Salvați Copiii România a implementat proiectul „Primul pas spre sănătate”, prin care a dotat cu aparatură medicală zeci de cabinete de medicină de familie din țară. Aceste schimbări au îmbunătățit accesul la servicii medicale pentru peste 20.000 de femei gravide, mame și copii de până la trei ani, care trăiesc în medii rurale defavorizate.
Potrivit organizației Salvați Copiii, proiectul „Primul pas pentru sănătate” a avut următoarele rezultate în cele 40 de cabinete medicale dotate:
- Creștere cu 19% a numărului de femei gravide care s-au prezentat la control în perioada prenatală;
- Creștere cu 21% a numărului de consultații, de aproape patru ori mai mult decât media națională;
- Creștere cu 20% a numărului de copii de până la 5 ani care s-au prezentat la cabinetul medical în ultimul an;
- 73% dintre medicii de familie declară o creștere a numărului de consultații cu caracter preventiv;
- 83% dintre medici apreciază că în ultimul an a crescut numărul de femei gravide care apelează la serviciile medicului de familie;
- 92% dintre pacientele intervievate au remarcat o îmbunătățire a serviciilor medicale din cabinetul medical din localitate
Mai mulți medici au declarat că a crescut nivelul de satisfacție în rândul pacienților și că aceștia au început să vină regulat pentru consultații.
„S-a dus vestea că avem ecograf și că putem să le arătăm gravidelor cum arată bebelușul în burtică. Le-am spus că avem ecograf și putem să le printăm și poza cu bebelușul în burtică la mama lui (intrauterin). Că e mult până vin prima dată, după care vin şi la doua și la a treia ecografie, fac și analize de sânge și putem să transmitem informații și despre sarcină și despre drepturile pe care le au și despre îngrijirea copilului”, a explicat Dr. Venera Bucur, medic de familie în Jimbolia, județul Timiș.
Conform Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, 320 din 2.862 de localități din mediul rural nu au medic de familie.
„România rămâne țara unor disparități majore între regiuni și mai ales între rural și urban, iar aceste disparități se cuantifică direct în starea de sănătate și în șansa la o viață sănătoasă a copiilor și a mamelor.
Un copil care vine pe lume într-un mediu social vulnerabil are acces limitat la monitorizare medicală de calitate și poate dezvolta afecțiuni care, nediagnosticate și tratate la timp, vor avea consecințe dramatice. De aceea, noi ne concentrăm eforturile în astfel de comunități”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!