Organizatorii Bienalei Timișorene de Arhitectură au pregătit trei ture ghidate la Uzina de apă din Ciarda Roșie. OZN-ul de la Urseni are lipici la public, astfel că toate locurile s-au ocupat la scurt timp de la anunțarea vizitelor.
Participanții vor afla povești inedite despre apă, dar și despre personalitățile ce au contribuit la transformarea Timișoarei într-un oraș european modern la începutul secolului XX, primarul Carol Telbisz, inginerul Stan Vidrighin și arhitectul Laszlo Szekely.
Turele sunt programate din oră în oră, sâmbătă, cu respectarea tuturor regulilor de siguranță în pandemia de coronavirus. Vizitatorii vor purta mască și vor păstra distanțarea fizică.
OZN-ul de la Urseni va deveni în 2021 Muzeul Apei. Lucrările au început deja, iar turele de sâmbătă sunt ultima ocazie în care publicul poate vedea uzina în forma actuală.
„Ne bucură interesul timișorenilor pentru eveniment, dată fiind preocuparea companiei Aquatim de a reda comunității frumoasele clădiri de patrimoniu industrial din administrarea sa. Viitorul Muzeu al Apei va lega clădirile existente de un pavilion nou, de zone expoziționale și de recreere amenajate în aer liber, într-un spațiu dedicat memoriei, dar și identității comunitare. Muzeul va prezenta istoria apei din regiune și va găzdui evenimente culturale și artistice”, transmit reprezentanții Aquatim.
Uzina de apă nr. 1 din Ciarda Roșie, cunoscută ca și „OZN-ul de la Urseni”, a fost pusă în funcțiune în anul 1914, la doi ani după deschiderea, în Timișoara, a primei stații de epurare de pe teritoriul actual al României. Ansamblul de clădiri Secession industrial, bine conservate, va deveni, în 2021, Muzeul Apei.
Trimite articolul
XSi cu ce ajungem acolo daca nici macar drum pietruit nu este?
-
E OZN. Acuma il repara si o sa zboare direct la vizitatori.
D’oh! -
Îi zici la mă-ta să te ducă în spate…că n-ai picioare! Oltean prost ce ești, numa cu mașina poți să te deplasezi?
-
haha ce i-ai zis-o :)) mia placut a fost buna asta….dar sa stii ca ar mai fi o varianta unde se poate sa aiba dreptate…nu exista niciun mijloc de transport in comun pe acolo….poate aia vroia sa zica omul… :)si ii chiar trist pentru cei care stau in zona, care apropo s-a dezvoltat in ultimul timp foarte mult
-
-
Uzina de apă nr. 1 din Ciarda Roșie. Cred ca este vorba de cea de pe strada Vasile Zbegan / Calea Urseni. Nu cea din Urseni sat.
Off topic: Toata zona “Giroc” alipita de acolo sufera de lipsa trotuarelor. Autobuzele nici nu exista in zona si e o bucatica izolata de Girocul real. Ma mir ca s-a putut dezvolta astfel “in forta” acolo fara niste comisioane neoficiale. Preturile imobiliarelor totusi sunt de Manhattan… pe principiul “nu e prost cine cere, ci ala care da…”