Laurian Stănchescu este membru al Uniunii Scriitorilor din Bucureşti şi, de 40 de ani, studiază cu ardoare opera şi biografia lui Constantin Brâncuşi. „Am în biblioteca mea tot ce s-a scris vreodată despre el”, spune temerarul călător pe urmele lui Brâncuşi. Dintr-o mamă gorjeancă şi un tată provenind din Mehedinţi, Stănchescu a fost de mic fascinat de Brâncuşi şi îşi aminteşte, cu lux de detalii, cum bunicul său l-a dus cu un car cu boi să vadă Poarta Sărutului, Masa Tăcerii şi Coloana Infinitului.
Acum, a plecat cu gândul se refacă, pas cu pas, traseul străbătut de genialul sculptor spre capitala franceză.
„Lui Brâncuşi i-a trebuit un an să ajungă la Paris. Puţini ştiu că în Elveţia el s-a îmbolnăvit şi era să moară. L-au îngrijit şi l-au salvat măicuţele dintr-o mănăstire. Acolo, Brâncuşi a sculptat un crucifix în lemn care mai există şi astăzi la mănăstire. (….) În 1951, el a scris de la Paris o scrisoare Academiei Române, dorind să doneze României 280 dintre operele sale, peste 1600 de fotografii, desene, schiţe. Mihail Sadoveanu a văzut scrisoarea şi a spus: luaţi ruşinea aiasta şi aruncaţi-o la coş!”, susţine Stănchescu.
Constantin Brâncuşi, artistul de geniu căruia umanitatea îi datorează modernitatea sculpturii, a avut mai mult tentative de a-şi repatria opera, dar toate s-au lovit de refuzul autorităţilor comuniste, căci sculpturile sale nu preamăreau realismul socialist al vremii.
„În 1957, chiar înainte de a muri, Brâncuşi s-a întâlnit cu Teofil Ionescu, episcopul Bisericii Române de la Paris, şi i s-a spovedit spunându-i ca vrea să fie înmormântat lângă buna sa mamă, la Hobiţa”, subliniază Stănchescu.
Hotărât să-i împlinească testamentul, scriitorul şi-a început călătoria cu o noapte de priveghi, cu colaci, colivă şi ţuică, după obiceiul locului, în 20 mai, la Hobiţa. În 21 mai, la ora 11.30, a pornit spre Paris, hotărât să urmeze traseul străbătut de sculptor: Timişoara, Budapesta, Viena, Munchen, Zurich, Basel, Paris. E „înarmat” cu o scrisoare cu 86 de semnături ale rudelor artistului, adresată preşedintelui Nicolas Sarkozy, guvenului şi parlamentului Franţei, şi cu credinţa aproape nebunească în misiunea sa de a-i împlini genialului sculptor ultima dorinţă.
„Am umblat în toată ţara, ca să strâng semnături şi să stârnesc în oameni dorinţa de a-l aduce pe Brâncuşi acasă. Deocamdată sunt singur, dar oricine îmi împărtăşeşte visul este binevenit să mi se alăture în această călătorie. Voi merge pe jos până la Paris şi sper sa ajung în două-trei luni. La înapoiere voi urma acelaşi traseu şi mă voi opri în toate aceste locuri cu osemintele sculptorului care a schimbat lumea. Desigur, mă voi opri şi aici la Timişoara”, spune scriitorul, părând întrutotul convins de reuşita proiectului său.
La invitaţia prof. dr. Violeta Zonte, directorul Direcţiei pentru Cultură Timiş, miercuri, 22 iunie, la ora 12, la Casa Artelor (str. Pacha nr. 8 Timişoara) Laurian Stănchescu îşi va prezenta, cu acte şi detalii, proiectul şi itinerariul către mormântul lui Brâncuşi.
Foto(c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!