, cât și consilierul local Daniel Idolu, care au ținut să le vorbească celor mici. După slujba oficiată de preoți, primarul a trecut la microfon și s-a lăudat cu containerele excepționale în care vor învăța anul acesta aproape 150 de copii. Mai mult, le-a promis că în doi-trei ani va fi gata extinderea școlii din Soarelui, transformare despre care se discută deja de câțiva ani buni.
„În acest an am venit cu ceva inovativ pentru Timișoara, avem șase clase modulare, li se spune containere. Acest clase din așa-numitele containere sunt excepționale, sunt spații de învățământ excepționale absolut din toate punctele de vedere. Avem șase clase și grupuri sanitare. Avem un proiect major, un nou proiect major pentru această școală, vom construi două corpuri de clădire, am depus deja toată documentația pentru a obține fonduri europene. Eu estimez că în doi-trei ani școala va avea condiții și mai bune decât până acum”, a explicat Robu.
Mai departe, primarul Timișoarei le-a spus părinților să le asigure cele mai bune condiții educaționale copiilor, pentru că omul „școlat” va avea mult mai multe posibilități în viață. Primarul, venit și în calitate de profesor universitar în fața elevilor, a folosit de două ori termenul „școlat” în loc de școlit.
„Vă rog, stimați părinți, să le asigurați copiilor dumneavoastră cele mai bune condiții, pentru că, în societatea de astăzi și cea de mâine, educația va juca un rol din ce în ce mai important. Omul «școlat» va avea mult mai multe posibilități în viață. Și când spun om «școlat» am în vedere toate formele de pregătire. Să nu înțelegem că toată lumea trebuie să aibă studii superioare, societatea are nevoie de buni meseriași, de buni funcționari fără studii superioare. Este important ca fiecare să ne facem datoria la locul nostru de muncă, de manifestare. Nu este atât de important ce facem, ci cum facem, să facem bine ceea ce este în sarcina noastră. Și atunci, integrând tot binele de la fiecare, va rezulta un bine pentru comunitate”, le-a mai spus Nicolae Robu.
La Școala Gen. 30 din Soarelui învață 1.823 de elevi, unitatea de învățământ fiind, conform directoarei Mihaela Șura, cea mai mare școală din România la numărul de clase pregătitoare. Sunt 10 clase pregătitoare, 10 de clasa I și 10 de clasa a II-a. Anul acesta, pentru prima dată în istoria orașului, aproape 150 de micuți de clasele I și a II-a vor învăța în construcții modulare.
„Avem șase săli de clasă, patru pentru clasele I, două pentru clasele a II-a, aproximativ 150 de elevi au pășit pentru prima dată în aceste clase modulare. Nu vrem să le spunem containere, le spunem clase modulare. Ne mândrim cu această achiziție, suntem optimiști că totul va fi bine și vor fi cele mai bune condiții pentru derularea actului educațional în cele mai bune condiții. Am fost nevoiți să mutăm elevii aici, pentru că spațiul din școala veche a devenit neîncăpător. Noi, în ultimii trei ani, ne-am dublat ca număr de clase pe clasele pregătitoare și altă variantă nu am avut. Am prezentat această idee părinților și ei au ales, pentru clasele I. Pentru cele două clase de a II-a am tras la sorți. Mai sunt șase clase I care învață în clădirea școlii, avem zece clase I, zece clase a II-a și zece clase pregătitoare”, ne-a declarat prof. Mihaela Șora.
Din păcate, nu s-au găsit spații și pentru clasele a III-a și a IV-a, care vor studia în continuare după-amiaza, așa cum o fac încă de la deschiderea școlii din Soarelui.
„Clasele modulare au venit fără dotări, doar cu obiectele sanitare. Noi am pus rulourile exterioare, mobilierul, tablele interactive, tablele albe și dulăpioarele. Pentru o parte am primit bănuți din bugetul local, iar celelalte le-am luat din sponsorizări și de la asociația de părinți. Ei nu au venit cu bani de acasă, noi am adunat 100.000 de lei din 2%, nu le-am solicitat bănuți. Adunăm 2% de trei ani de zile, din acest 2% trimitem premianții la mare în fiecare an, acesta a fost al treilea an în care se duc în tabără gratuită la mare”, ne-a mai spus directoarea unității de învățământ.
110.000 de euro au costat doar containerele, fără dotări, acestea fiind cumpărate cu bani din bugetul local. Astfel de construcții modulare ar urma să fie amplasate și în curtea clădirii ce aparține Liceului „Grigore Moisil” de pe Gheorghe Doja. Achiziția va fi făcută de o companie din Timișoara, care ar fi decis să le doneze municipalității, conform primarului Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!