Sute de copii au vizitat, marți, 22 martie, „OZN-ul” timișorean din Calea Urseni. Grupurile de vizitatori au urmat traseul tehnologic al apei în stația de tratare și au putut desluși toate curiozitățile pe care le-au avut de la ghizii companiei de apă și canal din Timișoara. Cei mai mici au fost curioși să afle cum ajunge apa la robinetele din casele lor și au admirat vechea uzină de apă, situată chiar în incinta stației de tratare, mai exact cele trei clădiri – grupul de fântâni, sala filtrelor și sala pompelor.
„Prima dintre acestea, Grupul de fântâni nr. 1, o construcție proiectată de Laszlo Szekely, în 1914, este una spectaculoasă și foarte populară pe internet, din cauza asemănării sale, la exterior, cu un… OZN. Interiorul vechii uzine de apă este și mai spectaculos, păstrând, în stare bună, utilajele folosite la tratarea apei acum mai bine de 100 de ani”, au spus reprezentanții Aquatim.
Prima uzină de apă din Timișoara a fost pusă în funcțiune la 1 iunie 1914. Apa, pompată de la 40-60 m adâncime, prin șase foraje, era tratată pentru îndepărtarea compușilor cu fier și mangan. Apa potabilă ajungea la consumatori printr-o rețea de distribuție de aproximativ 90 de kilometri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!