Tion: V-ar plăcea să fiți primar?
Ovidiu Șandor: Nu, nu cred că locul meu ar fi acolo. Au fost în diferite momente, inclusiv partide politice care mi-au făcut astfel de propuneri. Nu cred că locul meu este acolo, cred că ceea ce vreau să fac sunt proiecte private, aici mă simt util, aici cred că pot să fac ceea ce trebuie, așa încât o carieră politică sau administrativă este exclusă.
Tion: Proiectul imobiliar pe care îl derulați aduce pentru Timișoara un nou pod rutier și o pasarelă pietonală. Care este stadiul acestora?
O.Ș.: Proiectul pentru porțiunea de inel de circulație 2, de la calea ferată de pe Baader la sensul giratoriu de la Pestalozzi, cu lărgirea bulevardului la 4 benzi și cu realizarea unui pod rutier și a unei pasarele pietonale a fost depus anul trecut. Proiectul a fost în diversele avizări la autorități ale statului român și starea actualmente, din câte știu, este în perioada de obținere de avize. Știu că aprobările au fost obținute de primărie în primăvară acestui an, după care proiectul poate intra în etapa de obținere efectivă a autorizațiilor de construcție și în procedurile de licitație de execuție. Durata de realizare a podului rutier este de 6 luni de zile, iar a pasarelei pietonale de 12 luni. Lărgirea bulevardului are șase luni termen de execuție, poate fi executată în paralel cu construcția complexului. Deci, e un proiect de care Timișoara s-ar putea bucura într-un timp relativ scurt.
Tion: Este Timișoara pregătită pentru proiectul Capitală Culturală? Suntem în urmă cu pregătirea?
O.Ș.: Cred că viteza cu care s-au desfășurat pregătirile nu a fost cea mai bună, dar cred că acum se întâmplă, s-au întâmplat o serie de lucru care puteau să se întâmple acum doi ani, numirea unui board, numirea unor noi membri. Deci, în sfârșit lucrurile au început să se miște, poate și datorită unei presiuni publice care a fost anul trecut. Haideți să spunem așa: nu cred că în 2021 nu se vor întâmpla lucruri concrete. Și sunt convins că vor exista. Marea întrebare este dacă vom reuși, ca oraș, să articulăm un proiect și un program care să aibă implicații și după 2021, care lasă ceva în urmă, care duce la creșterea atractivității orașului, la creșterea turismului, la a lăsa în urmă niște obiective culturale noi sau măcar începute dacă nu terminate până în 2021. La această întrebare răspunsul cred că e ca în cei doi ani care mai urmează, sigur se pot face în continuare destul de multe, dar dacă am fi avut patru ani probabil că am reușit să facem mult mai multe lucruri. În același timp, sigur există acele probleme legate de finanțare, aceasta pentru că încă nici acum bugetul național nu e aprobat, sigur că și acestea au un impact. Dar cred că alte lucruri care nu țin strict de finanțare ar fi putut fi pregătite, organizate, structurate, așezate mai din din timp. Cred că anul acesta este unul definitoriu, dacă nu se fac pași mari înainte, deja 2020 e cam târziu o să mai poți așeza coerent. Există o serie de obiective care merg într-o direcție bună, ar putea rezulta un proiect dincolo de 2021.
Tion: Ați inițiat proiectul Art Encounters, unul care completează un sector unde Timișoara nu excelează.
O.Ș.: Proiectul Art Encounters este unul dintre subcapitolele din planul pentru TM2021 și proiectul nostru e una dintre contribuțiile la acest proiect ambițios. Noi ne vedem de proiectul nostru. În toamnă vom avea deschiderea celei de-a treia ediții a Bienalei. E o ediție care cred că va fi specială. Chiar dacă în 2020 nu avem Bienală, programul permanent va continua și sigur pentru 2021 vom încerca și noi să facem o Bienală cât mai specială, care va fi contribuția noastră la anul 2021. Trebuie să fie o ofertă diversificată, de la cultura mai clasică, teatru, până la cele mai noi forme de cultură nonconformiste. Iar noi cu fundația ne vom vedea de programul nostru și va fi contribuția noastră..
Tion: Aveți vreun interes în proiectul Timișoara Capitală Culturală?
O.Ș.: Răspunsul e un pic mai simplu. Eu îmi câștig banii din zona imobiliară, cultura e un hobby, zona în care îmi cheltui banii, și niciodată activitatea mea ca și colecționar sau de a susține o activitate culturală nu e o așteptare financiară, ci dimpotrivă eu sunt cel care susțin proiectul. Nu, nu vreau să fiu șef, nu vreau titluri, fundația noastră fiind partener în programul asociației, nici nu aș putea fi membru în board. Nici nu s-a pus problema, ar fi un conflict de interese, nu aș încerca eu să creez un asemenea nou conflict de interese.
Tion: Sunt timișorenii, oamenii din toate mediile, implicați în acest proiect complex?
O.Ș.: Eu cred că oamenii activ implicați în mediul social, cultural, economic, în viața orașului, înțeleg potențialul, înțeleg plusul pe care acest titlu îl aduce. Eu cred că titlul deja a creat impact pentru multe proiecte ale administrației publice locale sau centrale și ale unor firme, ONG din zona culturală și așa mai departe. Brusc au primit un termen foarte clar, 2021. O serie de proiecte care au fost ignorate, uitate prin sertare, au fost reactivate. Inclusiv asemenea proiecte de infrastructură sunt motivate și de 2021. Se vede în activitatea orașului o vibrație mai activă și cred că lumea înțelege că orașul poate fructifica aceasta. Timișoara înțelege că poate să aibă parte de turiști din țară și din țările din jur, Ungaria Serbia, Austria și așa mai departe și să ducă și la dezvoltarea turismului dincolo de 2021. Cei care au vizitat orașul se îndrăgostesc de acesta și ulterior se gândesc: stai că aici am putea să avem și o activitate economică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!