Elevii vin frecvent la profesorii lor cu tot felul de probleme, în funcție de categoria de vârstă. Unii sunt preocupați de viitor și de ce vor face după finalizarea unui ciclu de învățământ. Alții se confruntă cu lipsuri acasă ori cu părinți plecați în străinătate. Există și fenomenul de bullying, care provoacă un real stres și anxietate în rândul copiilor.
„Cum să se descurce, cum să depășească un anume episod de bullying, cum să aibă încredere mai mare în ei. Aceste fenomene există în școală. Se întâmplă în fiecare zi, există micile răutăți, există problemele de comunicare, există diferențele între copii”, mărturisește profesorul-consilier Melania Dragomir, directorul Centrului pentru Resurse și Asistență Educațională Timiș.
Principalul sprijin este consilierul școlar, însă aceștia au un volum de muncă foarte mare. Centrul Județean De Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Timiș a angajat de curând colegi noi, însă lipsuri rămân, mai ales în rural.
„Am primit 33 de profesori consilieri noi și avem și promisiunea că vor mai veni colegi alături de noi, deci da, începem să facem față. (…) Noi am reușit să scădem numărul de elevi la un profesor consilier. Am ținut neapărat ca în licee, în toate liceele să fie profesori consilieri, am început să acoperim și mediul rural dar încă suntem în deficit mare”, a mai adăugat Melania Dragomir, directorul CJRAE Timiș.
Sistemul, recunosc reprezentanții Ministerului Educației în teritoriu, are loc de îmbunătățiri în ceea ce privește atenția asupra sănătății mintale a elevilor. Ajutorul este binevenit și chiar încurajat, pentru a veni în sprijinul generației actuale de elevi, din care vor crește adulții de mâine.
„Avem mult de îmbunătățit. Este foarte bine să fim preocupați de această latură, de această parte și pe viitor pentru că nevoile sunt tot mai mari în mediul educațional. Nevoi de consiliere, nevoi de sprijin, nevoi de prevenție și este oportun ca noi să cunoaștem cât mai multe aspect și să putem forma o generație de care să ne bucurăm cu toții”, declară inspectorul școlar general adjunct, din cadrul IȘJ Timiș, Simona Bejan.
Ghiduri pentru elevi
Pentru a sprijini acest efort al dascălilor, o asociație cu filială în Timișoara a lansat două ghiduri. „Eu aleg” este destinat elevilor de gimnaziu iar „Construiește-ți viitorul” are ca grup-țintă elevii de liceu. Aceste două ghiduri ar urma să fie resurse pentru diriginții doritori din Timiș, care vor să abordeze subiecte de dezvoltare personală cu elevii lor. Cele două ghiduri cuprind câte o lecție, care se pretează pentru o oră pe săptămână iar conținutul lor ajung pentru tot anul școlar 2023-2024.
„Cele două ghiduri au menirea de a fi implementate în toate școlile din județul Timiș, vrem noi. Pasul următor este o întâlnire cu toți profesorii diriginți și profesorii consilieri din județul Timiș, în cadrul cărora le vom transmite viziunea noastră vizavi de aceste ghiduri, procedura de implementare, îi lăsăm pe dumnealor să aleagă, cei care vin alături de noi, să implementeze în condițiile pe care noi deja le-am stabilit, aceste ghiduri în școli, adică în fiecare săptămână câte o lecție, până când cele 16 respectiv cele 17 lecții din cele două ghiduri vor fi finalizate, adică până la finalul anului 2023-2024. Anul școlar mă refer. ” a specificat managerul general al asociației care a elaborate ghidurile, Florin Băcioiu.
În funcție de solicitările diriginților, se vor tipări exemplarele într-un număr suficient, pentru a ajunge în școlile care doresc să implementeze acest tip de dirigenție.
Trimite articolul
XPe vremea mea faceam matematica la ora de diregentie.
-
asta explica una alta…😂 da’ macar stii aria cercului, este?😂🤣😂🤪 cu care ai si votat, “bravo”! #oengheuri cu vrajeli… plus ca un diriginte la clasa care te “bate la cap” cu niste valori conservatoare(?) nu poate “concüra” cu “educatia” data de parinti chiar si prin dusul la scoala cu masina(prilej de “care pe care”) si cu atat mai putin cu educatia data de un “influencer” de pe net. #🤪
La dirigentie noi faceam romana sau mate cand nu ne ” corecta” diriginta cu liniarul peste degete ca urmare a notelor mai modeste primite. Sau faceam pregatire pentru admitere sau bac.
Cat timp nu ii indoctrineaza pe copii cu miscarile Woke, Trans sau genurile multiple samd, pot vorbi despre ce vor ei.