Noua organigramă a Primăriei Timișoara prevede 17 structuri în loc de 27, desființarea a 80 de posturi și peste 100 de angajări, precum și un post de grădinar-șef și nouă de manageri de cartiere. Potrivit edilului Fritz, este o „organigramă ambițioasă”, care reconstruiește primăria „din temelii” și care „o face pregătită pentru secolul XXI”.
„Sunt și posturi pe care le consider ca fiind superfluu și sunt posturi pe care le vom desființa în vederea desființării. Am identificat 80 de posturi, multe dintre ele oricum vacante, câteva ocupate, 10 sunt posturi de conducere. Noi vrem să deschidem primăria și vrem să atragem noi, tineri, profesioniști, cu o deschidere către cetățeni. De aceea vom avea peste 100 de posturi vacante, scoase la concurs”, a explicat, vineri, primarul Timișoarei.
Principalele direcții vizate pentru reorganizare în noua organigramă sunt Direcția de Comunicare, Direcția de Urbanism, Direcția de Mediu, Direcția Tehnică. Sunt transformate și câteva servicii, iar unii angajați ai PMT vor fi nevoiți să dea concurs pentru post, în cazul în care se schimbă mai mult de 50% din fișa postului.
„Ce e clar este că în următoarele 2 luni va fi un șantier mare în Primăria Timișoara, acest proces de transformare va dura câteva luni bune nu existe o chestie ce se face peste noapte, sunt fișe de post care trebuie schimbate, sunt concursuri interne și externe, abia aștept să ducem la îndeplinire acest proces de transformare”, mai explica Dominic Fritz.
Fritz: Este prerogativa primarului
El recunoștea, vineri, că nu s-a consultat nici măcar cu sindicatul din primărie pentru noua organigramă.
„Am discutat cu cine am considerat eu că pot să am o discuție constructivă, cu viceprimarii, cu câțiva directori. Acum nu este un secret că orice proces de transformare naște și rezistență, de aceea am considerat că nu poate să fie un proces în care votăm în comitet ce se va întâmpla. Nu avem un singur sindicat care să reprezinte toți funcționarii publici din primărie. Nu am avut această discuție. Este prerogativa primarului și cred că este important să avansăm pe această temă”, mai explica atunci Dominic Fritz.
Numai că Sindicatul Liber al Salariaților din Primăria Timișoara și din Serviciile Publice Aflate în Subordinea Consiliul Local Timișoara este de altă părere. Președintele sindicatului, juristul Tiberiu Negrei, a trimis o adresă primăriei prin care cere organizarea unei dezbateri publice.
Potrivit Legii 53/2003 privind transparența decizională în administrația publică, „autoritatea publică este obligată să decidă organizarea unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, dacă acest lucru a fost cerut în scris de către o asociație legal constituită sau de către o altă autoritate”. Asta înseamnă că propunerea lui Fritz nu poate intra marți la vot în Consiliul Local Timișoara. Proiectul de hotărâre nu a fost văzut nici de consilierii locali până vineri, urmând să fie introdus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței.
UPDATE. Primăria nu face dezbatere publică
Reprezentanții Primăriei Timișoara spun că nu vor organiza dezbatere publică pe marginea proiectului de hotărâre, pentru că organigrama nu are impact asupra întregului oraș.
„Dezbaterile publice se organizează în cazul în care există propuneri de acte normative (cu caracter general). Mai exact, propuneri care au impact asupra întregului oraș. Hotărârea referitoare la organigramă nu este un act normativ, ci este o acceptare a propunerii de organizare a aparatului funcțional al primarului. Și are aplicabilitate doar asupra personalului din primărie”, transmite Bogdan Marta, consilier personal al primarului Timișoarei.
UPDATE 2. Liderul de sindicat: Vom merge în instanță
Președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Timișoara spune că se va merge până în instanță dacă organigrama va fi aprobată fără să aibă loc o dezbatere publică.
„Solicităm domnului primar să retragă, în calitate de inițiator, acest proiect. În cazul în care nu se retrage, voi solicita consiliul local să respingă. Iar varianta a treia ar fi ca, în cazul în care CL aprobă așa ceva, să o luăm pe calea contenciosului administrativ. Vom face plângere prealabilă la emitentul hotărârii. În cazul în care primim un răspuns negativ vom merge în instanță”, ne-a declarat juristul Tiberiu Negrei.
Liderul de sindicat spune că nu există un dialog între primar și organizația sindicală din primărie.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDa, clar, proiectul de hotarare nu are caracter normativ. Nicio primarie nu a organizat vreo data dezbatere publica pe tema organigramei. Este prerogatuva exclusiva a primarului si exista si sentinte judecatoresti pronuntate in acest sens.
-
TUPEU de hoți! Cind le-a angajat Robu toate neamurile de securiști, era ok, nu?! Odată Nu i-am auzit să guite ceva impotriva smenurilor cu achiziții păguboase girat de Robu ori vreun șef deal lor. Ori cind stăteau cetățenii cu lunile sa ajungă în audientă la marele șef de trib. Mama voastră de hoți…
cum vrei sa schimbi ceva, cum sar unii “impotriva”.
doar pesedeul are dreptul sa modifice legiile justitiei si sa elibereze criminalii… restul mucles si ciocul mic
-
Eu tot nu inteleg cum a eliberat pesedeul infractorii? Era cate un pesedist in fiecare inchisoare si le deachidea usile la celule si poarta puscariei sa iasa, sau cum? S a dat un ordin si i au scos gardienii? Nu cumva un JUDECATOR ii elibera si doar daca considera ca acestia au dat dovezi temeinice de indreptare bla bla? eu asa am inteles, ca schimbarile facute de pesede doar dadeau posibilitatea infractorilor sa intre mai repede in comisiile alea de eliberare conditionata, in loc sa intre mai tarziu, dar totusi judecatorul decidea ascultand pe toata lumea, procuror, reprezentantii inchisorii, infractor.
Ti-a placut filmul Shawshank Redemption(a fost o gramada de timp pe primu loc in topul imdb)? Atunci nu te mai lasa manipulat de tot felul de gargaragii mai noi sau mai vechi in politica.-
Hai ca iti explic eu daca nu intelegi:
– Judecatorii dau sentinte pe baza unor legi. Legile fiind votate de politicieni si aici a intrat in schema PSD-ul.
Daca pedeapsa maxima pentru coruptie e conform legii, sa zicem 1 an cu suspendare, un Judecator nu poate sa ii dea 10 ani cu executare.Sper ca ai inteles ca mai usor de atat nu se poate explica.
-
Era vorba de “pesedeul a eliberat infractorii”.adica aia condamnati deja. Iar lumea se isteriza ca ies nu stiu ce periculosi, criminali, etc. Numa’ vrajitori si botanisti pe aici? citeste textul pe care-l contrazici inainte sa bati campii. dupa aceea compara limitele de pedepse de la noi cu alea din ce tara consideri tu ca e ok. sau macar adu ceva argumente de la Danilet, vezi daca se potrivesc cu acuzatia idioata pentru votantii naivi ca “pesedeul a eliberat infractorii”.Sa ai o disonanta cognitiva usoara!
-
-
Nu mai cersiti, mergeti in privat, la cat sunteti de competenti se vor bate multinationalele pe voi.
Si de ce ar trebui ca sindicatul sa isi dea cu parerea despre structura organizatorica? Ca nu-mi amintesc sa-i fi ales timisorenii. Sindicatul apara drepturile angajatilor conform legislatiei: conditii de munca, program, concedieri abuzive, etc. Maine vor dori sa hotarasca si in legatura cu angajarile.
Tiberiu asta mi se pare ca se comporta ca un băț în roată. Probabil un leneș care se simte cu musca pe căciulă, sper sa ii fie desființat postul.
Deschideti procese in instanta sa se sature de dat afara oameni ….sunt care s-au reintors in primarie dupa un.proces si au primit banii gramada pe 2 3 ani
Sindicatul din PMT…niste corupti care in anul 2010 cand s-au facut concedieri si s-au desfiintat serviciile de inspectie fiscala,au fost pe o mana cu conducerea…l-au pus avocat pe sotul juristei din directia fiscala,pe dl Taranu…deci a fost Taranu contra Taranu…asa ca sa se mai gandeasca inainte sa acuze…
Generatii de pile si lipitori. Peimaria e un serpar protejati de lege si unde nu pot fi dati afara spre deosebire de privat. La stat trebuie sa ti se caute pizitie echivalenta, vezi doamne, la stat nu exista incompetenta. E loc de stat.