La Timișoara a avut loc un protest chiar duminică seara pe această temă, după ce Curtea Constituțională i-a cerut președintelui României, Klaus Iohannis, să o revoce din funcția de procuror-șef al DNA pe Laura Codruța Kovesi.
Prin scrisoarea deschisă, reprezentanții organizațiilor civice îi cer președintelui României să se consulte înainte de a lua această decizie cu societatea civilă și partidele politice.
„Domnule Președinte Klaus Iohannis. Urmare a deciziei Curții Constituționale în dosarul nr. 589E/2018 prin care 6 judecători ai CCR au acordat ministrului Justiției prerogative discreționare privind revocarea magistraților cu funcții de conducere și au impus Președintelui României revocarea din funcție a Procurorului-șef al DNA, organizațiile semnatare vă solicită organizarea de consultări publice atât cu organizații ale societății civile, cât și cu partide politice și organizații profesionale din sistemul judiciar care să preceadă și să ajute la formularea hotărârilor și acțiunilor subsecvente deciziei CCR. Acestea nu trebuie să se reducă la disputa în jurul cererii de revocare a Procurorului-șef DNA, ci trebuie să privească și viitorul luptei anticorupție, independența Justiției, respectarea statului de drept și rolul Curții Constituționale. Considerăm necesare aceste consultări pentru că România a ajuns într-un moment critic al istoriei, în care locul nostru în Uniunea Europeană, democrația și statul de drept sunt puse cu intenție în pericol chiar de către cei aleși sau numiți să le apere. În opinia noastră, a celor 37 de grupuri și organizații civice semnatare, decizia CCR este contrară legii, prevederilor constituționale și obligațiilor asumate prin Mecanismul de cooperare și verificare și prin Tratatul de aderare la UE și subminează atribuțiile altor puteri în stat. Pe scurt, decizia ne întoarce cu rea intenție la momentul preaderării la UE, când Justiția era complet aservită puterii politice, dosarele se deschideau sau închideau în ședințe de partid la comandă politică, iar procurorii erau anchetați și dați afară din magistratură dacă investigau corupția politică”, transmit inițiatorii acestei scrisori deschise.
Reprezentanții organizațiilor civice îl roagă pe președinte să demareze consultări publice înainte de a acționa în baza deciziei CCR și să asculte opiniile tuturor celor interesați.
„Credem, în același timp, că CCR este și trebuie să rămână o instituție fundamentală în arhitectura constituțională a statului român, că este o instituție care trebuie respectată, chiar dacă acțiunile unor membri CCR, care au folosit instituția pentru interese politice sau răfuieli personale, au diminuat momentan prestigiul și profesionalismul Curții. Pentru toate acestea, vă rugăm, domnule Președinte, să demarați consultări publice înainte de a acționa în baza deciziei CCR și să ascultați opiniile tuturor celor interesați”, scriu reprezentanții acestor organizații în depeșa către președinte.
Scrisoarea este asumată de #ActivAG Pitești, Acțiunea Civică Galați, Asociația Aradul Civic, Asociația România Vie, Corupția Ucide, Diaspora Franța solidară cu România, Evident Deva, Geeks for Democracy, Grupul civic #insist, Grupul pentru Dialog Social, #Iașulnutace, Inițiativa Craiova, Inițiativa Timișoara, Inițiativa România, Mureșul Civic, Noul Orizont Valencia, Oradea Civică, Organizatia Eu Ro Aleg 2.0, Procivic Baia mare, #Reset, #Rezist Birmingham WMW, #Rezist Constanța, #Rezist Dublin, #Rezist Liguria, #Rezist Lyon, #Rezist Milano, #Rezist München, #Rezist Râmnicu Vâlcea, #Rezist Toronto, #Rezist Bruxelles, #REZISTENȚA, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Timișoara Civică, Umbrela Anticorupție Cluj, #Văvedem din București, Vă Vedem din Sibiu, VeDem Just – Voci pentru Democrație și Justiție.
Citiți principiile noastre de moderare aici!