Ovidiu Tender a fost condamnat inițial la 12 ani și 7 luni de închisoare în dosarul Rafo-Carom, în vara lui 2015, pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei, în formă calificată și continuată, pentru înșelăciune, pentru constituirea și apartenența la un grup de crimă organizată, spălare de bani și spălare de bani în formă continuată. Cei mai mulți ani i-a primit pentru abuz în serviciu.
În martie 2017, Tribunalul Arad a admis contestația la executare formulată de omul de afaceri și i-a scăzut pedeapsa. El s-a agățat atunci de o decizie a Curții Constituționale cu privire la unele dispoziții din Codul penal, ce făcea referire la abuzul în serviciu, pentru care într-un fel fusese condamnat la 6 ani și 9 luni de închisoare. Tribunalul Arad a emis în cele din urmă un nou mandat de executare a pedepsei închisorii, „petentul executând în final pedeapsa de 9 ani și 2 luni”.
Avocații lui Ovidiu Tender s-au agățat de tot ce au putut și au depus contestații, iar magistrații de la Curtea de Apel Timișoara au decis să ceară rejudecarea unei cauze, pe baza Codului de procedură penală care prevede pedepse mai mici pentru infracțiunile pentru care a fost condamnat. Practic, apărătorii lui au invocat o lege penală nouă.
„În temeiul art. 4251 alin. (7) pct. 2 lit. b) Cod procedură penală, admite contestația declarată de condamnatul Tender Ovidiu Lucian împotriva Sentinței penale nr. 195/27.04.2018 pronunțată de Tribunalul Arad, Secția penală în dosarul nr. 22015/3/2017. Desființează integral sentința contestată și dispune rejudecarea cauzei de către Tribunalul Arad”, este soluția pe scurt dată de Curtea de Apel Timișoara.
Ovidiu Tender ar putea scăpa mai repede de la închisoare, conform art. 595 Cod procedură penală privind intervenirea unei legi penale noi.
„Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare sau a hotărârii prin care s-a aplicat o măsură educativă intervine o lege ce nu mai prevede ca infracţiune fapta pentru care s-a pronunţat condamnarea ori o lege care prevede o pedeapsă sau o măsură educativă mai uşoară decât cea care se execută ori urmează a se executa, instanţa ia măsuri pentru aducerea la îndeplinire, după caz, a dispoziţiilor art. 4 şi 6 din Codul penal”, scrie în art. 595 din Codul de procedură penală.
Dacă magistrații Tribunalului Arad îi vor scădea pedeapsa omului de afaceri timișorean, acesta are toate șansele să iasă de la închisoare până la sfârșitul lui 2018. El a depășit deja 60 de ani și legea spune că beneficiază automat de o reducere a pedepsei de cel puțin o treime.
Citiți principiile noastre de moderare aici!