Duminică, 28 aprilie, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile. Această zi amintește de intrarea lui Isus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulțimi cu ramuri de măslin și curmal. Mesajul pe care l-a transmis atunci s-a axat pe renunțarea la corupție și abuzuri, respectiv pe convertirea la calea respectării Legii lui Dumnezeu.
Sărbătoarea are loc în duminica de dinaintea Învierii Domnului (a Sfintelor Paști), și este cunoscută și sub denumirea de Duminica Floriilor sau Duminica Stâlpărilor. Odată cu ziua de Florii începe ultima săptămâna a Postului Paștilor – sau Săptămâna Patimilor – în care creștinii se pregătesc de Înviere.
Tradiții
Tradițiile și obiceiurile de Florii sunt diverse și au origini vechi. De obicei, credincioșii merg la biserică pentru a primi ramuri de salcie, care amintesc de ramurile de măslin și curmal cu care mulțimile l-au întâmpinat pe Isus în Ierusalim.
În unele regiuni ale țării, gospodinele coc atâtea pâini de grâu câți membri are familia. Pâinile variază ca formă și mărime, conform vârstei celor din familie. Ornării pâinilor i se acordă o importanță majoră, fiind decorate, cu ajutorul semințelor, cu semnul cu crucii sau cu alte motive tradiționale. Acestea sunt oferite drept pomană celor nevoiași pentru a fi feriți de probleme și boli.
Un alt obicei specific zilei de Florii este acela ca fetele nemăritate să fiarbă apă cu busuioc la miezul nopții și să se spele pe cap cu ea în dimineața de Florii. Acest obicei se spune că le aduce frumusețe și noroc în dragoste. Fetele trebuie să toarne apoi apa folosită la rădăcina unui păr înflorit și să își pună o dorință.
Pe lângă aceste tradiții și obiceiuri, Floriile sunt și o ocazie pentru a transmite urări și felicitări de „La mulți ani!” celor care își sărbătoresc onomastica în această zi. Potrivit Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor, aproape 1,8 milioane de români își sărbătoresc onomastica duminică – 1.175.582 sunt femei și 607.889 bărbați.
Dintre prenumele feminine, cel mai întâlnit este Florentina (34.621 de persoane poartă acest nume). În cazul bărbaților, cel mai întâlnit este prenumele Florin (344.058), urmat de Florian (51.438).
Și la Timișoara, credincioșii s-au adunat de dimineață la slujbă, iar la final au luat crengi de salcie. Anul acesta, Paștele Ortodox se sărbătorește pe 5 mai.
Citiți principiile noastre de moderare aici!